Međunarodni natječaj „Mir i suradnja“

marina_mirkovic

Marina Mirković

Španjolska nevladina udruga „Mir i suradnja“ (Peace and Cooperation), uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrazovanja i znanosti Kraljevine Španjolske organizira natječaje za dodjelu međunarodne školske nagrade. Natjecanje traje od 1996. godine te učenicima i nastavnicima omogućuje predstavljanje radova na zadanu temu vezanu uz brigu o okolišu, ljudska prava, suradnju, solidarnost, nenasilje i širenje mira na svjetskoj razini.

Slika 1Natječaj za međunarodnu školsku nagradu „Mir i suradnja 2010.“ bio je posvećen borbi protiv klimatskih promjena s geslom „Čuvajmo planet – svi protiv klimatskih promjena“ te namijenjen učenicima i nastavnicima i podijeljen u šest tematskih kategorija za različite uzraste.

Značajan uspjeh u ovom natjecanju ostvarili su učenici i nastavnici iz Hrvatske osvojivši međunarodne diplome u konkurenciji sudionika iz 52 zemlje svijeta.

Slika 1. Prikaz broja radova po zemljama

Kategorije natjecanja

 1. Crteži: za djecu do 6 godina starosti
  Nagrađeni:
  1. mjesto: Inka Eldan, Maria Marčec, Karla Zagorec (6 godina) – Dječji vrtić „Dječji svijet“, Varaždin
 2. Plakat i parola: djeca od 7 do 12 godina starosti
 3. Zidni plakat: od 13 do 16 godina starosti
  Nagrađena (diploma): Iva Novak (14 godina) – Osnovna škola Nedelišće
 4. Promidžbena kampanja: od 16 do 18 godina starosti
  Nagrađena (diploma): Tea Jurišić (17 godina) – Škola likovnih umjetnosti, Split
 5. Radovi nastavnika
  Nagrađene (diploma):
  Marina Mirković, dipl. inž. – Tehnička škola, Požega
  Nevzeta Zdunić, prof. defektolog – Osnovna škola „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno
 6. „Klub prijatelja Zemlje” – timski rad
  Nagrađeni:
  1. mjesto: „Friends of the Planet“, II. osnovna škola Čakovec – koordinator projekta: Biljana Forgač, prof.

Projekt II. osnovne škole Čakovec

Budući da je škola uključena u GLOBE projekt, natječaj „Mir i i suradnja“ privukao je učenike koji su podatke o svakodnevnom bilježenju atmosferskih prilika prezentirali u okviru zadanih kategorija.

Najmlađi, 1. a razred je sa svojom učiteljicom Marijanom Modrić bojama izrazio kakvu bi Zemlju željeli, a njihovi su radovi prezentirani na školskom panou.

U drugoj su kategoriji učenici 3. a i 4. b razreda proučavali biljne i životinjske vrste koje nestaju na njihovu području. Učenici 3. a razreda s učiteljicom Anom Loparić izradili su prikaz prošlosti i sadašnjosti međimurskog konja – vrste koja izumire. Postavili su istraživačko pitanje „Kakva je njegova budućnost?“. U radu im je pomagao i novinar Marijan Belčić. 4. b razred i učiteljica Dubravka Hamer istraživali su ugroženost velebitske degenije i bjeloglavog supa.

Slika 2Najveći dio projekta odradili su Globovci i 7. a razred pod stručnim vodstvom GLOBE voditeljice prof. Biljane Forgač. Učenici 7. a razreda izradili su mural sa simbolom golubice (koristili su stare CD-ove i sprejeve za bojanje).

Slika 2. Simbol golubice u posebnoj tehnici izrade

Globovci su na temelju svojih atmosferskih podataka napravili projekt o klimatskim promjenama. Klima-dijagramima objasnili su manju količinu padalina u svojem podneblju te upozorili na povišenje temperatura zraka tijekom ljetnih mjeseci. Izradili su i mini projekte o potrebi buđenja ekološke svijesti sugrađana u očuvanju voda i šuma.

Projekt je prezentiran učenicima škole, roditeljima i široj zajednici grada Čakovca. Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2010. godine, upriličili su veliko obilježavanje uz eko poruke i natjecanje u Eko kvizu koje je rezultiralo osnivanjem Kluba prijatelja Zemlje u koji su se uključili učenici i roditelji.

U cjelokupnoj izradi projekta nesebično je pomagala i pedagoginja škole, gospođa Sonja Klarić. Tehničku podršku i prevođenje na engleski jezik odradili su učitelji Gordan Bartolić i Ivanka Novak. Svečanost je otvorio ravnatelj škole, goSlika 3spodin Vinko Grgić. Rad učenika pratili su novinari i TV Čakovec. Projekt je poslan na natječaj i, na veliko veselje učenika i nastavnika škole, osvojio prvu nagradu i diplomu u kategoriji Kluba prijatelja Zemlje.

