Windows Live Writer 2011

gordana_sokol

Gordana Sokol

slika1Bilo da ste profesionalni ili amaterski bloger, Windows Live Writer je program za vas. Ovaj alat dolazi u sklopu paketa Windows Live Essentials 2011 o kojemu možete više pročitati u članku Matije Blagusa Pregled programskog paketa Windows Live Essentials 2011.

Windows Live Writer je alat koji uvelike pomaže u stvaranju i objavljivanju blogova jer pruža mnogobrojne mogućnosti poput provjere pravopisa, automatskog spremanja i objavljivanja bloga izvanmrežno, podsjetnika za odabir kategorija i sl. Posebno je zgodna činjenica da u svakom trenutku možete spremiti skicu svog posta te kasnije nastaviti raditi na njoj. Nadalje, zbog osobine WYSIWYG, odnosno „ono što vidite – to ćete i dobiti“, na kartici Pregled možete tijekom stvaranja bloga pratiti kako će on izgledati nakon objave.

Preuzimanje i instalacija

Windows Live Writer dostupan je za preuzimanje u sklopu paketa Windows Live Essentials te ga možete preuzeti s mrežnih stranica Windows Live Writer 2011 odabirom poveznice Preuzmite odmah. U dijaloškom okviru koji će se otvoriti kliknite na gumb Pokreni te dozvolite da program izvrši promjene na vašem računalu. Nakon toga pokrenut će se čarobnjak za instalaciju paketa koji vam nudi mogućnost instalacije cijelog paketa ili instalaciju nekog od programa. Ukoliko ste odabrali drugu mogućnost, potvrdno označite kvadratić uz Writer te kliknite na gumb Instaliraj.

slika2slika3

Pokretanje program i postavljanje računa bloga

Nakon što ste program uspješno instalirali na svoje računalo, pokrenite ga odabirom Start > Svi programi > Windows Live > Windows Live Writer. Zatim ga trebate povezati s blogom u kojemu želite objavljivati svoje zapise. Program Writer omogućuje rad s mnogobrojnim davateljima usluga objave bloga poput WordPressa, Blogera i sl. Kako biste povezali Writer sa svojim blogom, na vrpci Početna stranica u grupi Objavljivanje otvorite padajući izbornik pored imena svojeg bloga, primjerice, Moj blog, i odaberite naredbu Dodaj račun bloga.
U prvom prozoru dijaloškog okvira označite naziv servisa koji koristite za objavu bloga, primjerice, WordPress, i kliknite na Sljedeće.

U idućem koraku trebate dodati račun svojeg bloga. U okviru Web-adresa početne stranice bloga: upišite adresu početne stranice svojeg bloga. U okvire Korisničko ime: i Lozinka: upišite svoje korisničke podatke. Ukoliko želite da Writer zapamti vašu lozinku kako je ne biste trebali upisivati kod svake objave bloga, klikom miša potvrdno označite okvir Zapamti moju lozinku te kliknite na gumb Sljedeće.

Windows Live Writer će započeti postupak postavljanja bloga. Nakon uspostave veze s blogom, upišite nadimak bloga. U ovom koraku svoj blog možete podijeliti u usluzi Windows Live kako bi vaši prijatelji bili obavještavani o vašim novim objavama. I na kraju, kako biste potvrdili spremanje bloga, kliknite na gumb Završi.
Ovim kratkim postupkom pripremili ste Windows Live Writer za objavljivanje na svojem blogu.

Ukoliko još ne posjedujete vlastiti blog, odaberite Dodaj račun bloga, zatim mogućnost Stvori novi blog pa kliknite na gumb Sljedeće te pratite daljnje upute čarobnjaka.

Pisanje teksta i umetanje slika

Prilikom pisanja teksta članka prvo ćete zapaziti okvir Unesite naslov za: u koji upisujete naslov članka. Nakon toga možete prijeći na pisanje teksta u prostoru za pisanje. Napisani tekst možete dodatno oblikovati upotrebom uobičajenih alata koji se nalaze na vrpci Početna stranica u odjeljcima Font i Odlomak. Posebno je zgodna mogućnost oblikovanja naslova i podnaslova pomoću stilova dostupnih u odjeljku HTML stilovi.
Prilikom pisanja teksta nikako ne smijemo zanemariti i alate koji se nalaze u odjeljku Uređivanje, poput alata za provjeru pravopisa.

