Obilježavanje 100 godina IBM-a

marina_mirkovic

Marina Mirković

Kroz proučavanje povijesnog razvoja računala na nastavi računalstva učenici Tehničke škole u Požegi posebne su aktivnosti vezali za saznanja o razvoju tvrtke IBM koja ove godine obilježava svoju 100. obljetnicu djelovanja.

Tijekom rujna brojne su aktivnosti bile posvećene IBM-u i ISlika 1BM PC-u na nastavi računalstva i u radu članova Info kluba (informatička grupa) Tehničke škole pod vodstvom profesorice Marine Mirković. Učenici su pripremili prigodnu izložbu u predvorju škole.

Slika 1: Prigodni izložbeni pano u Tehničkoj školi Požega povodom 100 godina IBM-a i 30 godina IBM PC-a

Dana 16. lipnja ove godine IBM je navršio punih stotinu godina postojanja. Tvrtka IBM nastala je 16. lipnja 1911. godine spajanjem triju tvrtki (Tabulating Machine Corporation, Computing Scale Corporation i International Time Recording Company) u jednu nazvanu Computing-Tabulating-Recording Company. Nekoliko godina kasnije, CTR je preuzeo Thomas J. Watson i 1924. godine preimenovao ju u International Business Machines(IBM). Watson, a poslije i njegov sin, Thomas Watson mlađi, vodili su IBM gotovo šest desetljeća. IBM je danas korporacija koja radi u 170 zemalja, ostvaruje godišnji promet veći od 100 milijardi dolara te u kojoj radi 427.000 zaposlenika diljem svijeta.

Slika 2: Čestitka povodom 100 godina IBM-a


Prilog 1: Osmosmjerka s pojmovima vezanim za tvrtku IBM

Zanimljivo je bilo proučavati nastanak novih uređaja i patenata, pratiti promjene u tehnologiji s ciljem unaprjeđenja informatičke opreme, a time i proizvodnje, odnosno svakodnevnog života. Učenici su proučavali što je sve IBM proizvodio. Bilo je tu raznih sustava za mjerenje vremena, vaga, automatskih rezača za sir i meso, strojnica (tijekom Drugog svjetskog rata), pisaćih strojeva i opreme za bušene kartice.

Niz patenata razvijeno je kroz IBM-ov prvi privatni znanstveno-istraživački laboratorij. Stvorena je prva disketa i tvrdi disk, pokrenuta industrija pohrane podataka, izumljen linijski kod (tzv. bar-kod), konstruirano prvo osobno računalo koje se koristilo u poslovne svrhe te niz superračunala. Učenici su se posebno oduševili s dva superračunala: Deep Blue koji je 1997. godine pobijedio svjetskog prvaka u šahu Garija Kasparova i Watsonkoji je ove godine pobijedio u televizijskom kvizu „Jeopardy!“.

Gospodin Thomas Watson vodio je tvrtku tijekom tri rata, velike depresije i početka hladnog rata, a zaslužan je za veliko povećanje profita i širenje poslovanja. On je u kulturu ove tvrtke uveo moto «think» te je znao da je napredak moguć samo ulaganjem u inovacije i razvoj te obrazovanje. Neprestano razmišljanje o budućnosti je važna pouka koju je IBM kao informatička tvrtka naučio iz svoje stogodišnje povijesti.

Slika 3Slika 3: Čestitka IBM-u prikazana binarnim stablom

IBM je najveća svjetska IT organizacija za istraživanje s više od 3.000 znanstvenika i inženjera. IBM-ovi istraživači dobitnici su pet Nobelovih nagrada. IBM je registrirao 4.914 patenata u Patentnom uredu Sjedinjenih Država tijekom 2009. godine, što znači da je već sedamnaestu godinu zaredom na samom vrhu popisa najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Slika 4IBM je 1981. predstavio Personal Computer (osobno računalo), odnosno PC koji je tada radio na Intelovom procesoru te je imao 16KB memorije, koristio je dva disketna pogona i ekran u boji. Operativni sustav na kojem je radio bio je DOS, iza kojeg je tada stajala mala tvrtka s 32 zaposlenika – Microsoft.

Slika 4: Slagalica s pojmovima o IBM-u

O povijesti tvrtke IBM i njihovim patentima možete proučavati na ovoj mrežnoj stranici. Obilje sadržaja IBM-ove arhive, raspoređenih po godinama razvoja tvrtke, s brojnim fotografijama odlično prikazuje stoljetni put velike tvrtke. U multimedijskom pregledumožete čuti brojne tonske zapise direktora Tomasa Watsona i njegova sina.

Učenicima su zanimljivi sadržaji o pametnijem planetu koje pruža IBM, odnosno IBM Slika 5Hrvatska na svojoj mrežnoj stranici. Omogućuju analizu sadašnjih problema, nude rješenja usmjerena na različita područja infrastrukture gradova koja će pomoći u budućnosti: promet, energetiku, vode, ekologiju, kao i ljudskog djelovanja kao što su trgovina, bankarstvo i zdravstvena skrb.

Slika 5: Kolaž s rebusnim logom tvrtke IBM

Učenici i profesorica Mirković poslali su čestitku i DVD s pripadnim radovima tvrtki IBM Hrvatska d.o.o. i njenom glavnom direktoru, gospodinu Kreši Perici. Naglašena je IBM-ova duga povijest bogata uspjesima, inovacijama i napretkom. Tvrtka IBM Hrvatska u tom razvoju ima značajnu ulogu, posebno u Republici Hrvatskoj. Osobna računala su postala osnova u radu i životu učenika i nastavnika. Upravo pojava IBM PC-a omogućila je dostupnost školama i kućanstvima. Današnji razvoj i primjena informatičke tehnologije povećava kvalitetu nastavnog procesa uz primjenu e-obrazovanja.

Slika 6Marketinški tim tvrtke IBM Hrvatska d.o.o., ugodno iznenađen čestitkom za IBM-ov 100. rođendan, nagradio je učenike INFO kluba koji su sudjelovali u projektu izrade svih materijala prigodnim poklonima (majice i bilježnice s logom IBM-a). Učenike su pokloni iznenadili i razveselili.

Slika 6: Članovi Info kluba Tehničke škole s IBM-ovim poklonima


Čestitamo i zahvaljujemo IBM-u što nam primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije omogućava uspješnije i lakše poučavanje i učenje. Veselimo se novim patentima i projektima za sretniji i pametniji planet!

Slika 7: Rođendanska čestitka Tehničke škole Požega tvrtki IBM

Jedna misao o “Obilježavanje 100 godina IBM-a

  1. Povratni ping: Pogled kroz matematičke 3D naočale | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.