EU bilten – Vijesti Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj

delegacija_EU

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Vijeće Europske unije o Hrvatskoj

slika1Vijeće Europske unije sastalo se 23. svibnja kako bi razmotrilo nacrt dnevnog reda za lipanjsku sjednicu Europskog vijeća. Nakon sastanka, ministri su uz večeru izmijenili mišljenja o pristupanju završnoj fazi pregovora s Hrvatskom o pristupanju Europskoj uniji. Primili su na znanje namjeru Komisije da Vijeću što prije podastre nacrt zajedničkih stajališta EU-a o preostalim poglavljima pregovora. Pored toga, Vijeće je usvojilo stav o nacrtu izmjena i dopuna proračuna, kojima se prihvaća financijska pomoć od 19,5 milijuna eura za saniranje šteta od velikih poplava iz kolovoza i rujna 2010. godine u Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Hrvatskoj bi trebala biti pružena financijska pomoć u iznosu od 1,18 milijuna eura.

Više na stranicama Delegacije i Europskog vijeća.

Europski tjedan 2011.

Već 12. put za redom, u Hrvatskoj je od 2. do 10. svibnja obilježen Europski tjedan nizom
slika2događanja i aktivnosti od kojih su mnoge organizirane od strane Delegacije Europske unije u RH ili uz njezinu potporu. Time se slavi važan datum u povijesti europskog ujedinjenja –9. svibnja, Dan Europe. U obilježavanju Europskog tjedna tradicionalno sudjeluju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, gradovi i županije, nevladine udruge i drugi partneri diljem Hrvatske. O brojnim događanjima organiziranim u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna pročitajte u nastavku.

Europski tjedan započeo predstavljanjem EU poštanskog sandučića

Proslava Europskog tjedna započela je 2. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu slika3predstavljanjem glavnih aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna od strane šefa Delegacije EUa Paula Vandorena i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića. Delegacija je postavila „EU poštanski sandučić” a građani su bili pozvani napisati poruke u kojima navode svoja očekivanja od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, institucija EU-a (Parlamenta, Komisije i Vijeća) te navesti pitanja vezana uz EU o kojima bi željeli znati više. Svoje pisane poruke građani su imali priliku ubaciti u sandučić koji je osim na Cvjetnom trgu bio postavljen i na ostalim mjestima na kojima su se održavale aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna u organizaciji Delegacije. Putem sandučića prikupljeno je više od 250 poruka, od kojih su većina, njih više od 50%, bile pozitivnog karaktera; negativnih komentara bilo je oko 25%, dok se ostatak poruka odnosio na pitanja ili indikacije tema o kojima bi građani općenito htjeli znati više. Delegacija planira koristiti ovu vrstu dvosmjerne komunikacije i u budućim aktivnostima.

Više na stranicama Delegacije.

Veleposlanik Vandoren na javnoj raspravi o EU i mladima u Dubrovniku

Veleposlanik Vandoren sudjelovao je 3. svibnja na javnoj raspravi za mlade pod nazivom slika4„Don’t Worry Be Europe!”. Raspravu je organizirala Regionalna razvojna agencija Dunea u sklopu projekta „EU i vi mladi – EU and YOUth“ sufinanciranog od strane Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj iz IPA INFO programa. Javnoj raspravi su osim šefa Delegacije prisustvovali i župan Nikola Dobroslavić, djelatnik Ureda za medije Europskog parlamenta Enrico D´Ambrogio, udruge mladih, predstavnici Sveučilišta u Dubrovniku i učenici srednjih škola s područja ove županije. Veleposlanik Vandoren je tom prigodom istaknuo podršku Delegacije u nastojanjima Republike Hrvatske da pregovore za ulazak Hrvatske u EU završi u lipnju i govorio o proceduri koja će uslijediti nakon završetka pregovora, te kako će Hrvatska postati 28. članica EU-a.