Slika 3. Diploma za ostvareno prvo mjesto u kategoriji Klub prijatelja Zemlje

Projekt Tehničke škole Požega

Povodom Dana planeta Zemlje Glazbena družina gledala je mjuzikl „Jalta, Jalta“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Ovaj najpopularniji i najizvođeniji hrvatski mjuzikl duhovito se poigrava temom podjele svijeta 1945. godine za vrijeme glasovite konferencije na Jalti. Autor teksta Milan Grgić i kompozitor Alfi Kabiljo ovu su priču iz Slika 4područja visoke politike prenijeli među obične, male ljude, sobare i sluge među kojima dominira lik nadstojnice Nine Filipovne. Učenike je oduševila humorna i poletna glazba prožeta uvijek aktualnom, humanom općeljudskom čežnjom za mirom u završnom songu „Neka cijeli ovaj svijet“.

Slika 4. Mjuzikl „Jalta, Jalta“

Voditeljica Glazbene družine Tehničke škole, prof. Marina Mirković, uvježbala je s učenicima tri skladbe iz mjuzikla te je, uz dodatne kompozicije i u suradnji s djecom požeškog Dječjeg vrtića „Cvjetna livada“, na Dan planeta Zemlje održan koncert u Dvorani Slika 5gradskog kazališta Požega. Na koncertu su izvedene i skladbe vezane za Slavoniju uz taburašku pratnju. U sjećanje na Michaela Jacksona, koji je pronosio poruke o brizi za sudbinu Zemlje, izvedene su pjesme „Earth Song“ i „We are the world“.

Slika 5. Koncert povodom Dana planeta Zemlje u Požegi

Glazba je najbolje sredstvo koje prenosi poruke među ljudima i povezuje ih u želji stvaranja svijeta ljubavi, mira i razumijevanja. Ona ima mogućnost prenijeti zvukove i ljepotu divlje prirode u ljudske živote. Glazbom je Tehnička škola Požega obilježila proslavu 40. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Projekt Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno

Učenici i nastavnici obilježili su Dan planeta Zemlje u obliku malih projOLYMPUS DIGITAL CAMERA     ekata iz svakog predmeta. 

Učenička zadruga koju vodi Nevzeta Zdunić, prof. defektolog, okopala je jagode (ekološki uzgoj jagoda). Na početku projektnog dana učenici su gledali film Home o našem planetu i zagađivanju okoliša.

Slika 6. Kometari učenika o viziji budućnosti planete Zemlje

Projekt Gimnazije Jane Sandanski, Strumica, Makedonija

Povodom Dana zaštite ozonskog omotača, učenici su izradili plakate na ovu temu. Boje i materijali bili su donacija Odjeljenja za zaštitu životne sredine pri općini Strumica. Plakati su izloženi po mjestima u centru grada gdje su privukli pažnju i pozitivne reakcije svih prolaznika.

Slika 7. Učenički plakati upozoravali su građane Strumice na zaštitu okoliša

Gabrovski vodopadi su primjer netaknute prirode u blizini Strumice, ali je velik broj posjetilaca rezultirao zagađenjem ovog prelijepog mjesta. Sredinom svibnja 2010. godine profesorica Nevenka Stojanova (dobitnica diplome na natječaju) sa svojim je razredom odlučila organizirati čišćenje vodopada i okolice, uz pomoć lokalnih vlasti. Potrebnu opremu kupili su uz pomoć novca koji su prikupili učenici dok je gradonačelnik osigurao prijevoz. Učenici su prethodno izradili prekrasne crteže na drvenim panoima koji su izloženi u blizini vodopada.

Slika 8. Učenici Gimnazije Jane Sandanski iz Strumice s gradonačelnikom

Taj dan je ostao u lijepom sjećanju svima. Nakon čišćenja, učenici su zapjevali uz gitaru te imali priliku porazgovarati s gradonačelnikom Strumice koji im je čestitao na ideji.

Slika 9Završna svečanost natječaja za međunarodnu školsku nagradu „Mir i suradnja 2010. godine“ održana je 23. veljače 2011. godine u Dubaiju. Nažalost, zbog visokih troškova prijevoza i smještaja, nagrađeni učenici i nastavnici iz Hrvatske nisu sudjelovali na dodjeli nagrada i diploma. Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, gospodin Neven Pelicarić, poslao je diplome i pismo čestitke nagrađenima tijekom ožujka 2011. godine.

Slika 9. Pismo čestitke hrvatskog veleposlanika
iz Madrida, gospodina Nevena Pelicarića

Natječaj za međunarodnu školsku nagradu „Mir i suradnja 2011. godine“ objavljen je tijekom veljače 2011. godine na mrežnom portalu organizatora natjecanja. Ovogodišnja tema je „Mir i pomirenje – slavlje prijateljstva“. Moguće je sudjelovanje u jednoj od pet kategorija, a rok za slanje radova organizatorima u Španjolskoj je 1. srpnja 2011. godine. Natječaju potporu daju Ujedinjeni narodi i UNESCO.

Jedna misao o “Međunarodni natječaj „Mir i suradnja“

 1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.