LiveMeeting u službi stručnog usavršavanja

učitelja razredne nastave

viktorija_hrzica

Viktorija Hržica

LiveMeeting pronašao je svoje mjesto u stručnom usaskup - grafikonomvršavanju učitelja razredne nastave. Pomoću njega, 1. rujna 2011., održan je međužupanijski stručni skup za učitelje razredne nastave – voditelje školskih vijeća, mentore i savjetnike iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. LiveMeetingom uspješno je povezano 6 lokacija. Učiteljice RN iz Vukovarsko-srijemske županije predavanja i radionice pratile su u OŠ „Siniša Glavašević“ u Vukovaru i OŠ „Matija Antun Reljković“ u Cerni, Brodsko-posavske županije u OŠ „Antun Mihanović“ u Slavonskome Brodu i OŠ „Ante Starčević“ u Rešetarima te u Osječko-baranjskoj županiji u OŠ „Mladost“ i „Tin Ujević“ u Osijeku. Na skupu je prisustvovalo više od 110 učiteljica razredne nastave.predavanje 2

Tema skupa bila je Primjena računala u razrednoj nastavi.

Na početku skupa o važnosti primjene računala u razrednoj nastavi, govorila je izv. prof. dr. Margita i Anasc. Margita Pavleković, s Učiteljskog fakulteta u Osijeku koja je sa svojim suradnicama prikazala načine na koje se može primijeniti računalo te je pokazala primjere uspješne primjene računala u svome višegodišnjem radu kroz izlaganje s nazivom Simulacije i edukativne igre u razrednoj nastavi. Predavanje je popraćeno nizom primjera i praktičnim radom na računalima.

Animacije u PowerPointu, pripremila je učiteljica informatike Gordana Sokol, dipl. inf. iz OŠ „Tužno“, Radovan. U svome interaktivnom predavanju vrlo uspješno je spojila elemente predavanja i praktičnog rada na računalima pokazujući kako se na vrlo jednostavan način može od statične PowerPoint prezentacije dobiti dinamična i atraktivna prezentacija koja odgovara današnjim (multimedijalnim) učenicima.

Učiteljica mentorica RN Suzana Delić, dipl. uč. iz OŠ „Horvati“ iz Zagreba kroz predavanje Videokonferencija s osvrtom na primjenu u RN prikazala je na koji je način moguće korištenje suvremene tehnologije u razrednoj nastavi, bez obzira na dob učenika.

Nastavnica informatike Vesna Tomić, prof. savjetnik iz gimnazije „A. G. Matoš“ iz Đakova prikazala je program Generator matematičkih zadataka te njegovu primjenu za izradu nastavnih listića za vježbanje. Program je izuzetno jednostavan tako da ni roditeljima neće predstavljati problem njegovo preuzimanje, instalacija i korištenje.

Način na koji škola može prezentirati svoj rad izradom školskog DVD-a roditeljima prvaša i drugim zainteresiranim osobama, predstavila je učiteljica savjetnica RN Marijana Ivošević iz OŠ „Mladost“ iz Osijeka. U svome izlaganju pokazala je kako OŠ „Mladost“ već pet godina uzastopno na kraju nastavne godine izrađuje DVD u kojemu su sumirani rezultati rada cijele škole tijekom protekle nastavne godine.

viktorijaPortale za učitelje i različite mrežne stranice na kojima učitelji RN mogu pronaći materijale koje su objavili učitelji RN, ali i gdje mogu objaviti svoje uratke i još mnogo drugih korisnih sadržaja, predstavila je viša savjetnica za informatiku Viktorija Hržica, prof.

savjetnica RNUčiteljice razredne nastave prvi put su sudjelovale na ovako organiziranome stručnome skupu i odlično su prihvatile novi način rada, iako smo tijekom skupa imali manjih tehničkih poteškoća koje su učitelji voditeljicainformatike u svojim školama uspješno riješili. Da bi skup bio toliko uspješan, pobrinule su se voditeljice županijskih stručnih vijeća iz navedenih županija i učitelji informatike iz škola u kojima se skup održavao, ali i ravnatelji škola domaćina.

Na mrežnim stranicama OŠ „Matija Antun Reljković“ iz Cerne možete pročitati osvrt na održani skup.

Jedna misao o “LiveMeeting u službi stručnog usavršavanja

  1. Povratni ping: Pogled kroz matematičke 3D naočale | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.