Održana 1. međunarodna konferencija

o učenju za poduzetništvo

obrazovna_grupa

Obrazovna grupa Zrinski

imageU četvrtak, 2. lipnja 2011. godine, održana je 1. međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo u prostorijama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Dekan Visoke škole „Nikola Šubić Zrinski“, prof. dr. sc. Boris Pirjevec pozdravio je sve prisutne te zahvalio na velikom odazivu sudionika i autora radova čiji su stručni članci izdani u Zborniku radova na što je Visoka škola „N. Š. Zrinski“ osobito ponosna kao nakladnik i kao jedan od organizatora 1. međunarodne konferencije o učenju za poduzetništvo (ICEL1).

Zbornik je ozbiljan pismeni trag koji će svima zainteresiranima za učenje o poduzetništvu biti od velike koristi“, naglasio je prof. Pirjevec.

Konferenciju su svečano otvorili:

  • Tihana Kraljić, državna tajnica, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva,
  • Mirko Smoljić, savjetnik ministra, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa,
  • Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore,
  • Zdenka Peternel, pročelnica Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Tihana Kraljić je naglasila važnost uvođenja poduzetništva u sve razine obrazovnog sustava, napominjući kako poduzetništvo i poduzetnička kompetencija predstavljaju temeljnu pretpostavku za uspješan rast i razvoj. Istaknula je kako obrazovanje o poduzetništvu treba smatrati kao potrebu da se kroz obrazovanje osposobljavaju i obrazuju kadrovi kakvi hrvatskom gospodarstvu trebaju.

Mirko Smoljić, savjetnik ministra znanosti obrazovanja i športa, ne dovodi u sumnju da su poduzetništvo, obrazovanje u poduzetništvu, poduzetnički duh i poduzetnička klima, pozitivno pridonijeli zapošljavanju pojedinaca te kako je to osnova za gospodarski održivi razvoj i socijalnu sigurnost.

Uspješno društvo danas se vezuje uz društvo koje obilježava kultura znanja“, naglasio je Smoljić.

„Veća interakcija gospodarstva i obrazovanja omogućava poslodavcima da lakše dolaze do sposobnih i kvalificiranih djelatnika, a kvalitetna strukovna izobrazba osigurava mladom čovjeku put do zaposlenja, zapošljivost i mogućnost dokazivanja na tržištu rada“, istaknuo je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK). Jednaku je pažnju pridao nužnosti uključivanja gospodarstva u strukovnu izobrazbu.

„Gospodarstvo mora preuzeti odgovornost za kvalitetu strukovne izobrazbe, a obrazovni sektor mora biti spreman na partnerstvo i suradnju. Osposobiti kompetentne ljude, zadaća je jednog i drugog sektora, što je osnovni preduvjet gospodarskog rasta“, stav je predsjednika HOK-a.

„Isti cilj – razvoj poduzetništva i donošenje Strategije o učenju za poduzetništvo, okupio je i ujedinio veći broj ministarstava i institucija, što je danas kuriozitet“, zaključila je Zdenka Peternel, pročelnica Ureda predsjednika HGK-a te zahvalila Tajniku nacionalne koordinacije E4E učenja za poduzetništvo, Vitomiru Tafri i MNGORP-u na uspješnoj organizaciji 1. međunarodne konferencije ICEL1.

Konferencija na kojoj je sudjelovalo više od 250 sudionika te 63 autora iz Hrvatske, Njemačke, Finske i Srbije, prva je međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvu u našoj regiji. Svi su radovi prezentirani te su uvršteni i tiskani u Zborniku radova koji je osiguran svim sudionicima, a uskoro će biti i u online izdanju, kao stručna, dvojezična literatura za učenje o poduzetništvu.

Uvodna su izlaganja održali:

1. Vitomir Tafra, predsjednik Uprave Obrazovne grupe „Zrinski“ i tajnik Nacionalne koordinacije sustava E4E obrazovanja za poduzetništvo s temom „Nacionalna strategija učenja za poduzetništvo“ te pritom naglasio kako „…nacionalno gospodarstvo svoj razvoj zasniva na uspješnosti poduzetništva te je u tu uspješnost utkano sve iskustvo nacije… Ljudski potencijali cijele društvene zajednice na odgovarajući način participiraju u stvaranju nacionalnog gospodarskog rezultata.“

2. Zdravko Tkalec, prodekan za nastavu Visoke škole „Nikola Šubić Zrinski“ s temom „Definicija i karakteristike poduzetništva kao ključne kompetencije cjeloživotnog učenja“ koji je zaključio kako je „poduzetništvo sustav znanja, vještina i stavova koji nadilaze gospodarske okvire“.

3. Zoltan Zavargo, dekan Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, jednog od suorganizatora Konferencije, s temom „Suradnja obrazovnih institucija i gospodarstva.“

4. Heinrich Traublinger, zastupnik u bavarskom Parlamentu te predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku, održao je predavanje pod nazivom „Poduzetničko osposobljavanje i vertikalna prohodnost obrazovnog sustava na primjeru Bavarske“.

“Strukovno obrazovanje za mlade ljude je najbolji temelj za uspješni radni vijek, a taj je temelj danas širok pa mladi obrtnici mogu na njemu graditi svoj put kao kvalificirani radnici, majstori, na studiju ili sve zajedno. Na taj je način u Bavarskoj ostvarena kvaliteta vertikalne prohodnosti koja je konačno ispunila dugogodišnje zahtjeve obrtništva za jednakom vrijednošću školskog i strukovnog obrazovanja“, rekao je Traublinger.

1. međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo održana je u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ te u suorganizaciji s Tehnološkim fakultetom Novi Sad i Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Konferencija je okupila glavne sudionike u području obrazovanja za poduzetništvo u Hrvatskoj, regiji i Europskoj zajednici, donositelje odluka na svim razinama, odgajatelje, nastavnike i profesore te predstavnike iz poslovnog svijeta.

Jedna misao o “Održana 1. međunarodna konferencija

  1. Povratni ping: Pogled na zalazak sunca | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.