Više na stranicama Delegacije i Regionalne razvojne agencije Dunea.

Europski tjedan u Splitu

Udruga Cenzura Plus je 6. svibnja, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna, organizirala slika5javno događanje i predavanje na kojem je sudjelovao i šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije EU-a, Paolo Berizzi. Berizzi je građanima odgovorio na mnoga nejasna pitanja i dodatno im pojasnio što je EU, što Hrvatskoj donosi pristupanje Europskoj uniji i kako će pristupanje Europskoj uniji utjecati na život hrvatskih građana. Berizzi je također sudjelovao i u jednosatnoj emisiji „Cenzura – bez cenzure o EU“. Događanje je organizirano u okviru projekta „Premošćivanje jaza između Europe i njenih budućih građana” kojeg financira Delegacija Europske unije putem IPA INFO programa. Projekt provodi Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita u partnerstvu s Europskim pokretom Split, STINA-om i H-alterom. Cilj projekta je unaprijediti informiranu javnu raspravu u Hrvatskoj o članstvu u Europskoj uniji i građanskom sudjelovanju u procesu pristupanja kao i doprinijeti pripremi građana/ki da donesu informiranu odluku na referendumu.

Više na stranicama Delegacije i Udruge Cenzura Plus.

Obilježen Dan Europe u Osijeku

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i veleposlanik Paul Vandoren sudjelovali su
6. svibnja u proslavi Dana Europe u Osijeku. Tijekom proslave na središnjem osječkom trgu, građani Osijeka mogli su se informirati o pitanjima vezanim za EU na info-štandovima koje su postavile Delegacija EU-a, Ministarstvo vanjskih poslovslika6a i europskih integracija, Hrvatska gospodarska komora i nevladina udruga Proni iz Osijeka. Također, građani su mogli iznijeti svoja očekivanja putem „EU poštanskog sandučića“. Predsjednik Josipović i veleposlanik Vandoren u Osijeku su se susreli i s građanima s kojima su razmijenili mišljenja o pristupanju Hrvatske EU-u, učincima pristupanja kao i strahovima i predrasudama vezanim uz članstvo u EU-u. Obilježavanje Dana Europe nastavilo se javnom tribinom pod naslovom „Što Europska unija donosi Hrvatskoj?” s predsjednikom Josipovićem i veleposlanikom Vandorenom kao glavnim govornicima. Nakon rasprave veleposlanik Vandoren i predsjednik Josipović nazočili su i ceremoniji obilježavanja 150 godina utemeljenja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te obišli Poduzetnički inkubator BIOS-a, dijelom financiran sredstvima EU-a.

Više na stranicama Delegacije i Grada Osijeka.

Proslava Dana Europe na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Proslavom na Cvjetnom trgu, u Zagrebu je 7. svibnja tradicionalno obilježen Dan Europe
slika7(9. svibnja). Događanje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracijab(MVPEI) u suradnji s Delegacijom EU-a i ostalim tijelima državne uprave uključenim u proces pristupanja Hrvatske EU-u. Na samom događanju građani su se mogli informirati o Europskoj uniji, procesu pristupanja Hrvatske EU-u, mogućnostima korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a te budućem korištenju strukturnih fondova i Kohezijskog fonda kao i drugim pitanjima vezanim uz europske integracije. Informacije o EU-u i pristupanju Hrvatske EU-u kao i razne druge informativne materijale mogli su dobiti na štandovima Delegacije i MVPEI-a te se informirati i o poglavljima slika8pregovora prema tematskim cjelinama i to od strane tijela državne uprave koji se tim tematskim područjima bave. Događanje na Cvjetnom trgu su, uz šefa Delegacije EU-a Paula Vandorena, posjetili i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor zajedno s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i drugi visoki državni dužnosnici.

Više na stranicama Delegacije i MVPEI-a.

