Microsoft Robotics Developer Studio

matija_blagus

Matija Blagus

U današnje vrijeme robotika više nije isključivo sačuvana za industrijsku primjenu i za skupocjene projekte. Danas se roboti koriste u mnogo različitih područja – od medicine pa sve do svemirskih istraživanja. Više nije nezamislivo imati kod kuće robota koji će automatski usisati vaš dom kada niste kod kuće. Razvoj je, osim proširenja primjene robotike, doveo i do smanjenja cijena robota, tako da mnogi koji su oduševljeni mogu pribaviti vlastitog robota i započeti programiranje. Upravo ćemo iz tog razloga u ovom članku predstaviti Microsoft Robotics Developer Studio koji je namijenjen programiranju i upravljanju robotima. Jedna od njegovih glavnih prednosti jest što može simulirati robota i njegovo gibanje u virtualnoj okolini, ukoliko nemamo stvarnog robota kojeg bismo mogli koristiti. Također je važno napomenuti da program može upravljati s više različitih robotskih platformi, što znači da nije potrebno posebno učiti određeni programski jezik koji robot koristi.

Više o samom programu i novostima u najnovijoj verziji možete saznati ovdje.

Microsoft Robotics Developer Studio moguće je besplatno preuzeti s ove mrežne stranice.

Nakon preuzimanja instalacijske datoteke, potrebno je izvršiti standardnu instalaciju. Microsoft Robotics Developer Studio može normalno raditi s operacijskim sustavima Windows XP, Windows Vista i Windows 7. Sama će instalacija automatski instalirati sve dodatne sastavnice koje su potrebne za normalan rad Microsoft Robotics Developer Studia.

Programiranje pomoću vizualnog programskog jezika

Kako bismo mogli programirati naš robot, za početak je potrebno pokrenuti alat Visual clip_image002Programming Language 2008 R3, odabirom Start > Svi programi pa Microsoft Robotics Developer Studio 2008 R2 > Visual Programming Language 2008 R3. Otvorit će se prozor poput onog na slici 1.

Slika 1. Sučelje VPL-a

Programiranje se izvodi kroz Visual Programming Language (VPL) grafički prikaz. VPL grafički prikaz možemo poistovjetiti s grafičkim prikazom tijeka programa. Da bismo uspješno napravili naš program, potrebno je napraviti grafički prikaz tijeka programa kojim ćemo odrediti sve radnje koje želimo da robot izvrši.

Na slici 1 uočite popise naredbi (aktivnosti i usluge) s lijeve strane prozora: Basic Activities i Services. Unutar okvira Basic Activities nalaze se operatori i potprogrami koje možemo upotrijebiti za izradu VPL grafičkog prikaza i provjeravanje stanja na ulazima i izlazima robota (primjerice, senzori, tipke i slično), ali i za povezivanje s različitim uslugama. Ovi operatori nam omogućavaju grananje programa te stvaranje odluka u programu.
U okviru Services nalaze se pojedine usluge koje upravljaju robotom. Usluge obavljaju neki od zadanih potprograma. One mogu biti zadužene za komunikaciju s robotom, ali isto tako mogu i upravljati motorima, senzorima i ostalim uređajima priključenima na robot. Svaki dio robota koji je upravljiv obično je predstavljen jednom uslugom, tako da za jedan robot možemo imati više raspoloživih usluga. Usluge također mogu biti i složeni potprogrami koji, primjerice, pretvaraju tekst u govor i slično. U sredini prozora nalazi se okvir Diagram u kojem zapravo pišemo svoj program. Program pišemo tako da dovlačimo operatore i usluge u to središnje područje te ih međusobno spajamo. Budući da postoji mnoštvo usluga, kako bi se olakšalo snalaženje i korištenje istih, za većinu usluga postoje opisi. Prijeđemo li pokazivačem miša preko imena usluge, pojavit će nam se balončić s kratkim opisom usluge kao na slici 2.

clip_image003
Slika 2. Prikaz opisa usluge Date Time

Neke od usluga imaju zdesna oznaku i koja označava postojanje dodatne informacije o toj usluzi. Klikom na znak i otvara se mrežna stranica s detaljima usluga i primjerima clip_image005korištenja usluga.
Nakon što smo napravili VPL grafički prikaz našeg programa, pokrećemo ga klikom na gumb Start na alatnoj traci.

Slika 3. Primjer programa napisanog u VPL-u

Pokretanje simulacija

Upotreba simulacije robota iznimno je korisno svima onima koji nemaju mogućnost nabavke stvarnog robota. U Microsoft Robotics Developer Studiu postoje dva načina pokretanja simulacije. Prvi je izravno korištenje simulacijskih usluga u samom VPL grafičkom prikazu, dok je drugi pokretanje već unaprijed pripremljenih simulacija. Ukoliko koristimo simulacijske usluge u VPL grafičkom prikazu, pokretanjem programa pokrenut će se i simulacijsko okruženje koje smo odabrali. Želimo li pokrenuti već pripremljene simulacije odabiremo ih iz Windowsovog izbornika clip_image007Start > Svi programi, Microsoft Robotics Developer Studio 2008 R2 > Visual Simulation Enviroment 2008 R3 pa kliknemo na simulacijski scenarij koji želimo pokrenuti. Primjer pokrenute simulacije možete vidjeti na slici 4.

Slika 4. Primjer simulacije robota

Ovdje su spomenute samo osnovne mogućnosti ovog programa. Mogućnosti programa Microsoft Robotics Developer Studio možete prilagoditi vašim potrebama dodavanjem novih usluga ili dodavanjem trodimenzionalnih maketa i objekata u simulacije. Mogućnosti programa su zaista velike te će zadovoljiti sve potrebe amatera, ali i profesionalnih programera. Mnoštvo korisnih materijala koji će vam olakšati prve korake u radu s ovim programom možete pronaći na službenim Microsoftovim stranicama posvećenim programu Microsoft Robotics Developer Studio.

2 misli o “Microsoft Robotics Developer Studio

  1. Povratni ping: Pogled dobrodošlice | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Pogled dobrodošlice! | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.