Comenius – korak po korak

suzana_delic

Suzana Delić

EU-LLP-logoComenius partnerstva su naveliko zakoračila u naše škole. U školsku svakodnevicu donose mnogo zadovoljstva i učenicima i učiteljima. No, za Comenius partnerstvo, a posebno za putovanja koja su predviđena u sklopu projekta, valja se dobro pripremiti.

Svi koraci pristupanja i financiranja detaljno su opisani u priručnicima Agencije za mobilnost i programe EU, a i izuzetno ljubazni djelatnici AMPEU-a su uvijek spremni pomoći pa ćemo u ovom članku govoriti o informacijama koje dobro dođu pri realizaciji projekta.

Kako odabrati temu?

„Zeleno svjetlo“ projektima daje Europska komisija. Sastavlja se lista projekata, svaki se vrednuje i boduje, stoga je kvaliteta projekta od izuzetne važnosti. Pri pisanju prijave kojom ćete projekt prijaviti zajedno s vašim partnerima iz Europe, bitno je postaviti i europsku dimenziju projekta, konkretan cilj, realizaciju te diseminaciju.

Pogledajte neke primjere dobre prakse:
Osjećaj za prirodu – A Sense of Nature
Europe Anim´Action

Više o o temama te samoj prijavi možete pročitati ovdje. Vrlo koristan je i Survival Kit koji će vas voditi kroz pripravu projekta. Koje su se sve škole odlučile na pripremne posjete te su im grantovi odobreni, možete pogledati na stranicama Agencije. Važne sadržaje možete pronaći i na stranicama Europske komisije.

Kako odabrati partnere?

Odabir partnera je od presudne važnosti za prijavu projekta, ali i za realizaciju ukoliko projekt bude prihvaćen. Ne zaboravite, s odabranim partnerima družit ćete se dvije godine, nekoliko puta tjedno izmijeniti elektroničku poštu, možda putovati u njihovu školu i sl. Stoga birajte pozorno i pametno.

Ukoliko ste zainteresirani za Comenius multilateralne projekte, a svoju ste želju zajedno s profilom škole objavili na portalima kao što su Agencija za mobilnost i programe EU, eTwinning, Global Gateway ili slično, možete očekivati da ćete u veljači, kada se približava rok za predaju projekata, biti zasuti ponudama za Comenius projekte. Moja je topla preporuka da ih odbijete. Zašto? Vrlo je važno da prije predaje prijave dobro upoznate partnere i projekt. Vrlo često se traže partneri u posljednji trenutak i najčešće se radi o dvije škole kojima nedostaje treći partner. Ne žurite se. Bolje je i preskočiti jednu godinu pa se za idući projekt detaljno pripremiti. Također, pozitivno je da u projektu sudjeluje što više škola. Tako ćete otkloniti opasnost da u posljednji trenutak treći partner odustane i propadne uloženi trud, a vaša prijava bude automatski odbijena.

Partnerske se ustanove mogu pronaći preko spomenutih internetskih portala ili sudjelovanjem na kontaktnom seminaru koji okuplja predstavnike ustanova koje traže partnere. Više o kontaktnim seminarima saznajte ovdje. Na internetskoj stranici Agencije također se nalazi popis inozemnih škola iz Europe koje traže partnere u Hrvatskoj.

Priprema za putovanje

Internet će nam otkriti mnoštvo podataka o školi, gradu i zemlji u koju idemo. Ne zaboravite Google Earth. Iako će vam vaš domaćin pripremiti vrlo opširan program, osobno volim prije polaska potražiti informacije o gradu u koji putujem te, ukoliko se nađe vremena, posjetiti neka mjesta koja su mi zanimljiva. U Madridu smo učenici i ja posjetili stadion „Real Madrida“ Santiago Bernabeu što će nam svakako ostati u lijepoj uspomeni. Posjetili smo i Prado gdje učitelji mogu ući besplatno s International Teacher Identity Card. Kako ju možete nabaviti, potražite na stranicama ISIC-a. Iskaznica vrijedi jednu školsku godinu, cijena joj je 110 kuna, a njezina izrada je gotova za nekoliko minuta. Vrijedi je nabaviti jer će vam se višestruko isplatiti.

Organizacija putovanja

Ukoliko vaš projekt bude prihvaćen, doći ćete i do trenutka kada trebate ostvariti jedno od putovanja na koja kreću učitelji i učenici. Organizacija putovanja je vrlo bitna i svaki sudionik mora znati da je i vrlo zahtjevna. Kao koordinator projekta u svojoj školi morate biti spremni na vrlo odgovoran i predan rad.

ampeuKako sve organizirati? Sve informacije o financiranju dobit ćete u priručnicima AMPEU-a. Važno je napomenuti da je uobičajeno da 80 % troškova pokriva AMPEU prije vašeg polaska, a ostatak nakon završnog izvješća.

Ukoliko putujete na dalje destinacije, putovat ćete zrakoplovom pa što prije kupite zrakoplovnu kartu jer će cijena biti niža. Ponekad cijena u jednom danu može porasti za nekoliko stotina kuna što, kada se pomnoži s brojem osoba koje putuju, predstavlja nezanemariv porast troškova. Pravovremenom kupnjom karata uštedjet ćete popriličnu svotu novaca.