Važan dio svakog članka su razni medijski sadržaji. Writer svom korisniku omogućuje slika9vrlo jednostavno dodavanje različitih sadržaja poput pojedinačnih slika, fotoalbuma, videozapisa, zemljovida i sl. Krenut ćemo od onih najjednostavnijih, a to su slike.

slika10Kako biste umetnuli sliku, na vrpci Umetanje u odjeljku Medijski sadržaji odaberite Slika. Otvorit će se mogućnost odabira slike s vašeg računala ili s interneta. Odaberete li mogućnost umetanja slike s vašeg računala, otvorit će se dijaloški okvir Umetanje slike u kojemu pronađite i označite željenu sliku te kliknite na gumb Otvori.

Ukoliko ste odlučili umetnuti sliku koja je već dostupna na internetu, trebate znati njenu URL adresu koju upisujete u okvir Web-adresa slike: te nakon toga kliknete na Umetni.

slika11

Nakon umetanja, sliku možete dodatno oblikovati. Najprije ju označite te nakon toga otvorite pripadajuću vrpcu Alati za slike. Na ovoj vrpci slika12dostupni su alati za podešavanje veličine slike, rotacije, stilova, određivanje poravnavanja slike u odnosu na tekst, podešavanje veličine margina slika i sl.

Umetanje fotoalbuma

Osim pojedinačnih slika, Writer nam omogućuje i umetanje niza slika koje čine takozvane fotoalbume. Kako biste umetnuli niz slika, na vrpci Umetanje u odjeljku Medijski sadržaji odaberite Fotoalbum > Stvori album na mreži. U dijaloškom okviru Umetanje fotoalbuma u okviru Naziv albuma najprije upišite naziv svojeg albuma, iz padajućeg izbornika Veličina za učitavanje odaberite veličinu fotografija te nakon toga kliknite mišem na gumb Dodaj fotografije kako biste odabrali i dodali fotografije s vašeg slika13računala u album. Tako stvoreni album bit će objavljen na vašem Sky Drive spremištu, a minijature fotografija bit će vidljive na vašem blogu. Nakon umetanja, prikaz albuma i slike možete dodatno oblikovati pomoću alata s pripadajuće vrpce Alati za fotoalbum.

slika14

Postupak umetanja fotoalbuma te dodatna oblikovanja prikaza pogledajte u sljedećem videozapisu.

Valja napomenuti da u tekst možemo dodati i album koji je već objavljen na mreži. Kako biste dodali takav album, na vrpci Umetanje u odjeljku Medijski sadržaji odaberite Fotoalbum > Dodaj Album na mreži. Ukoliko niste prijavljeni, prijavite se svojim Live ID podacima. U dijaloškom okviru Umetanje fotoalbuma u kartici Iz albuma na mreži odaberite neki od ranije objavljenih albuma te kliknite na Umetni.

slika15

Dodatne upute o mogućnostima objavljivanja fotoalbuma na WordPressu pomoću Live Writera pronađite u članku Objavljivanje fotoalbuma na WordPressu pomoću Live Writera.

Za dodatna uređivanja fotoalbuma možete se poigrati HTML kodom svojeg bloga. Kako biste otvorili HTML kôd bloga, u Writeru kliknite na karticu Izvor. U HTML kodu možete unositi razne kodove poput embed kodova raznih animacija, prezentacija ili videozapisa s online izvora, ali i mijenjati njihove vrijednosti.

slika15a

Postupak rada s HTML kodom pogledajte u videozapisu „Rad s HTML kodom“.

Umetanje videozapisa

Kako biste u svoj članak umetnuli videozapis, na vrpci Umetanje u odjeljku Medijski slika16sadržaji odaberite Videozapis te jednu od ponuđenih mogućnosti:

  • S weba – ukoliko želite umetnuti videozapis za koji imate URL adresu ili embed kôd,
  • S vašeg računala – ukoliko se videozapis nalazi na vašem računalu i
  • Iz usluge za videozapise – ukoliko želite umetnuti neki od videozapisa koje ste već ranije sami objavili na Youtubeu.

slika17

Nakon umetanja videozapis možete dodatno uklopiti u tekst pomoću alata s pripadajuće alatne trake Alati za videozapise koja vam omogućava prikaz videozapisa na mreži, odabir Kino ili standardni prikaz u odjeljku Proporcije, zatim podešavanje poravnavanja videozapisa u odnosu na tekst kao i podešavanja veličine margina. Postupak umetanja videozapisa pogledajte u našem umetnutom videozapisu ranije objavljenom na Youtubeu.

