Webinari Portala www.mojamatura.net o državnoj maturi

sonja_lusic_radosevic

Sonja Lušić Radošević

Premda su ispiti državne mature iza nas, u tijeku je iščekivanje rimageezultata, rangiranje lista za upis te upisi na fakultete. Kako bismo maturantima olakšali ovaj stresni period života, uz sve oblike e-učenja koje nudimo na portalu, odlučili smo se i za webinare.

Slika 1. mojamatura.net

Što je webinar?

Webinar (eng. Webinar – web based seminar) je seminar, prezentacija, predavanje ili radionica koja se prenosi pomoću interneta u stvarnom vremenu, a uključuje, zvučnu, tekstualnu ili videokomunikaciju između sudionika koji se nalaze na različitim mjestima. Razina interakcije ovisi o tome kako se osmisli webinar te kolike ovlasti se dodijele sudionicima webinara. Webinarima se može pristupiti s bilo kojeg računala koje ima pristup internetu, a naknadno je moguće preuzeti i pogledati snimku webinara.

Riječ webinar izazivala je zgodne asocijacije kod neupućenih osoba. Jedni su predavače webinara nazivali webinarcima, dok su drugi taj isti naziv dodijelili sudionicima webinara. Treći su život podređen webinarima nazvali webinarenje. Zgodno je bilo čuti ekipu naših obožavatelja koji su sudionike webinara usporedili s rudarima koji nose lampe na glavi – Svjetlo u mraku!

Volonterski ciklus webinara Portala http://www.mojamatura.net

Prilog iz emisije eHrvatska o webinarima.

Osluškujući potrebe maturanata, portal Moja matura je u ožujku pokrenuo volontersku inicijativu – ciklus webinara o državnoj maturi za maturante. Kako je 2011. godina Europska godina volontiranja, izuzetno smo ponosni što smo ovom akcijom doprinijeli izgradnji poticajnog i pozitivnog volonterskog okruženja u Republici Hrvatskoj. S obzirom na širinu projekta, želja nam je da ovu korisnu inicijativu prepoznaju i mogući sponzori.

Zahvaljujući zajednici Suradnici u učenju u okviru Microsoftovog obrazovnog projekta, dobili smo potpunu tehničku podršku, od virtualnih soba, pozivnica i najava na Portalu www.ucitelji.hr, do objave snimki i tehničkog nadzora svih webinara.

Webinari Portala Moja matura

Održali smo dvanaest webinara o ispitima državne clip_image003mature 2010./2011. na kojima su profesori predstavili područja ispitivanja, obrazovne ishode i strukturu ispita iz deset predmeta zastupljenih na maturi – hrvatski, engleski, njemački i francuski jezik, politika i gospodarstvo, informatika, sociologija, filozofija, logika, etika, matematika, povijest i geografija.

Slika 2. Volonteri ciklusa webinara

clip_image005Važno je izdvojiti interaktivni webinar koji je vodila prof. Lena Tukulj. Dan prije ispita iz sociologije i politike i gospodarstva, prof. Tukulj ponovila je gradivo kroz niz zadataka koje su maturanti rješavali zvučnom i tekstualnom komunikacijom.

Slika 3. Interaktivni webinar iz Sociologije i PIG-a

clip_image007
Slika 4. Rješenja zadataka na interaktivnom webinaru

Završni trinaesti webinar Državna matura 2010./2011., prijave i upisi na visoka clip_image009učilišta organizirani su uz podršku Nacionalnog centra za vanjsko vrjednovanje obrazovanja i dipl. ing. Gorana Sirovatke, ravnatelja NCVVO-a.

Slika 5. Gosti ciklusa webinara

Odgovore na niz pitanja vezanih uz prijave i upise na visoka učilišta dali su naši uvaženi clip_image011gosti prof. dr. sc. Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i dipl. ing. Igor Drvodelić, načelnik Središnjeg prijavnog ureda pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te g. Sirovatka koji je već najavio nove planove NCVVO-a i portala Moja matura.

Slika 6. Podrška NCVVO-a – slika sa stranice http://www.ncvvo.hr

Sjajno iskustvo

clip_image013Trinaest webinara, 998 sudionika i preko 2500 preuzetih snimki pokazuju kako su webinari postigli sjajan uspjeh. Osim brojki, možemo se pohvaliti nizom komentara i poruka e-pošte u kojima naš rad i aktivnosti hvale maturanti ovogodišnje generacije.

Slika 7. Komentari maturanta na
društvenoj mreži Facebook

Naši predavači su doživjeli novo iskustvo u koje su uložili dclip_image015osta truda i vremena, ali su izuzetno zadovoljni odrađenim i spremni su za nove pothvate. U zbornici IX. gimnazije, gdje nastavu drži većina naših predavača, osjeća se veselje i zanos koji je nastao kao posljedica korištenja novih tehnologija i webinara.

