Comenius listopad u našoj školi

gabrijelaC_dubravkaS

Gabrijela Ćorković i Dubravka Štiglić

Naša škola, Privatna jezično-informatička gimnazija „Svijet“ u listopadu je sudjelovala u dva susreta u sklopu naša dva Comenius programa.

Zagreb

U tjednu od 19. do 23. listopada ugostili smo naše partnere u projektu Legende moga grada iz Poljske, Španjolske, Latvije, Češke, Slovačke, Rumunjske, Bugarske i Turske. Proveli smo 4 dana puna druženja, zanimljivih aktivnosti i novih iskustava. Svim je gostima ovo bio prvi susret sa Zagrebom, a nama je ovo iskustvo bilo prvi ovakav susret u našoj školi i nadamo se da neće biti i jedini. U ova 4 dana i sami smo naučili mnoge zanimljive podatke o našem gradu, mnoge riječi čak 8 europskih jezika, sklopili smo nova prijateljstva i na najbolji mogući način započeli dvogodišnju suradnju na ovom projektu.

Gosti su otišli i više nego zadovoljni, a kako nam je bilo možete pogledati u nastavku i na našoj Facebook stranici.

Za goste smo posebno uredili školu slikama Zagreba iz prošlosti i elementima tradicionalnih hrvatskih nošnji, a susret smo započeli u četvrtak prezentacijama škola. Sve su se škole predstavile prezentacijama u kojima smo vidjeli kako rade, čuli smo najzanimljivije i najvažnije podatke o državama i gradovima naših partnera, kao i o legendama koje će obrađivati u ovom dvogodišnjem projektu.

naš Comenius Cornerprezentacije partnera

Nakon ručka kod katedrale, spustili smo se do Hotela Palace na štrukle gdje nam je poznati kuhar gospodin Ivica Štruml pričao o posebnostima ovog poznatog hrvatskog deserta.

naši učenici s novim prijateljima

Kako ćemo tijekom projekta imati najmanje dvije videokonferencije, dan smo završili u školi i na radionici koju je održala prof. Zuzana Christozova (SK), inače eTwinning ambasadorica, koja nas je naučila kako sudjelovati u videokonferenciji.

Petak nam je bio prepun uzbuđenja, a započeli smo ga primanjem u Uredu gradonačelnika. Primili su nas gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, koji su nam čestitali na dobivenom koordinatorstvu i gostima izrazili dobrodošlicu u Zagreb. Predsjednik našeg Učeničkog vijeća gradonačelniku je ponosno uručio poklon u ime škole.

kod gradonačelnika

Nastavili smo s obilaskom grada popularnom ZET-ovom Zelenom linijom. Tako su gosti vidjeli Botanički vrt, Glavni kolodvor, Cibonin toranj, Zagrepčanku, Arenu Zagreb, Novi Zagreb, MSU, kao i ostale poznate građevine u Zagrebu. Također, pokazali smo im parkove Jarun, Bundek, Maksimir i Ribnjak. Kako smo ulogu vodiča u autobusu preuzele prof. Štiglić i ja, gosti su o Zagrebu saznali i više nego što su očekivali.

profesoriNakon ručka obilazak smo nastavili na Mirogoju čije su arkade očarale naše goste, a zatim smo ih poveli na Gornji grad. Kako je Gornji grad pun iznenađenja, neki su nam gosti doslovno ostali bez daha, pogotovo vidjevši crkvu sv. Marka, katedralu i pogled na Zagreb sa Strossmayerovog šetališta. Naše goste iz Turske dodatno smo iznenadili posjetom džamiji.

folklorna večerOvaj dan završili smo obilnom večerom uz tradicionalnu glazbu čime su gosti dobili priliku vidjeti još jedan dio naše bogate tradicije.

