Projekt EiEU – Embedded in EU

arjana_blazic

Arjana Blažić

clip_image001U školskoj godini 2010./2011. moji su učenici sudjelovali u belgijsko-hrvatskom projektu Embedded in EU . Učenici II.b razreda IX. gimnazije i 5. razreda Immaculata Instituuta surađivali su na zajedničkom blogu koristeći razne besplatne alate kako bi se međusobno bolje upoznali. Jezik sporazumijevanja bio je engleski, a učenici su u svojim tekstovima i u svojim radovima raspravljali o vlastitoj “ugrađenosti” u društvene mreže i alate.

Posebnu su kreativnost učenici pokazali pri izradi zaglavlja za svoje blogove koristeći pritom Microsoft Research AutoCollage. Iako AutoCollage nije besplatan, nastavnici ga mogu besplatno preuzeti i koristiti za obrazovne potrebe. Da bismo mogli iskoristiti ovu odličnu mogućnost, potrebno je registrirati se na mrežnim stranicama Microsoftovog clip_image002edukativnog programa Partners in Learning.

AutoCollage je našim učenicima omogućio brzu, jednostavnu i maštovitu izradu kolaža u kojima su pokazali koje društvene mreže igraju veliku ulogu u njihovim životima. Od 42 kolaža odabrali smo 5 najboljih za koje su učenici glasovali.

Najveći broj glasova osvojila je Melisa iz IX. gimnazije s romantičnim opisom društvenih mreža iz perspektive jedne šesnaestogodišnjakinje.

clip_image004

Sve ostale kolaže možete pogledati u ovom video isječku.

U okviru projekta naši su se učenici također poigrali PowerPointom na jedan pomalo neuobičajeni način.

Učenici su dobili zadatak odabrati stih ili dva iz drage im pjesme na materinjem ili engleskom jeziku te da od slova i riječi naprave animaciju koja će zapravo govoriti o čemu se u pjesmi radi, tako da nam (ne)poznavanje jezika ne treba predstavljati problem.

Rezultat rada na ovom zadatku pod nazivom Riječi, Riječi je 51 animirana prezentacija, koja prikazuje kreativnost i inovativnost naših učenika. Sve su prezentacije zaista sjajne, a izdvojila bih Lotharovu animaciju stiha Marije Vasalis u kojem opisuje velike cvjetove koji izranjaju iz tamnog plavetnila.

clip_image006

Sve kreativne animacije u Blip TV pretvorio je moj belgijski kolega Bart Verswijvel, s kojim sam surađivala na ovom projektu, a možete ih pogledati ovdje.

Jedna misao o “Projekt EiEU – Embedded in EU

  1. Povratni ping: Pogled kroz matematičke 3D naočale | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.