Windows Live Essentials 2011

marko_gulan

Marko Gulan

Korisnici u oblaku

essentialsŽivot u pokretu postavio je standarde, odnosno potrebu korisnika da i u pokretu imaju pristup svojim podatcima. S jedne strane ovakav scenarij olakšava pristup podatcima, a s druge strane korisnici postavljaju (opravdano ili ne) pitanje vlasništva nad svojim dokumentima. Kako pomiriti dva pogleda koji na vagi odluke drže omjer 50:50? Microsoft je pokušao pružiti rješenje koje će biti u skladu s dosadašnjim navikama korisnika.

Od prvog spomena „Cloud computinga“, najglasniji su bili poslovni korisnici pitanjima o sigurnosti podataka i privatnosti. No, iz perspektive krajnjeg ili privatnog korisnika, postavlja se stvarno pitanje – hoće li se i oni seliti u oblak? Međutim, kad krajnji korisnik malo bolje analizira na koji način koristi računalo i računalne resurse, a samim time i resurs koji koristi većim dijelom svog boravka na računalu – internet, shvaća da sve što koristi, koristi „iz oblaka“. Prva adresa elektroničke pošte gotovo svakog korisnika bila je adresa otvorena na nekom od servisa (bilo da se radi o Googleovom Gmailu, Yahoo Mailu ili Microsoftovom Hotmailu). Danas su se, nakon niza godina i napretka interneta, i takvi servisi razvili skoro pa u platforme, tj. gotova rješenja za pristup svim podatcima, s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme.

Microsoftovo rješenje, Windows Live Essentials, je platforma koja objedinjuje sve potrebne alate za funkcioniranje u oblaku, bilo da se radi samo o e-pošti ili o korištenju Office alata, pa i alata za udaljeno pristupanje drugom računalu. Kad se ovom scenariju doda još i scenarij „tri ekrana“, može se govoriti o oblaku u pokretu.

Elektronička pošta „čišća“ nego ikad

Razvojem weba i rastom apetita korisnika, klasični servis za elektroničku poštu davnih je dana otišao u mirovinu. Današnji moderni servisi za elektroničku poštu, osim mogućnosti obiteljska sigurnostprimanja i slanja (što bismo od njih i očekivali), pružaju mogućnost manipulacije svim sadržajima koji se direktno ili indirektno dotiču elektroničke pošte.

Pogled na prozor ulazne pošte s naglašenim Junk folderom, mogućnostima Create a Hotmail alias i Send automated vacation replies

 

Microsoftov servis Hotmail je u potpunosti povezan sa svim proizvodima iz Live obitelji proizvoda. Uz povezanost, tj. integraciju s drugim servisima, poboljšana je i sigurnost korištenjem tehnologije Microsoft SmartScreen te je elektronička pošta „čišća“ nego ikad. Dosadašnji problem automatski generirane pošte, koja je svakog dana punila ulazne spremnike, može se, ovisno o želji korisnika, odvojiti po određenim „aliasima“ kako bi ulazni spremnik bio namijenjen za svrsishodnu poštu. Dosadašnji nedostatak ovog servisa bio je nedostatak automatskog odgovora na pristiglu poštu što uvelike pomaže korisnicima da si olakšaju situaciju kad nisu u mogućnosti odgovoriti na poštu (bilo da se radi o godišnjem odmoru ili izbivanju iz bilo kojeg razloga).

Moji dokumenti nisu kod mene, a gdje su?

S 25 GB podatka koji mogu biti spremljeni u oblaku, SkyDrive je, uz prostor za pohranu podataka u oblaku, namijenjen i za dijeljenje dokumenata, mapa i slika s vašim prijateljima. Stvaranjem datoteka i dodjeljivanjem dozvola, svoje dokumente možete dijeliti s drugim korisnicima. Pogled na SkyDrive povlači pitanje je li pogodan i za poslovne korisnike? Naravno da odgovor mora biti pozitivan s obzirom da je to javni servis i nema nikakvog ograničenja da se ne koristi za dijeljenje dokumenata i u svrhu ostvarivanja poslovne učinkovitosti. Olakšani rad sa SkyDrive mapama korisnicima omogućuje rad u offline načinu bilo instalacijom aplikacije proizvedene od treće strane ili dodavanjem SkyDrive mapa kao mrežnog mjesta unutar Windows Explorera.

Ups, nemam Office na ovom računalu, kako promijeniti dokument?

Office je, kao najpopularnija skupina alata za poslovnu produktivnost, svoje mjesto pronašao u oblaku i to u danas najpopularnijem izdanju – online. Office u oblaku zapravo stvara veliki upitnik nad glavama korisnika: „OK, imamo Office kao skupinu alata koju insaliramo na računalo, ali čemu onda Office Web Apps?“. Office Web Apps je Live servis koji je besplatan za sve Live korisnike (one koji posjeduju svoj Live ID), a omogućuje izmjenu dokumenata, ali trenutno s ograničenim funkcionalnostima. Ograničenja u funkcionalnostima povezana su s ograničenjima mrežnog preglednika, no ovo su i tako samo usputni servisi koji nam pomažu kad nešto moramo ad hoc promijeniti ili dodati u dokument.