„Ritam Europe” rasplesao Bundek

Srslika9edišnja manifestacija proslave Dana Europe u organizaciji Delegacije EU-a u Hrvatskoj pod nazivom „Ritam Europe” održana je 7. svibnja u Zagrebu. Na Bundeku je održan koncert „Ritam Europe“ na kojem su posjetitelje, njih više od deset tisuća, koncertnom izvedbom zabavili TBF, Elemental i i Picksiebneri te gosti iz EU-a – bendovi Doyobe iz Austrije, GMBisGeryMendes iz Nizozemske i Balkan Fanatik iz Mađarske. Veleposlanik Paul Vandoren je u kratkom pozdravnom govoru okupljenima istaknuo moto
Europske unije – „Ujedinjeni u različitosti“ i pojasnio kako EU predstavlja prostor bez granica i neograničenih mogućnosti, pogotovo za mlade, te ih pozvao da se informiraju o onome što Europska unija donosi. U okviru zabavno-edukativnog programa koji je održan u poslijepodnevnim satima istoga dana, grupe učenika iz osnovnih škola Zagreba i Zagrebačke županije scenskim su nastupom predstavile zemlje članice EU-a. Mališane i njihove roditelje zabavljao je i Jacques Houdek pjesmama s CD-a „Poleti pjesmom do Europe” koji je Delegacija izdala povodom Dana Europe 2009. godine. slika10Ovom su prilikom i najmlađi posjetitelji imali prilike saznati nešto više o Europskoj uniji kroz likovne i druge radionice ili sudjelovati u zabavnim nagradnim igrama, dok su se odrasli mogli informirati na info-štandovima Delegacije, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Mreže volonterskih
centara Hrvatske i zemalja članica EU-a. Poslijepodnevno događanje privuklo je više tisuća građana.

Više na stranicama Delegacije.

Nogometni turnir za Dan Europe

Malonogometni turnir koji 7. svibnja organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (Mslika11VPEI) još je jedno u nizu događanja održanih u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna. Na turniru su sudjelovale dvije EU-nogometne ekipe – „EU tim” sastavljen od zaposlenika Delegacije, predstavnika diplomatskog zbora i država članica EU-a i drugih zaljubljenika u nogomet te tim Vijeća Europske unije iz Bruxellesa. Uz njih, svoje su nogometne timove imali MVPEI, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane. Turnir u malom nogometu organiziran je u cilju dodatnog poticanja zajedništva i suradnje Republike Hrvatske s državama članicama EU-a na svim područjima, pa tako i na sportskom. Turnir je osvojila ekipa Ministarstva obrane.

Više na stranicama MVPEI-a.

Europska filmska večer

Na sam Dan Europe, 9. svibnja, Delegacija je organizirala „Europsku filmsku večer” istovremeno održanu u kinima u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Delegacija je ovom aktivnošću željela priblslika12ižiti europsku audiovizualnu produkciju hrvatskoj publici. Prikazana su četiri europska filma financirana iz EU Programa MEDIA – „Talijan“ (Francuska), „Zabranjeno voće“ (Švedska/Finska), „Somers Town“ (UK) i „Pjesma o Rolandu“ (Španjolska/Francuska). Ulaznice za „Europsku filmsku večer” distribuirane su putem radijskih kvizova o EU-u u navedenim gradovima, preko Facebook stranice Informacijskog centra EU-a, EUbiltena i web stranica Delegacije kao i na javnim događanjima koje su povodom Europskog tjedna organizirale županije i gradovi. Kino premijere europskih filmova privukle su više stotina građana.

Više o prikazanim filmovima na stranicama Delegacije.

Predstavljeni projekti sufinancirani programom Kultura 2007-2013.

