Vijesti iz Delegacije Europske unije

delegacija_EU

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Europsko vijeće: Zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja

imageMađarski premijer Orban, predsjednica Vlade RH Kosor, predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Barroso

Europsko vijeće se na sastanku 23. i 24. lipnja složilo da bi se pristupni pregovori s Hrvatskom trebali zaključiti do kraja lipnja 2011., potvrdivši tako snažnu predanost perspektivi proširenja na zapadni Balkan.

U svojim Zaključcima Europsko vijeće pohvaljuje Hrvatsku za intenzivne napore koji su omogućili ulazak u završnu fazu pristupnih pregovora. Provjera preostalih pregovaračkih poglavlja Vijeće provodi uz strogo poštivanje uvjeta i u skladu s pregovaračkim okvirom. U svjetlu ostvarenog napretka i pozitivne ocjene Komisije, Europsko vijeće je pozvalo Vijeće Europske zajednice da donese sve odluke potrebne za zaključivanje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja 2011., na temelju prijedloga zajedničkih stajališta koji je nedavno predstavila Komisija, a u cilju potpisivanja Ugovora o pristupanju prije kraja ove godine.

Videosnimka sa zajedničke konferencije za medije predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuyja, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

Više

Erasmus: Rekordni broj studenata prima bespovratna sredstva Europske zajednice za studiranje i usavršavanje u inozemstvu

Europska komisija objavila je 6. lipnja 2011. nove brojke o studentima, nastavnicima i drugom osoblju u visokom obrazovanju koje je sudjelovalo u programu Erasmus u akademskoj godini 2009./2010. Više od 213.000 studenata dobilo je sredstva iz Erasmusa za studiranje, pronalaženje zaposlenja, podučavanje ili usavršavanje u inozemstvu. To je novi rekord i povećanje od 7,4 % u odnosu na prethodnu godinu.

Erasmus je najveći svjetski program za razmjenu studenata. Zaključujući po sadašnjim trendovima, Europska zajednica će do 2012./2013. ostvariti svoj cilj da u razdoblju od pokretanja programa 1987. pruži potporu za 3 milijuna europskih studenata. Tri najpopularnije destinacije za studente su 2009./2010. bile Španjolska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Španjolska je u inozemstvo poslala najveći broj studenata. Za njom slijede Francuska i Njemačka. U godini o kojoj je riječ, 61 % studenata uključenih u Erasmus bile su žene. Europska zajednica je u akademskoj godini 2009./2010. u Erasmus uložila 415 milijuna eura.

„Program Erasmus jedna je od vrlo uspješnih priča Europske zajednice. Najnovije brojke govore same za sebe: Erasmus je popularniji nego ikad, a ja sam odlučna u nastojanjima da se za njega u budućnosti osigura još više sredstava. Studiranje ili usavršavanje u inozemstvu otvara vrata osobnom razvoju i pruža prilike za zaposlenje. Zato smo s pravom ambiciozni kada je riječ o ulaganju u našu mladež“, rekla je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mladež.

Erasmus studentima na visokoškolskim institucijama omogućava da provedu 3 do 12 mjeseci u drugoj europskoj zemlji – bilo radi studija, bilo radi pronalaženja posla u tvrtki ili nekoj drugoj organizaciji. Svaki student koji je upisan na visokoškolsku ustanovu koja sudjeluje u programu u jednoj od 33 zemlje sudionice (zemlje članice Europske zajednice, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska, a od ovog ljeta i Švicarska) može iskoristiti pogodnosti programa. I studentima u višim strukovnim školama kraćeg ciklusa na raspolaganju su potpore programa. Od početka programa broj studenata koji primaju bespovratna sredstva iz Erasmusa neprekidno raste, a u akademskoj godini 2009./2010. prvi je put premašio brojku od 200.000.

Više informacija možete saznati ovdje.