Office Web Apps sadrži četiri najpopularnije Officeove aplikacije – Word, Excel, PowerPont i OneNote koje imaju jednako sučelje kao i Microsoft Office 2010. Prema potrebi, Office Web Apps može u punim funkcionalnostima uređivati otvoreni dokument pomoću Microsoft Officea 2010 ukoliko je na računalu instaliran Office. Svi dokumenti stvoreni pomoću Office Web Appsa spremaju se na SkyDrive i mogu se vrlo jednostavno sinkronizirati s korisnikovim računalom. Zanimljiva je i mogućnost otvaranja privitka elektroničke pošte pomoću Office Web Appsa te njegovo uređivanje što nas dovodi do zaključka da se radi o cjelokupnom rješenju upravljanja elektroničkom poštom.

Ja jedan, a njih više

Udaljeni pristup i sinkroniziranje podataka na dvije ili više radnih stanica, poseban je izazov za Live servise, sjetimo se Live Mesha koji je bio sasvim solidan servis za povezivanje više različitih uređaja. Razvojem Live servisa, Live Mesh prelazi u Windows Live Mesh 2011. Na računalima koja korisnik želi povezati, treba imati Windows Live Mesh, a servis će omogućiti sinkroniziranje podataka, favorita iz Internet Explorera te postavke Officea između dva i više računala i čak dodatno sa SkyDriveom.

Druga zanimljivija funkcija Windows Live Mesha je pristup udaljenom računalu u dva klika, što će većini korisnika izmamiti osmijeh na lice. Uz upravljanje udaljenim računalom, omogućen je i prijenos podataka s računala na računalo (kopiraj/zalijepi).

Live profil, Facebook, Twitter, linkedIn… sve na jednom mjestu

Chat s Facebook prijateljima, chat sa svojim Messenger kontaktima, pregledavanje novih twitova i Facebook statusa unutar jedne aplikacije na vašem zaslonu… Sve ovo omogućuje novi Messenger. Istina je da u početku sve skupa djeluje malo zbunjujuće, ali kad se korisnik navikne na situaciju da su skoro sve društvene mreže (po izboru) integrirane u Messenger, nastupa potpuna kontrola nad kaosom informacija koje se slijevaju u Messenger. Ljubitelji multimedije, tj. kvalitetnih videoprijenosa, sada će doći na svoje jer su također podržani i videorazgovori u HD kvaliteti.

Obiteljska sigurnost

Sigurnija djeca, zadovoljni roditelji

Uz pretpostavku da djeca nisu korisnici kućnog računala pod admistratorskim ovlastima, roditelji im mogu osigurati sigurnije korištenje računala i interneta kao mogućeg izvora opasnosti. Postavljanjem standardnog računa Obiteljske zaštite, automatska se zabrana postavlja na mrežna sjedišta koja sadržavaju sadržaj za odrasle, a moguće je definirati i koji se programi, odnosno aplikacije mogu koristiti za rad na mreži. Korisnik koji je postavio Obiteljsku zaštitu ima potpuni pregled pretraživanih mrežnih sjedišta i korištenih programa.

obiteljska sigurnostMicrosoft Hrvatska je u suradnji sa zajednicom Suradnici u učenju, okupljenom oko portala ucitelji.hr te digitalnog časopisa Pogled kroz prozor, pokrenuo akciju „Sigurniji internet za djecu“. U sklopu te akcije organizirana su predavanja za roditelje i nastavnike o sigurnosti djece na internetu koja su se održavala u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Okvir pregleda korištenih aplikacija u vrijeme
Roditeljskog nadzora

SkyDrive

SkyDrive integriran u Windowse

Često korisnici žele koristiti SkyDrive kao mrežni disk unutar Windowsa, što uistinu jest vrlo zgodna mogućnost. Dvije su mogućnosti – možete koristiti neke od alata koji nude stvaranje mrežnih diskova iz vašeg SkyDrivea, gdje je jedan od poznatijih i besplatan alat SkyDrive Explorer. Ukoliko ne želite koristiti posebne alate, za stvaranje mrežnog diska učinite sljedeće:

1. Pomoću Live ID-a prijavite se u svoj SkyDrive račun.

2. URL izgleda kao https://cid-Korisnikov_ID.skydrive.live.com/. Dio koji se nalazi između https://cid- i .skydrive.live.com/ predstavlja vaš ID te ga pribilježite kako biste ga mogli koristiti u sljedećim koracima.

3. Napravite poveznicu na mrežni disk tako da u izborniku Start odaberete Computer te unutar prozora s diskovima kliknete na Add Network Location.

4. U prvom i drugom prozoru čarobnjaka odaberite Next kako biste došli do prozora za upis mrežnog mjesta. U to polje upišite adresu svoje SkyDrive mape. Ukoliko želite povezati mapu određenog imena, upišite sljedeće: \\docs.live.net@SSL\korisnikov_ID\^adresa_mape

Prvi dio adrese je za sve korisnike isti i ne mijenja se. Nakon prvog dijela (\\docs.live.net@SSL\) upisuje se korisnikov ID koji se nalazi u adresi SkyDrivea.

5. Nakon toga kliknite na Next kako bi se otvorio prozor u koji ćete upisati svoje Live ID korisničko ime i zaporku da biste se mogli povezati sa SkyDriveom.

6. U sljedećem koraku upišite naziv mrežnog mjesta te kliknite na Next i nakon toga na Završi. Prikazat će se sadržaj vaše mape na SkyDriveu. Toj ćete mapi moći pristupiti direktno iz Windows Explorera i raditi s njom kao da se nalazi na vašem lokalnom računalu.

SkyDrive kao mrezno mjestoZavršni korak u stvaranju mape unutar prozora Computer

Napomena: Članak je preuzet iz posebnog izdanja WinDays Mreža 2011, objavljenog u travnju 2011., izdavač BUG d.o.o.

Jedna misao o “Windows Live Essentials 2011

  1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.