Umetanje zemljovida

slika18

Još jedan od zgodnih medijskih sadržaja je i zemljovid koji također na vrlo jednostavan način možemo umetnuti u članak. Kako biste umetnuli Bingov zemljovid, na vrpci Umetanje odaberite alat Zemljovid. U dijaloškom okviru Umetanje zemljovida u okvir Pronađi lokaciju: upišite naziv mjesta koje želite pronaći na karti, primjerice, Varaždin te pritisnite tipku Enter. Odaberite želite li prikaz ceste ili pogled iz zraka te po potrebi zumirajte kartu.

slika19Želite li posebno označiti neko mjesto na karti, upotrijebite pribadaču. Kako biste dodali pribadaču, kliknite desnom tipkom miša na mjesto koje želite označiti, iz skočnog izbornika odaberite Dodaj pribadaču te upišite potrebne podatke. Kako biste umetnuli kartu, kliknite na Umetni. Umetnuti zemljovid dodatno možete uređivati u okviru Zemljovid koji se otvara s desne strane prozora Writera nakon što označite umetnutu kartu.
slika20

Pregled članka prije objave i objava bloga

slika21Pisanje članaka za objavu na blogu u Writeru donosi još mnoge pogodnosti. Prije svega, Writer jednostavnim klikom miša na naredbu Spremi, koju možete pronaći na alatnoj traci za brzi pristup, omogućava spremanje lokalne skice vašeg uratka. Ovu mogućnost dobro je koristiti s vremena na vrijeme kako ne biste slučajno ostali bez nje. Ovako spremljene članke možete otvoriti odabirom Live Writer > Otvori lokalnu skicu.

Još jedna od vrlo korisnih osobina je Writerova osobina WYSIWYG, odnosno „ono što vidite – to ćete i dobiti“. Stoga u svakom momentu pisanja svojeg članka na kartici Pregled možete pratiti kako će on izgledati nakon objave na blogu. Ponovnim odabirom kartice Uredi vraćate se na stranicu za uređivanje vaše buduće objave.

Sljedeća mogućnost koju pruža Writer je brzo i jednostavno postavljanje kategorija, oznakaslika22 i datuma objave. Kako biste postavili kategoriju, u okviru Svojstva objave, koji se nalazi ispod prikaza vrpce, otvorite padajući izbornik Postavite kategorije. Prilikom prvog dodavanja kategorije u okvir Dodavanje kategorije trebate upisati naziv kategorije te kliknuti na gumb Dodaj. Ako ste već dodali razne kategorije, jednostavno označite potvrdni okvir uz naziv jedne ili više njih.

slika23

Ukoliko ste zadovoljni izgledom članka, možete započeti s objavom bloga. Prije same objave provjerite je li vaše računalo spojeno s internetom te kliknite na gumb Objavi. Prilikom objave Writer će za vas provjeriti pravopis tako da prije same objave možete provjeriti sitne greške. Objava traje određeno vrijeme koje ovisi o brzini vaše internetske veze, ali i količini sadržaja, slika, fotoalbuma i videozapisa koji se u postupku objave prenose online zajedno s tekstom.

slika24Jednom objavljeni tekst bit će vam dostupan odaberete li Live Writer >Otvori nedavnu objavu. Na ovaj način objavljeni tekst možete ponovno prikazati u Writeru, preurediti ga i ponovno objaviti. Tako preuređeni tekstovi zadržavaju datum prve objave.

Postupak objave bloga pogledajte u videozapisu.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje pruža Live Writer. Program skriva još mnoštvo zgodnih sitnica poput dodataka koje možete preuzeti s interneta te njima proširiti funkcionalnost ove usluge. Više o dodatcima možete pročitati u članku Dodatci Live Writera.

Jedna misao o “Windows Live Writer 2011

  1. Povratni ping: Pogled za učenje i razgibavanje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.