U okviru obilježavanja Dana Europe, Odjel za kulturnu točku Ministarstva kulture organizirao je 9. svibnja u Muzeju Mimara predstavljanje uspješnih projekata slika13sufinanciranih iz programa EU-a Kultura 2007-2013., a u kojima Hrvatska sudjeluje kao ravnopravni partner. Ministar kulture Jasen Mesić naglasio je da je Hrvatska kroz predstavljene projekte povukla šest puta više sredstava od same članarine za taj program. Šef Delegacije Paul Vandoren uspješnim je ocijenio hrvatsko sudjelovanje u ovom programu, što se vidi iz broja odobrenih projekata, a ukazuje na konkurentnost s europskim projektima i aktivnu suradnju s kolegama u Europskoj uniji. Neki od predstavljenih projekata bili su i festival Eurokaz, umjetnička organizacija BadCo i Muzej suvremene umjetnosti.

Više na stranicama Ministarstva kulture.

Završetak Europskog tjedna obilježen baletnom predstavom „Trnoružica“

Ovogodišnja proslava obilježavanja Europskog tjedna završila je 10. svibnja svečanošću u Hrslika14vatskom narodnom kazalištu organiziranom od strane Delegacije EU-a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Nakon prigodnog prijema kojemu su nazočili predstavnici hrvatskog političkog vrha, diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj, predstavnici medija i civilnog društva, veleposlanik Vandoren i predsjednik Josipović zatvorili su svečanost proslave Europskog tjedna prigodnim obraćanjem prije početka baletne predstave „Trnoružica“. Baletnu predstavu skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog režirao je britanski koreograf Derek Deane.

Više na stranicama Delegacije.

Više od polovice mladih Europljana radilo bi u inozemstvu

Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra predstavljenom 13. svibnja, 53% mladih u Europi spremni su ili bi željeli raditi u nekoj drugoj europskoj zemlji, no nedostatak novca mnoge od njih obeshrabruje da, kao prvi korak u tom pravcu, dio svojeg obrazovanja obave u inozemstvu. Rezultati istrslika15aživanja pokazuju veliki jaz između opće želje mladih da rade u inozemstvu i stvarne radne mobilnosti: manje od 3% europskog radno sposobnog stanovništva trenutno živi izvan svoje domovine. Istraživanje je provedeno u kontekstu strategije Europske komisije „Mladi u pokretu”, a objavljeno je uoči Europskog tjedna mladih (15. do 21. svibnja). Studije pokazuju da studenti koji dio svojeg obrazovanja ili izobrazbe provedu izvan svoje zemlje povećavaju mogućnost zapošljavanja i vjerojatnost da će kasnije u životu raditi u inozemstvu. „Ovi rezultati naglašavaju potrebu jačanja
EU programa mobilnosti koji pružaju izvrsnu vrijednost za uloženi novac“, naglasila je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Više na stranicama Europske unije.

Deklaracija visoke predstavnice Ashton prigodom Međunarodnog dana protiv homofobije

U svojoj izjavi povodom Međunarodnog dana protiv homofobije (17. svibnja) visoka slika16predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton istaknula je kako Europska unija poziva sve države da zaustave djela nasilja te kaznene sankcije i kršenja ljudskih prava protiv pojedinaca zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. U sklopu svog opredjeljenja da promiče i štiti ljudska prava, Europska unija je u lipnju usvojila „Programski alat za promicanje i zaštitu uživanja ljudskih prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih osoba, transvestita i dvospolnih osoba (LGBT)”. Također, putem Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), EU podržava nekoliko organizacija
u trećim zemljama koje brane prava LGBT osoba ili koje štite LGBT osobe branitelje ljudskih prava.

Više na stranicama Delegacije i Europskog vijeća.