Slika 8. Zanimljivo iskustvo – prof. Nataša Sajko iz Medicinske škole, Varaždin

Nekoliko savjeta za webinare

Pet koraka za predavače webinara

 1. Pripremiti predavanje. Može se koristiti Microsoft Office PowerPoint s osnovnim animacijama.
 2. Pripremiti mikrofon i kameru.
 3. Pohraniti pozivnicu koja se dobije elektroničkom poštom od organizatora, a sadrži predavačku poveznicu za webinar.
 4. Provjeriti je li na računalu instaliran Microsoft Office Live Meeting 2007. (Glavni izbornik – Svi programi).
 5. Ako nije, treba ga instalirati. Klikom na Join The Meeting u pozivnici automatski će se pokrenuti Live Meeting 2007. Na ovoj poveznici nalaze se detaljne upute o Live Meetingu za predavače.

Pet koraka za sudionike webinara

 1. Provjeriti je li na računalu instaliran Microsoft Office Live Meeting 2007. (Glavni izbornik – Svi programi).
 2. Ako nije, treba ga instalirati. Instalacija Live Meetinga 2007. pokrenut će se klikom na poveznicu koja se nalazi u najavi webinara. Preporuka je da se Live Meeting instalira u okruženju Internet Explorera. Ako postoje poteškoće, treba kliknuti na poveznicu s koje se može preuzeti Live Meeting 2007.
 3. Nakon instalacije programa koja traje nekoliko minuta, preglednik je potrebno resetirati.
 4. Nakon toga, potrebno je pokrenuti poveznicu u najavi webinara. Najbolje je otvoriti poveznicu u novoj kartici (New Tab) ili u novom prozoru.
 5. Ako je u najavi webinara navedena zvučna ili videokomunikacija, potrebno je pripremiti kameru i mikrofon.

Pet koraka za organizatore webinara

 1. Dobro osmisliti webinar i odrediti ciljanu skupinu sudionika.
 2. Definirati temu, odrediti točan datum i vrijeme te naziv webinara.
 3. Zatražiti stvaranje virtualne sobe s točnim nazivom i vremenom webinara. Važno je da se ovaj korak napravi na vrijeme kako bi se i webinar mogao oglasiti u dogovoreno vrijeme.
  Stvaranjem virtualne sobe za webinar dobivaju se dvije različite poveznice:

  Poveznica za sudionike koja se javno objavljuje te se pomoću nje može pristupiti webinaru pola sata prije početka.

  Poveznica za predavače (nalazi se u pozivnici) pomoću koje se može u bilo kojem trenutku pristupiti webinaru te koja predavačima omogućuje da isprobaju mikrofon, kameru te da postave datoteke koje će koristiti za vrijeme webinara.

 4. Organizirati predavače da isprobaju svoj pristup webinaru, postave datoteke koje će koristiti u radu, isprobaju kameru i mikrofon.
 5. Osim poveznica za webinare, potrebno je postaviti i poveznice s uputama za korištenje Live Meetinga.

Popis i poveznice na webinare za državnu maturu 2010./2011.

I. dio ciklusa webinara

 1. Kako napisati uspješan esej iz hrvatskoga jezika – prof. Nataša Sajko, Medicinska škola iz Varaždina. Snimku možete pogledati ovdje.
 2. Engleski jezik – prof. Arjana Blažić, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.

 II. dio ciklusa webinara

 1. Politika i gospodarstvo – prof. Lena Tukulj, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 2. Informatika – prof. Sonja Lušić Radošević, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 3. Sociologija – prof. Lena Tukulj, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 4. Filozofija, logika, etika – prof. Željko Platužić, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 5. Hrvatski jezik na državnoj maturi – prof. Nataša Sajko, Medicinska škola, Varaždin. Snimku možete pogledati ovdje.
 6. Matematika – osnovna razina – prof. Sonja Lušić Radošević, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 7. Matematika – viša razina – prof. Nataša Leko, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 8. Povijest i geografija – prof. Tea Cerovečki, prof. Maja Vulić, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 9. Strani jezici – engleski jezik – prof. Marijana Smolčec, Gimnazija Bernardina Frankopana, Ogulin, njemački jezik – prof. Arjana Blažić, IX. gimnazija, Zagreb, francuski jezik -prof. Mirjana Franić, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 10. Interaktivni webinar iz politike i gospodarstva i sociologije – prof. Lena Tukulj, IX. gimnazija, Zagreb. Snimku možete pogledati ovdje.
 11. Državna matura 2010./2011, prijave i upisi na visoka učilišta – završni webinar uz potporu Nacionalnog centra za vanjsko vrjednovanje obrazovanja

Gosti webinara: prof. dr. sc. Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, dipl. ing. Igor Drvodelić, načelnik Središnjeg prijavnog ureda pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Webinar su vodili dipl. ing. Goran Sirovatka, ravnatelj NCVVO-a, prof. Sonja Lušić Radošević, urednica portala Moja matura, IX. gimnazija, Zagreb i prof. Arjana Blažić, urednica portala Mojamatura, IX. gimnazija Zagreb.

Snimku webinara možete pogledati ovdje.

3 misli o “Webinari Portala www.mojamatura.net o državnoj maturi

 1. Povratni ping: Pogled na zalazak sunca | Pogled kroz prozor

 2. Povratni ping: Ljeto nam se vratilo | Pogled kroz prozor

 3. Povratni ping: Webinarci s Moje mature « Twitterova družina

Komentari su zatvoreni.