Pristup SkyDrive mapama kao diskovnom prostoru

zarko_zecevic

Žarko Zečević

Kako biste mogli pristupiti usluzi SkyDrive koju Microsoft nudi u sklopu svojih Windows Live servisa, trebate posjedovati Live račun. Ukoliko koristite Hotmail elektroničku poštu, tada pomoću tog računa možete pristupiti i ostalim Live servisima (Live Mesh, Messenger, Office web-apps).

Stvaranje Hotmail računa

Windows Live račun možete stvoriti tako da u adresnu traku svog mrežnog preglednika upišete www.hotmail.com. Kada ste to učinili, otvorit će se stranica na kojoj se prijavljujete kao postojeći korisnik ili kao korisnik koji ne posjeduje račun elektroničke pošte Hotmail.

clip_image002

Kliknite na gumb Prijava kako bi se otvorila stranica na kojoj morate popuniti zadana polja:

clip_image004

  • Adresu elektroničke pošte (npr. ime.prezime) – ukoliko se željena adresa ne koristi, bit će označena zelenom kvačicom kao na slici, a ako je već u upotrebi, morat ćete odabrati neku od ponuđenih ili po svojoj želji.
  • Zamjenska adresa e-pošte – unos ovog podatka omogućava vraćanje na početne postavke ukoliko dođe do bilo kakvih problema prilikom prijave na novu adresu (npr. pogrešna zaporka).

clip_image006Nakon što ste popunili sva polja, kliknite na gumb Prihvaćam pri dnu stranice.

Otvorit će se početna stranica Windows Live usluge na čijem se vrhu nalaze izbornici. Postavite pokazivač miša iznad ikone Windows Live kako bi se otvorio padajući izbornik unutar kojega biramo uslugu SkyDrive.

clip_image008

Brži pristup SkyDrive mapama

Prije nego što počnete povezivati datoteke na SkyDriveu sa svojim računalom, stvorite mape koje želite dijeliti. To ćete učiniti tako da u adresnu traku sclip_image010vog mrežnog preglednika upišete skydrive.live.com. Kada ste to učinili, otvorit će se stranica kao na prethodnoj slici pa kliknite na naredbu Dodaj datoteke kako biste mogli birati između stvaranja nove mape ili stvaranja mape unutar postojeće.

clip_image012Kada kliknete na naredbu Nova mapa, otvorit će se polje za unos naziva nove mape. Upišite željeni naziv i kliknite na gumb Sljedeće. Otvorit će se prozor koji omogućava prenošenje dokumenata s vašeg računala na SkyDrive.

Kada ste napravili mape, trebate ih povezati sa svojim računalom. U izborniku Start odaberite Upravljačka ploča te zatim kliknite na Korisnički računi i obiteljska sigurnost pa na Korisnički računi. Otvorit će se prozor u kojemu s lijeve strane kliknite na Povezivanje internetskih identiteta.

clip_image014

Kako biste povezali Windows Live račun sa svojim računalom, kliknite na Poveži Internetski ID. Pojavit će se prozor za prijavu, tj. zahtjev za unos adrese elektroničke pošte i zaporke.

clip_image016

Nakon unosa podataka kliknite na gumb Prijava. Ova akcija povezivanja može usporiti vaše računalo na nekoliko sekundi, a kada je dovršena, kliknite na gumb U redu kako biste završili proces povezivanja računa i prijave.

Sada je vaše računalo povezano s vašim Windows Live računom. Sljedeći korak je povezivanje mapa i postavljanje odredišta. To ćete učini tako da otvorite neki od Office 2010 alata (Word, Excel, OneNote) i u kartici Datoteka u izborniku Spremanje i slanje kliknete na naredbu Spremi na web.

clip_image018

Odaberite mapu u koju želite spremati dokumente, clip_image020odnosno mapu koju želite vidjeti kao diskovni prostor vašeg računala. Kada ste kliknuli na naredbu Spremi kao, otvorit će se uobičajeni prozor za spremanje pa desnom tipkom miša kliknite na adresnu traku i odaberite mogućnost Kopiraj adresu.

Kopiranu adresu lijepimo tako da u izborniku Start odaberemo Računalo i unutar prozora Računalo kliknemo na naredbu Mapiranje mrežnog pogona.

clip_image022

Otvorit će se prozor u kojemu biramo slovo pogona, odnosnclip_image024o diskovnog prostora te lijepimo adresu preuzetu iz Office alata.

Kada ste zalijepili adresu, kliknite na gumb Završi.

clip_image026Vaše mrežno mjesto – SkyDrive se sada nalazi u popisu diskova i podacima se pristupa brzo, jednostavno i bez potrebe za pokretanjem mrežnog preglednika.

Treba spomenuti kako SkyDrive ima kapacitet od 25 GB prostora te da dokumenti koje spremate ne smiju imati više od 50 MB.

Jedna misao o “Pristup SkyDrive mapama kao diskovnom prostoru

  1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.