20 godina Programa MEDIA

Dvadeseta godišnjica Programa MEDIA Europske komisije, namijenjenog kinematografiji, bila je u sslika17redištu pozornosti godišnjeg „Europskog randevua” održanog 16. svibnja u sklopu filmskog festivala u Cannesu. Europska povjerenica za kulturu Androulla Vassiliou i predsjednik festivala Gilles Jacob bili su domaćini tog događaja. Ove godine, Program MEDIA podupirao je 20 filmova predstavljenih na Festivalu, od kojih su mnogi osvojili i glavne nagrade. Terrence Malick je dobio Zlatnu palmu za „Drvo života“, a film „The Kid with a Bike“ braće Jeana-Pierrea i Luca Dardenne osvojio je Grand Prix. Film „Melancholia“ Larsa Von Triera dobila glumačku nagradu za Kirsten Dunst, a „Play“ Rubena Östlunda nagradu žirija Coup de Coeur dok je „Les géants “ Boulia Lannersa osvojio nagradu Art Cinema i SACD nagradu. Aki Kaurismaki osvojio je nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara za film „Le Havre”. Od 1991. godine, Program MEDIA uložio je u europsku kinematografiju više od 1,5 milijarde eura.

Više na stranicama Delegacije i Europske komisije.
 

Poziv na ponude IPA INFO 2010 EU Info Civilno društvo

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj objavila je natječaj za udruge civilnog društva u području informiranja i komuniciranja o
procesu europskih integracija i proširenja i podizanje vidljivosti Europske unije i njezinih politika u Republici Hrvatskoj.

Rok za podnošenje prijava je 12. srpnja do 15:00 sati 2011., a detalje možete pronaći ovdje.

Objavljen drugi IPA RD natječaj za Mjeru 301

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je raspisala drugi javni natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu sredstava iz programa IPARD za Mjeru 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“. Mjera 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ usmjerena je doprinosu provedbe Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i drugih srodnih politika u okviru opsega razvoja i poboljšanja osnovne ruralne
infrastrukture, a uključuje sljedeće ciljeve: razvoj i poboljšanje osnovne infrastrukture kako bi se potaknula gospodarska i socijalna aktivnost za uravnotežen rast, poboljšanje ruralnih životnih i radnih uvjeta i poboljšanje situacije ruralne depopulacije, uglavnom davanjem poticaja aktivnom stanovništvu da ostane i/ili se vrati u ruralna područja. Korisnici sredstava iz programa IPARD za ulaganja unutar Mjere 301 su jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) u RH do 10.000 stanovnika.

Rok za podnošenje prijava je 13. lipnja 2011., a detalje možete pronaći ovdje.

slika18

Najave događanja

2. LIPNJA 2011.
Svečanost dodjele certifikata konzultantima za malo gospodarstvo Informacijski centar EU-a (11:00)

6. LIPNJA 2011.
Završno predstavljanje twinning light projekta „Jačanje AFCOS sustava s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj”
Informacijski centar EU-a (10:00)

6. LIPNJA 2011.
Info-dan “Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa CIP i FP7”
Velika dvorana HGK komore Split, Obala A. Trumbića 4, Split

7. do 9. LIPNJA 2011.
Tjedan inovativnih regija Europe
Debrecen, Mađarska

9. LIPNJA 2011.
Ciklus predavanja – Francuska / Hrvatska – partnerstvo za europske integracije: „Građanska europska inicijativa“
Informacijski centar EU-a (14:00)

9. LIPNJA 2011.
Info dan – Sedmi okvirni program FP7, program zdravlje
Charlemagne zgrada, Bruxelles

10. LIPNJA 2011.
Javna prezentacija Zakona o procjeni učinka propisa
Informacijski centar EU-a (10:00)

4. SRPNJA 2011.
Završno predstavljanje twinning projekta „Tehnička pomoć Upravljačkom tijelu Operativnog programa – Razvoj upravnih kapaciteta (MA OPA CD)”
Informacijski centar EU-a (10:00)

5. SRPNJA 2011.
Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja – Pokretanje kampanje E-poslovanje
Informacijski centar EU-a (10:00)

Jedna misao o “EU bilten – Vijesti Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj

  1. Povratni ping: Pogled za učenje i razgibavanje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.