Projekti Comenius potprograma u Hrvatskoj

gabrijela_corkovic

Gabrijela Čorković

Privatnoj jezično-informatičkoj gimnaziji „Svijet“ ove godine odobrena su dva dvogodišnja višestrana Comenius projekta pod nazivom Nacionalni parkovi Europe i Legende moga grada.

Što je Comenius? Comenius je potprogram Programa za cjeloživotno učenjekoji je uspostavljen odlukom Europskog parlamenta i Vijeća Europske Unije 2006. godine, a nastavlja se na prijašnju generaciju obrazovnih programa Socrates i Leonardo da Vinci (1985. – 2006.). Cilj programa za cjeloživotno učenje jest stvoriti napredno društvo znanja, održivi ekonomski razvoj, veći broj kvalitetnijih poslova te jaču društvenu povezanost u Europskoj Uniji. Program potiče, tj. sufinancira suradnju obrazovnih institucija diljem Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, razvijanja tolerancije i multikulturnosti, a istovremeno i priprema sudionike za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada.

U programu sudjeluje 27 država članica Europske Unije: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luxemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Nizozemska, Velika Britanija, države članice EFTA-e (Island, Lichtenstein, Norveška) te Hrvatska i Turska kao države kandidatkinje.

Kako započeti s radom? Najvažnije je pronaći dobre partnere iz spomenutih država koji su spremni posvetiti se planiranju projekta u suradnji s ostalim partnerima. Najboljim posrednikom pokazao se portal eTwinning, koji je nepresušan izvor ideja i kontakata. Na forumu se možete priključiti već osmišljenoj ideji, a možete predložiti i svoju, ovisno o svojim sklonostima.

Privatna jezično-informatička gimnazija „Svijet“ u slučaju projekta Nacionalni parkovi Europepridružila se školama iz Poljske, Italije, Mađarske, Litve, Turske, Hrvatske i Bugarske. Ideja ovog projekta jest da svaka škola predstavi jedan svoj nacionalni park, a naglasak je na flori i fauni parkova. Naša se škola odlučila za NP Risnjak koji ćemo pokušati predstaviti našim partnerima u najboljem mogućem svjetlu. Među rezultatima ovog projekta bit će digitalni herbarij, razlikovni rječnik, prezentacije, zajednička Internet stranica, članci u specijaliziranim časopisima, plakati, CD-ROM s rezultatima projekta i mnogi drugi.

Ideju za projekt Legende moga gradaosmislili smo mi te se prijavili kao koordinator projekta. Naši partneri su Poljska, Rumunjska, Slovačka, Češka, Turska, Španjolska, Bugarska i Latvija. Projekt će se bazirati na legendama gradova partnera, a naša će škola predstaviti najpoznatije zagrebačke legende. Kao i u prvom projektu, i ovdje ćemo kao rezultate imati CD-ROM, zajedničku Internet stranicu, prezentacije, plakate, rječnik, ali i makete, eKnjigu, stripove i osmišljene vlastite legende i mnogo drugih proizvoda.

Naša je škola u oba projekta naglasak stavila na suradnju lokalne zajednice i promociju naše kulture, običaja i bogate tradicije. Tako ćemo u oba projekta kod posjeta partnera Zagrebu dati sve od sebe da im što zornije predočimo naš grad i kulturu, dok ćemo istovremeno kroz putovanja u države partnere učiti o novim kulturama i običajima.

Rad na projektima započinjemo s novom školskom godinom i nadamo se uspješnoj suradnji i radu.

Napomena:

Ovaj projekt se financira isključivo uz podršku sredstava Europske komisije.
Ovaj članak odražava isključivo stajalište autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

2 misli o “Projekti Comenius potprograma u Hrvatskoj

  1. Povratni ping: Pogled dobrodošlice | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Pogled dobrodošlice! | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.