Vijesti iz Delegacije Europske unije

delegacija_EU

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Obilježavanje dvadesete obljetnice Programa MEDIA

clip_image002MEDIA desk Hrvatske u suradnji s Delegacijom Europske unije organizirao je 11. listopada u Informacijskom centru EU-a obilježavanje dvadesete obljetnice postojanja Programa MEDIA. tom prigodom nazočne su pozdravili šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren, državna tajnica Ministarstva kulture nina Obuljen, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, te voditeljica MEDIA deska Hrvatske Martina Petrović. Veleposlanik Vandoren je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem Hrvatske u tom programu s obzirom na veliki broj projekata iz područja audiovizualne industrije provedenih uz potporu Programa MEDIA te rezultatom od čak 5,31 puta više sredstava od iznosa članarine u Programu MEDIA. Također, dao je ohrabrenje novim potencijalnim prijaviteljima projekata čiji radovi bi omogućili hrvatskim građanima lakši pristup umjetnosti koja dolazi ili iz Hrvatske ili iz drugih europskih zemalja. Nakon uvodnog dijela svoje su projekte predstavili i predstavnici korisnika sredstava iz Programa MEDIA. Više o samim projektima pronađite u rubrici EU projekti u Hrvatskoj.

Više na stranicama Delegacije i Programa MEDIA.

Delegacija odabrala predstavnice za program Europskog parlamenta EuroMed-Scola

Delegacija EU-a odabrala je Martu Badurina iz IX. gimnazije iz Zagreba i Enu Tomić iz clip_image004Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka za hrvatske predstavnice na programu Europskog parlamenta EuroMed-scola koji će se održati u Strasbourgu od 12. do 14. studenog 2011. godine. Predstavnice su odabrane putem javnog natječaja Delegacije EU-a koji je bio otvoren svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj u dobi od 16 do 18 godina. na natječaj je pristiglo više desetaka prijava.  EuroMed-scola ima za cilj promicati uključenost mladih u politiku putem simulacije rada Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, a okuplja srednjoškolce iz 27 zemalja Europske unije i partnerskih zemalja članica Unije za Mediteran (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Monako i Crna gora).

Više na stranicama Delegacije

Europski parlament otvorio „Parlamentarij” – novi centar za posjetitelje

clip_image006Parlamentarij, novi centar za posjetitelje u sklopu Europskog parlamenta, otvoren je 14. listopada u Bruxellesu. Posjetiteljima će omogućiti jedinstveni uvid u rad i svakodnevni parlamentarnih zastupnika. Uz pomoć inovativnih i zabavnih multimedijalnih alata, djeca i odrasli moći će doživjeti Europski parlament na jedinstven način i kao interaktivno iskustvo. Bit će to kombinacija informiranja, edukacije i zabave. „Izložba pokazuje da je Europa prešla veliki put – preživjela je dva svjetska rata, ujedinila je podijeljeni kontinent, a danas provodi zajednički politički projekt za koji sam uvjeren da će uspjeti i da će prevladati izazove s kojima se danas suočavamo”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Parlamentarij će biti otvoren sedam dana u tjednu (osim ponedjeljkom ujutro), a ulaz je besplatan.

Više o tome na web stranicama Europskog parlamenta i Parlamentarija.

Bolja zaštita online kupovine

Nova Direktiva o pravima potrošača, koju je Vijeće clip_image007potvrdilo 10. listopada, osigurat će jasna pravila diljem EU-a kojima će prava potrošača biti povećana, posebice pri kupovanju na daljinu (npr. online) te pri kupnji izvan poslovnih prostorija prodavatelja. Prema novim odredbama, osobe koje kupuju preko interneta imat će na raspolaganju razdoblje od 14 dana tijekom kojeg će se moći predomisliti – iz bilo kojih razloga – te vratiti robu i dobiti povrat novca. Da bi to učinili, moraju upotrijebiti standardni obrazac za povlačenje narudžbe kojeg osigurava prodavatelj. nova će pravila zabraniti i skrivene troškove. trgovci koji imaju posebne brojeve na koje se kupac može javiti vezano za ugovor neće moći naplaćivati te pozive više nego što iznose osnovne tarife za telefonske pozive. Osim na online kupovanje i druge vrste prodaje na daljinu, direktiva se odnosi i na prodaju izvan prostorija prodavatelja, uključujući i prodaju u vidu obilaženja kuća i organiziranja prodaje po kućama. Države članice imat će dvije godine da počnu provoditi nova pravila.

Više na stranicama Delegacije i Vijeća EU-a.

Buđenje generacije! Vaš izbor može doista promijeniti stvari!

EU kampanja o učinkovitosti resursa

clip_image009

clip_image011

Jedna misao o “Vijesti iz Delegacije Europske unije

  1. Povratni ping: Pogled kroz matematičke 3D naočale | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.