Windows Live Mesh 2011

zarko_zecevic

Žarko Zečević

Live Mesh je usluga koja omogućava usklađivanje podataka, mapa i programskih postavki na više računala i/ili mobitela. Omogućuje zajedničko korištenje datoteka s različitih računala i virtualnog Live Desktopa te usklađivanje dijeljenih sadržaja na svim uključenim uređajima. Zajedno sa suradnicima i prijateljima možete raditi na datotekama te istovremeno svi imati pristup najnovijoj inačici.

Live Mesh omogućava:

  • povezivanje računala koja koristite na različitim mjestima,
  • pristup podacima s bilo kojeg mjesta,
  • zajednički rad,
  • informacije o promjenama u vašim mapama i u datotekama,
  • vaših osobnih 5 GB „uskladivog“ prostora na mreži.

Instalacija

Ukoliko do sada niste instalirali Windows Live Mesh koji je dio paketa Windows Live Essentials 2011, tada na sljedećoj poveznici možete naći cijeli paket ili samo Live Mesh.

Kada kliknete na gumb Preuzmite odmah image, dobit ćete mogućnost da instalirate cijeli paket ili samo odabrane stavke. Preporučujemo da instalirate cijeli paket Live Essentials o kojemu smo pisali u prethodnim tekstovima, pišemo u ovom i pisat ćemo i u sljedećim brojevima Pogleda.

image

Nakon što ste kliknuli na gumb Instalacija cijelog paketa Windows Live Essentials, slijedi instalacija koja može potrajati i do dvadesetak minuta ovisno o brzini vašeg računala.

imageimage

U uslugu Live Mesh se, kao i u druge Live usluge, možete prijaviti svojim Live računom (više o stvaranju Hotmail računa pročitajte na ovoj adresi).

image

Po završetku prijave otvorit će se sučelje koje sadrži izbornike Stanje i Udaljeno.

Unutar prozora Stanje možete odabirati mape, dodavati računala, ažurirati podatke i odrediti postavke programa. Prozor Udaljeno nudi mogućnosti pristupa udaljenim računalima koja ste prethodno povezali sa svojim Live Mesh računom.

Usklađivanje mapa

Kako bi se uskladili podatci između više računala, sva računala trebaju imaju instaliran Live Mesh. Na ovaj način moguće je uskladiti i do 200 mapa sveukupne veličine do 50 GB. Važno je napomenuti da se s podacima može raditi i kada računalo nije spojeno na internet jer se sadržaj usklađenih mapa sprema na svim računalima.

Mape možete uskladiti na sljedeći način: kliknite na Uskladi mapu i nakon toga odaberite mapu koju želite uskladiti te kliknite na Uskladi. Odaberite računala s kojima želite uskladiti mapu pa kliknite na U redu. Mapa je sada definirana i sprema se u vašu osobnu mapu na svim odabranim računalima. Do svoje mape možete doći jednostavnim klikom na svoje ime u izborniku Start bilo kojeg računala koje ste odabrali prilikom usklađivanja mape.

imageOvim postupkom usklađuju se mape, a ovisno o količini podataka i o brzini vaše veze, prvi prijenos podataka može potrajati i do sat vremena. Za to vrijeme ne možete raditi na podacima sve dok se mape ne usklade.

Mapama možete pristupiti i kroz Windows Live sučelje računa kojim ste se prijavili u Live Mash uslugu. To ćete učiniti tako da pokazivač miša postavite na ikonu Windows Live u gornjem lijevom kutu i kliknite na Uređaji kako bi se prikazao popis mapa i vaših uređaja, odnosno računala.

Usklađivanje programskih postavki

Kako biste uskladili postavke programa pomoću usluge Live Mesh, računala moraju posjedovati operacijski sustav Windows 7 ili Windows Vista. Na ovaj način možete usklađivati favorite preglednika Internet Explorer, stilove alata Microsoft Office, predloške, prilagođeni rječnik i potpise elektroničke pošte.

Kako biste uskladili postavke, u donjem dijelu prozora Stanje kliknite na Uključite usklađivanje za svoje favorite, Uključite usklađivanje za svoje stilove, predloške, prilagođeni rječnik i potpise za e-poštu ili neki drugi program.

image

Povezivanje daljinskom vezom

Daljinska veza u usluzi Windows Live Mesh omogućava rad na nekom računalu s drugoga udaljenog računala. Ukoliko povežete računalo na radnom mjestu s onim kod kuće, možete pristupiti svim programima i datotekama jednako kao da sjedite u svojem domu i radite na tom računalu. Prije nego što se daljinski povežete, u usluzi Windows Live Mesh morate omogućiti daljinsku vezu na vašim uređajima.

Kada su na vašem računalu odobrene daljinske veze, svatko tko ima Windows račun sa zaporkom za to računalo, može se daljinski spojiti. Za daljinsko se povezivanje treba prijaviti svojom zaporkom.

Sve daljinske veze šifriraju se pomoću protokola Secure Sockets Layer (SSL) te na taj način sve zaporke i podaci, koji se šalju Live Mesh vezom, ostaju sigurni i dostupni samo korisnicima povezanih uređaja.

imageUsluga Live Mesh ne mora biti uključena na računalu na koje se želite spojiti, dovoljno je da je računalo uključeno i spojeno na mrežu.

Po čemu se Live Mesh razlikuje

Live Mesh, za razliku od ostalih programa ove vrste (kao što su Dropbox, ZumoDrive, Huddle), osim integracije s ostalim Live programima, nudi mogućnost sinkronizacije više mapa između više korisnika, odnosno između više uređaja. Pristup podacima koje dijelite s uslugom SkyDrive moguć je s bilo kojeg računala koje posjeduje internetski preglednik i to prijavom na vaš Live račun.

Instalacijom Live Mesha 2011 omogućeno vam je povezivanje daljinskom vezom i kada ne posjedujete verziju Windows 7 Professional ili višu od nje.

U sljedećem videozapisu možete pogledati kako koristiti Windows Live Mesh 2011 te ga uskladiti sa Sky Driveom.

Jedna misao o “Windows Live Mesh 2011

  1. Povratni ping: Pogled za učenje i razgibavanje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.