Subotu smo odlučili provesti na Sljemenu, koje nas je dočekalo u bijelom ruhu što je izazvalo zimske radosti na snijegu i prije službenog početka zime. Sjediti na ručku na vrhu Medvednice u restoranu Hotela Tomislavov dom dok oko nas pada snijeg je bilo neočekivano bajkovito.

Po povratku u grad održali smo sastanak profesora i radionicu o radu u Twinspaceu koji će radionica u školinam poslužiti kao platforma za razmjenu materijala i komunikaciju u projektu. Nerado smo se rastali i zaključili da će biti teško dočekati daleki idući susret u veljači u slovačkom Martinu.

Moram napomenuti da nam je Turistička zajednica grada Zagreba nesebično pomogla u organizaciji ovog posjeta, organizirajući štrukle u Hotelu Palace, vodiča za obilazak grada i glazbu za našu zajedničku večeru.

Wroclaw

Naše prvo gostovanje u sklopu projekta Nacionalni parkovi Europe bilo je u prekrasnom poljskom gradu Wroclawu. Ovaj grad na rijeci Odri postao je naš dom na četiri dana provedena ondje, a atmosfera koju su stvorili naši domaćini zaista je bila – domaća. Ravnatelj, profesori i učenici Privatne salezijanske škole “Dominik Savio” potrudili su se svojim srdačnim nastupom i organizacijom brojnih aktivnosti opravdati titulu koordinatora ovog projekta, što su i uspjeli! Došli smo u razdoblju koje Poljaci s pravom nazivaju „zlatna poljska jesen“. Grad nas je oduševio svojom bogatom poviješću, a Nacionalni park Gory Stolowe zapanjio nas je svojom ljepotom i raskošnim krajolikom.

Prvi dan našega gostovanja proveli smo u radnom zamahu. Dok su profesori započeli rad na novoj mrežnoj stranici, učenici su radili na izradi plakata koji prikazuju odabrane nacionalne parkove. Pod vodstvom profesora engleskog jezika, učenici su sudjelovali u multikulturnoj/multinacionalnoj kreativnoj radionici.

ispred katedraleispred katedraleIvona u kreativnom elementu

Drugi dan započeli smo prezentacijama učeničkih radova, a naši učenici odvažno su prenijeli publici zašto je NP Risnjak, park kojeg smo odabrali za ovaj projekt, toliko važan za našu državu. Naši su nas domaćini iznenadili zanimljivim i poučnim predavanjem o invazivnim životinjskim vrstama. Sigurno je da bubamare više nećemo gledati na isti način…

Naš učenik prezentiranaši učenici s novim prijateljemPredavanje o vrstama

Nadalje, imali smo čast sjediti u klupama gradske vijećnice i poslušati nekoliko riječi od u gradskoj vijećnicisamog gradonačelnika Wroclawa, koji je inače, kako nam je ispričano, čest domaćin svjetski poznatih ličnosti, primjerice. Dalaj Lame.

Treći dan možemo nazvati “veliko finale“ našeg putovanja. Ujutro su naši učenici samouvjereno pred svim sudionicima projekta prezentirali uradak u MS PowerPointu o NP Risnjaku. Zatim smo svi krenuli na nezaboravno putovanje u jedan od poljskih nacionalnih parkova – Gory Stolowe (Table Mountains). Oduševljeni krajolikom, svježim zrakom i dobrim društvom, nije nam bilo teško prijeći i one malo teže prirodne prepreke.

GORY STOLOVE 2GORY STOLOVE

Četvrti dan bio je ujedno i zadnji dan. Čekao nas je let za München i Zagreb, ali prije samog ukrcavanja, na ulazu u aerodrom učenike su dočekali njihovi domaćini, poželjeli im sretan povratak kući s nadom u skori povratak u Wroclaw.

zajednička slika


Naši projekti su financirani od strane Programa za cjeloživotno učenje posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU.

ampeu_logo_hor_hrlogo_LLP_hr

Jedna misao o “Comenius listopad u našoj školi

  1. Povratni ping: IT Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.