Webinari

zeljka_knezovic

Željka Knezović

Završetkom školske godine 2010./2011. zatvorili smo treću godinu uspješnog održavanja webinara za učitelje i nastavnike u Hrvatskoj i izvan nje. Danas možemo reći da gotovo i nema učitelja ili nastavnika koji nije čuo za webinare. Ukoliko takvih ipak ima, ponovimo: webinari su virtualno okupljanje učitelja i nastavnika koji žele podijeliti svoja iskustva i primjere korištenja tehnologije u nastavi, ali i dobre savjete iz područja metodike, psihologije i pedagogije korisne u radu s učenicima u razredu, neovisno o predmetnom području. Webinari se održavaju tijekom nastavnih dana korištenjem besplatnog alata Microsof Office Live Meeting koji se vrlo brzo i lako instalira na vaša računala bez obzira koji operacijski sustav i verziju Office alata imate na njemu.

Što smo sve protekle školske godine mogli slušati u domaćim webinarima?

  • Nastavili smo suradnju s Uredom pravobraniteljice za djecu slušajući zanimljive i korisne teme poput: Potrebe i prava djece s teškoćama u razvoju, Pravni propisi u zaštiti prava i interesa djece, Prevencija nasilja – webinar povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece.
  • Poslušali smo i uvijek dobro posjećene webinare s temama: Društvene mreže i sigurnost te Sigurnost i zaštita djece na internetu.
  • Bavili smo se i temama iz područja metodike i psihologije poput: Debata kao metoda u nastavi informatike, Empatija te Kako postati, biti i ostati uspješan i zadovoljan učitelj/nastavnik? i Mali istraživački projekti kao oblik rada u produženom boravku.
  • Ponosno ističemo da smo virtualno popratili i događanja poput Dječjeg tjedna poduzetništva te Milenijskog čitanja bajki.
  • Za sve one koji svaku novu tehnologiju vrlo brzo instaliraju na svoja računala i krenu s korištenjem u nastavi, dali smo korisne savjete u webinarima: Multimedija u PowerPointu 2010, Prilagodba Internet Explorera 9 i web stranica na školskim računalima, Windows Live Essentials 2011, Praćenje promjena i komentiranje dokumenata u Microsoft Office Wordu 2010, DreamSpark.
  • Također smo vam željeli prenijeti dojmove sa 6. svjetskog natjecanja inovativnih nastavnika te smo o tome održali webinar.
  • U suradnji s Cognitom održan je webinar Coaching u školi.
  • Polovinom drugog polugodišta krenule su pripreme za državnu maturu te smo u suradnji s portalom Moja matura održali čitav niza webinara koji su bili izuzetno dobro posjećeni, kako uživo, tako i kroz preslušavanja snimki.

Detalje o webinarima u okviru priprema za državnu maturu možete pročitati u članku u ovom broju digitalnog časopisa.

Za sve one koji su propustili neke od spomenutih webinara ili ih žele ponovno poslušati, u arhivi unutar Portala www.ucitelji.hr možete pronaći i preslušati sve snimke održanih webinara .

Kao što se može primijetiti, bilo je puno sadržaja tijekom protekle školske godine, a govorili smo o temama koje su mogli pratiti gotovo svi. Nadamo se da smo bili zanimljivi i kreativni i da smo i vas zainteresirali za sudjelovanje na nekim od budućih webinara. Razmislite o onome što želite čuti ili podijeliti s nama i priključite nam se kao predavači. Potaknite svoje kolege u školama, učitelje, nastavnike, stručne suradnike koji se bave zanimljivim i korisnim stvarima u vašim školama i željeli biste da to podijele i s nama.

Ljeto je idealno vrijeme da, uz sunčeve zrake, morski ili planinski zrak, šumove mora ili cvrkut ptica, razmišljate o temama koje biste željeli čuti ili o svojim primjerima iz nastave koje ćete podijeliti s cijelom obrazovnom zajednicom i to na vrlo jednostavan način – webinarom. Javite nam svoje prijedloge porukom e-pošte na urednistvo@ucitelji.org, a mi ćemo se potruditi ispuniti vaše želje.

2 misli o “Webinari

  1. Povratni ping: Pogled na zalazak sunca | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Ljeto nam se vratilo | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.