Zajednička izjava čelnika Europske zajednice povodom Svjetskog dana protiv dječjeg rada – 12. lipnja

Zajednička izjava Visoke predstavnice/Potpredsjednice Catherine Ashton, Potpredsjednice Viviane Reding, Povjerenika za razvoj Andrisa Piebalgsa i Povjerenika za trgovinu Karela de Guchta

„Danas slavimo Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada.

Europska zajednica pozdravlja stalni pad dječjeg rada koji se bilježi od 2006. godine kada je Međunarodna organizacija rada (ILO) postavila vizionarski cilj eliminiranja najgorih oblika dječjeg rada do 2016. godine.

Ohrabruje nas, također, prošlogodišnji izvještaj ILO-a koji pokazuje da se najbrži pad dječjeg rada bilježi u najopasnijim područjima rada i među najugroženijom djecom.
Unatoč tome, nema osnove za zadovoljstvo: zapanjujući broj od 115 milijuna djece još uvijek je izložen opasnim oblicima rada, a globalno smanjivanje dječjeg rada ne prevladava u svim regijama i u svim kategorijama djece.
Iako je Europska zajednica prošle godine najavila veći broj inicijativa, moramo ubrzati naše napore u borbi protiv dječjeg rada, posebice njegovih najgorih oblika, i konsolidirati dječja prava kroz sveobuhvatni pristup koji uklanja temeljne uzroke tog fenomena. Razvojna politika Europske zajednice bori se protiv temeljnih uzroka dječjeg rada kroz ciljane programe za izobrazbu i uklanjanje siromaštva, kao, primjerice, kampanjom „Zaustavite dječji rad“, inicijativom „Obrazovanje za sve“ te konkretnim planovima za obrazovanje koji se provode u pojedinačnim zemljama. Više

Novinarska nagrada Europske godine volontiranja

Povodom obilježavanja 2011.- Europske godine volontiranja, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i Hrvatskom mrežom volonterskih centara raspisuje natječaj za Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja.
Raspisivanjem Nagrade, Delegacija i njezini partneri žele odati priznanje hrvatskim novinarima koji pridonose podizanju svijesti o važnosti volontiranja, brojnim volonterskim aktivnostima koje se održavaju diljem zemlje, o 2011. Europskoj godini volontiranja te njenim ciljevima.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije:

  1. Najbolje pisano izvještavanje o volontiranju
  2. Najbolje izvještavanje o volontiranju u audio-vizualnim

Najboljem autoru u obje kategorije Nagradu će dodijeliti šef Delegacije Europske unije u RH, veleposlanik Paul Vandoren i predstavnici partnerskih institucija na svečanosti dodjele Državne nagrade za volontiranje u prosincu 2011., povodom Međunarodnog dana volontera 5. prosinca. Natječaj je otvoren od 11. ožujka do 31. listopada 2011. godine.
Više

Pokažite znanje o Europskoj zajednici i otputujte u Bruxelles!

Za sve koji žele posjetiti Bruxelles i osobno posjetiti instituciju imageEuropske zajednice koja će ubuduće predstavljati hrvatske građane u Europskoj zajednici – ova nagradna igra je prava prilika za to!

Bilo da znate mnogo o Europskoj zajednici ili ste tek početnici, sudjelujte u nagradnoj igri jer su pravila jednostavna – odvojite 5 minuta vašeg vremena, odgovorite točno na postavljena pitanja o Europskoj zajednici i odnosima Hrvatske i Europske zajednice i čekajte izvlačenje nagrada 28. srpnja – možda baš vi budete dobitnik putovanja u Bruxelles za dvije osobe.

Nagradna igra traje od 27. lipnja do 27. srpnja. 2011. godine. 28. srpnja se izvlače tri dobitnika/ce slučajnim odabirom pomoću računala.

Jedna misao o “Vijesti iz Delegacije Europske unije

  1. Povratni ping: Pogled na zalazak sunca | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.