Slijedi i organiziranje smještaja, tj. rezervacija hotela. Kako to izgleda, opisat ću na primjeru Comenius projekta koji je moja škola netom završila kao tihi partner. Uobičajeno je da koordinator projekta iz škole domaćina za učitelje koji dolaze rezervira sobe u hotelu koji je najbolji zbog smještaja (blizina škole u kojoj se susret odvija, blizina podzemne željeznice i sl.). Vrlo često na zahtjev koordinatora-domaćina hoteli za sudionike projekta daju i određeni popust.

Također, uobičajno je da učenici odlaze u host-family što osobno smatram izuzetno vrijednim. Na taj način upoznaju vršnjake i zemlju u koju su stigli te su djeca na taj način zbrinuta, tj. osiguran im je smještaj i hrana. Pokazalo se da je ovaj način odličan, ali još i pomalo neuobičajen za naše učenike koji na njega nisu navikli. Osim upoznavanja stanovnika zemlje u koju su došli, na ovaj ćete način uštedjeti određeni iznos novaca koji možete utrošiti tako da povedete veći broj učenika, što svakako nije loša ideja.

Uplate troškova

Zanemarit ćemo na trenutak izvor novaca koji vam treba za organizaciju putovanja i pozabaviti se načinom kako ćete sve organizirati i platiti. Svu organizaciju putovanja odradit ćete vi, stoga je bitno znati na koji način vršiti plaćanja.

Hotel u Belgiji u kojem su bili smješteni učitelji u projektu Europe Anim´Action je, za razliku od svih dotadašnjih hotela u kojima sam odsjela, tražio uplatu prije ulaska u sobu (nema keša-nema ključa). Kako bih izbjegla nošenje veće količine novaca u Belgiju, elektroničkom poštom sam ranije od osoblja hotela tražila podatke za uplatu te preko deviznog računa izvršila uplatu tjedan dana prije dolaska. Uobičajeno je da transakcija bude vidljiva (novci na računu) nakon 2-3 dana. Moglo se isto tako platiti i gotovinom na licu mjesta prije ulaska u hotel.

Hostel se plaćao u dva dijela. Prvi dio, depozit, hostel je potraživao skoro 2 mjeseca prije evedolaska u Belgiju. Plaćanje je izvršeno isto preko deviznog računa (provizija uplate je oko 160 kuna po transakciji), a drugi dio računa je na isti način namiren nakon boravka, no ovaj puta su djelatnici hostela poslali račun s ostatkom iznosa koji je trebalo uplatiti do kraja idućeg mjeseca. U hotelima u Grčkoj, Španjolskoj i Škotskoj plaćali smo gotovinom nakon izlaska iz hotela.

Koliko mi je poznato, i kolege iz drugih zemalja plaćali su na ovakve načine. Također, nemojte se iznenaditi ako će osoblje na recepciji, iako plaćate gotovinom, tražiti vašu kreditnu karticu kao osiguranje. U svakom slučaju, budite strpljivi jer – sav trud će vam se isplatiti i vratiti.

Dozvole roditelja

S vama će na putovanja ići i učenici. Za učenike koji putuju s vama morate imati i odgovarajuću suglasnost roditelja. Valja napomenuti da je suglasnost roditelja potrebna samo za djecu koja su mlađa od 14 godina. Budući da sam učenike do sada vodila u Škotsku, Španjolsku, Grčku i Belgiju, samo za put u Grčku sam u našoj zračnoj luci morala pokazati suglasnost za učenika koji je imao 13 godina, no valja biti spreman kako bi se izbjegle neugodnosti.
Suglasnost treba biti napisana na hrvatskom i engleskom jeziku te potvrđena od oba roditelja kod javnog bilježnika.

Prije svakog putovanja provjerite znanje engleskog jezika vaših učenika (moji učenici su u estŠkotskoj sudjelovali i na nastavi), prehrambene navike (vegetarijanci, alergije) ili pak strah od vožnje zrakoplovom. Također dogovorite i pravila ponašanja (točnost i sl.) kako bi i vama i učenicima put protekao vrlo korisno, ali i ugodno.

Biti online u inozemstvu

Ukoliko čitate Pogled, znači da volite biti online. Budite spremni da vrlo malo hotela ima besplatnu internetsku vezu, dapače, ona će često biti i vrlo skupa.

Možda se sve gore navedeno čini teško i puno prepreka, no nakon što prvi put obavite kupnju zrakoplovnih karata online ili plaćanje hotela, svaki sljedeći će vam biti lakše i jednostavnije, zato ne posustajte.

Comenius projekti su prilika našim učenicima da se pripremaju kako bi jednog dana postali europski studenti i državljani. Mi smo ovdje da im pokažemo taj put.

Baze međunarodnih projekata realiziranih u sklopu Programa za cjeloživotno učenje EVE
EST

Jedna misao o “Comenius – korak po korak

  1. Povratni ping: Pogled na zalazak sunca | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.