Internet Explorer 9 nudi sigurnost

zarko_zecevic

Žarko Zečević

1Istraživanja pokazuju da danas svaki četrnaesti program skinut s mreže sadrži u sebi dio zlonamjernog koda odnosno neki oblik virusa pa se sigurnost djece i odraslih korisnika često dovodi u pitanje. Internet Explorer je oduvijek bio sinonim za sigurnost i opravdano ima najveću zastupljenost na računalima koja se koriste u obrazovne svrhe. Od verzija Internet Explorera 8 i 9 sigurnost je podignuta na višu razinu zahvaljujući dodatnom filtriranju sadržaja. Istraživanja provedena nakon tih noviteta pokazala su da Microsoftov internetski preglednik, zahvaljujući tzv. SmartScreen filtru, uspješno zaustavlja 99 % zlonamjernog koda.

Pouzdanost preglednika Internet Explorer 9 poboljšana je funkcionalnošću osiguravanja i protiv gubitka podataka u slučaju greške u radu te korisnicima omogućava nesmetano pregledavanje internetskih stranica. Sigurnosne funkcije zaokružuje automatsko ažuriranje preglednika koje vodi računa o tome da su instalirane najnovije sigurnosne i kritične nadogradnje te ostala ažuriranja u sklopu sustava Microsoft Windows Update.

Kako podesiti sigurnosne postavke

Kako biste iskoristili sigurnost i ostale mogućnosti koje nudi Internet Explorer 9, morate znati kako upravljati tim mogućnostima. 2

Najprije kliknite na gumb Start .

U okvir za pretraživanje upišite Internet Explorer, a zatim iz popisa rezultata odaberite Internet Explorer. Nakon toga kliknite na gumb Alati, a zatim na Internetske mogućnosti.

Kada kliknete na karticu Sigurnost, možete odabrati sljedeće:

 • Za promjenu postavki za sigurnosnu zonu kliknite na ikonu zone, a zatim pomičite klizač do sigurnosne razine koju želite postaviti za navedenu zonu.
 • Za izradu vlastitih sigurnosnih postavki za pojedinu zonu kliknite na ikonu zone, a zatim kliknite na Prilagođena razina.
 • Za vraćanje svih sigurnosnih razina na izvorne postavke kliknite na gumb Vrati sve zone na zadanu razinu.

Internet Explorer 9 sadrži sljedeće značajke sigurnosti i privatnosti:

 • ActiveX filtriranje blokira ActiveX kontrole koje mrežno mjesto može pokušati iskoristiti na nepouzdan način, a vi ih možete uključiti samo za ona mrežna mjesta kojima vjerujete.
 • Označavanje domene (adrese mrežne stranice) koja jasno pokazuje stvarnu mrežnu adresu mrežnog mjesta koje ste posjetili. Ova značajka pomaže u razlikovanju pravih od lažnih mrežnih mjesta koja koriste zavaravajuće mrežne adrese. To su najčešće mrežna mjesta koja prilikom posjete imaju za cilj krađu identiteta. Prava domena koju posjećujete označena je na adresnoj traci.
 • SmartScreen filtar pomaže u zaštiti od krađe identiteta, prijevara te krivotvorenih i zlonamjernih mrežnih mjesta. Ova značajka provjerava preuzimanja te upozorava o mogućem zlonamjernom programu.

3

SmartScreen filtar štiti na tri načina:

 1. Prilikom pretraživanja mreže analizira mrežne stranice i otkriva sumnjive karakteristike. Ukoliko je takva karakteristika otkrivena, prikazuju se poruka i mogućnosti davanja povratnih informacija uz savjetovanje o oprezu u nastavku rada.
 2. Pomoću dinamičkog popisa koji sadrži poznata mrežna mjesta s kojih se provodi krađa identiteta i mrežna mjesta koja sadrže zlonamjerne programe, provodi se provjera i prikazuje upozorenje i obavijest da je mrežno mjesto blokirano iz sigurnosnih razloga.
 3. 4Pomoću dinamičkog popisa filtar otkriva zlonamjerna mrežna mjesta koja sadrže zlonamjerne programe i prema potrebi blokira njihov sadržaj. Riječ je o programu koji omogućuje da vidite stanje svojih preuzimanja, pruža informacije o tome jesu li preuzimanja štetna, nudi čitav raspon sigurnosnih provjera preuzetih datoteka te prikazuje konačno mjesto za spremanje preuzimanja.
 • Filtar za unakrsno skriptiranje (XSS) pomaže u zaštiti od napada s lažnih mrežnih mjesta koja mogu pokušati ukrasti vaše osobne i financijske podatke. Njihov je cilj iskoristiti slabe točke na mrežnim mjestima koje posjećujete. Ovaj oblik napada izvodi se tako da se ugrožavanjem sigurnosti legitimnih mrežnih mjesta pomoću zlonamjernog sadržaja bilježe pritisci tipki te na taj način pamte vaši podaci za prijavu i zaporka.
 • 128-bitna SSL (Secure Sockets Layer) veza koja programu Internet Explorer omogućuje uspostavu šifrirane veze s mrežnim mjestima banaka, internetskim dućanima, zdravstvenim ustanovama i ostalim ustanovama koje koriste vaše osobne podatke.
 • Obavijesti koje upozoravaju ako su sigurnosne postavke postavljene na razinu nižu od preporučene.
 • Zaštita od praćenja koristi se za ograničavanje komunikacije preglednika s određenim mrežnim mjestima koje je odredio popis zaštite od praćenja.
 • Pregledavanje weba InPrivate koristi se za pregledavanje interneta bez spremanja podataka sesije kao što su kolačići i privremene internetske datoteke. InPrivate pregledavanje možete pokrenuti na izborniku Sigurnost pritiskom tipki CTRL+Shift+P ili na stranici Nova kartica. Nakon toga se pokreće nova sesija preglednika koja ne bilježi nikakve informacije o mrežnim stranicama koje posjećujete.

5

 • Postavke zaštite privatnosti koje određuju kako računalo upravlja kolačićima.

Iako Internet Explorer 9 dolazi s postavljenom vrlo visokom razinom sigurnosti – ukoliko se radi o računalima koja se koriste u svrhu obrazovanja djece i tinejdžera, poželjno je postaviti zonu sigurnosti za jedan stupanj više. Jedino na taj način djeca mogu osjetiti kolikom su riziku izložena prilikom surfanja i stvoriti vlastiti kriterij ocjenjivanja sigurnih mrežnih mjesta.

Na sljedećem videozapisu možete vidjeti kako i zašto je nastao SmartScreen Filter – SmartScreen Filter – Behind the Browser – IE9.

Jedna misao o “Internet Explorer 9 nudi sigurnost

 1. Povratni ping: Pogled na zalazak sunca | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.