QR kodovi u obrazovanju

lidija_kralj

Lidija Kralj

imageQR kod ili Quick response code je način prikazivanja informacija u obliku dvodimenzionalne matrice. Izumila ga je tvrtka Denso Wave 1994. godine za označavanje dijelova automobila.

QR kodovi pojavljuju se sve češće na novinama, mrežnim stranicama i drugim oblicima sadržaja i primjer su prikazivanja mnogo informacija na jednostavan način. QR kodovi mogu sadržavati tekstualne i brojčane informacije te URL adrese do najviše 4,296 znakova. Želite li saznati više o tehnologiji QR kodova, zavirite u Wikipediju.

Čitanje QR kodova

Da biste mogli pročitati QR kodove, potreban vam je mobitel s kamerom i odgovarajućim programom za čitanje QR kodova ili računalo s web-kamerom i primjerice, programom QRreader.

Pokrenite program na mobitelu ili računalu, usmjerite kameru prema slici s QR kodom i pričekajte da program pokaže sadržaj koda. Nakon toga možete slijediti poveznicu ili jednostavno pročitati informacije koje su se pojavile na zaslonu.
Isprobajte taj postupak na QR kodu s početka članka.

Stvaranje QR kodova

imageStvaranje QR kodova vrlo je jednostavno. Postoji nekoliko mrežnih adresa na kojima se nalaze programi za stvaranje QR kodova, a meni se odmah svidio Kayawa.

Odaberete vrstu informacije koju želite prikazati, u okvir desno unesete tekst, URL ili neke druge podatke, odaberete željenu veličinu te kliknete na Generate. Sad je vaš QR kod spreman za korištenje – možete ga preuzeti na svoje računalo ili kopirati njegovu adresu pa ga koristiti na svojim mrežnim stranicama.

Za vježbu pročitajte ovaj QR kod dolje – na njemu su informacije o meni. I naravno, sad odmah napravite sličan za sebe Smiješak

image

Primjena u obrazovanju

Evo nekoliko primjera što biste s QR kodovima mogli raditi:

  • koristiti za zadavanje pitanja – papire s QR kodovima objavite na nekoliko mjesta u školi, a djeca ih trebaju pronaći što više, pročitati postavljena pitanja i naravno,napisati odgovore;
  • za odgovaranje na pitanja – učenici trebaju svoje odgovore “upakirati” u QR kodove i tako riješiti zadatak;
  • kao podsjetnik za zadaću – u obliku QR koda pospremite informacije o zadatcima koje treba riješiti za zadaću;
  • napravite QR kod koji sadrži poveznicu na dodatne online sadržaje – primjerice na vašu prezentaciju;
  • za jednostavno dijeljenje informacija – ime i prezime, elektronička adresa, e-portfolio – sve elegantno spremite u jedan QR kod (i koristite kao posjetnice?).

Vjerujem da ćete se ubrzo sjetiti još desetak načina na koje biste mogli upotrijebiti QR kodove te tako dati djeci dodatnu motivaciju za učenje.

Oprez:otvaranje poveznica sadržanih u QR kodovima može biti opasno jer poveznice mogu voditi na stranice sa zloćudnim programima! Pripazite pri odabiru i instalaciji programa za čitanje QR kodova jer oni pristupaju vašoj kameri i internetu pa ako sadrže viruse mogu biti jako opasni.

Pogledajte što o QR kodovima u obrazovanju kažu Joe Dale i Marielle Lange – njihove prezentacije ujedno pokazuju i zgodnu primjenu QR kodova za predavanja.

Jedna misao o “QR kodovi u obrazovanju

  1. Povratni ping: Topli, jesenski Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.