Izdavaštvo uz MS Publisher

matija_kapic

Matija Kapić

Ako ste se ikada našli u situaciji da ste trebali pripremiti školske novine za izdavanje, napraviti plakat ili pozivnicu za događaj koji ste organizirali, sigurno ste se zapitali kako ćete to napraviti. Jedan dio ljudi u takvoj situaciji odluči istražiti sve mogućnosti, no često viđamo slučajeve kad svi biraju programe s kojima već znaju raditi, a to je najčešće Microsoft Office Word koji nije namijenjen za takve poslove. Za sve vas koji želite naučiti koristiti nešto novo, Microsoft ima program u sklopu paketa Office – Publisher.

Microsoft Office Publisher je program posebno namijenjen za izradu različitih vrsta dokumenata za izdavanje (brošura, čestitaka, plakata, posjetnica, novina i sl.). U ovome ćemo tekstu pokazati osnove MS Publishera i otkriti sitnice koje će ubrzati vaše privikavanje na rad s njime.

Početak rada

Kada pokrenete Publisher, dobivate početni popis svih dostupnih predložaka koji su izrađeni za korisnike.

Početna_Publisher

Naravno, uvijek možete odabrati i prazan dokument te započeti od početka, bez upotrebe predloška. Ukoliko odlučite koristiti predloške, postoji veliki izbor gotovih na kojima jedino trebate izmijeniti tekst sadržaja. U nastavku ćemo izraditi jedan kratak novinski list kako bismo prikazali sve mogućnosti Publishera. Nećemo koristiti predložak, nego krenuti od praznog dokumenta.

Na početku ćemo, u slučaju kad imamo dokument u kojemu sve stranice imaju zajedničke Uređivanje_osnovne_straniceelemente poput brojeva stranica, oblikovati osnovnu stranicu koja će služiti kao predložak za sve ostale stranice. Osnovnu stranicu uređujemo tako da odaberemo vrpcu Dizajn stranice pa u grupi Pozadina stranice odaberemo mogućnost Osnovne stranice te Uređivanje osnovnih stranica.

Kod izrade osnovnih stranica možemo napraviti posebnu stranicu za parne i posebnu za neparne stranice što je korisno ukoliko želimo da nam se brojevi i ostali elementi nalaze na raznim mjestima na parnim i neparnim stranicama.

Kada smo napravili osnovnu stranicu, Publisher će svakoj sljedećoj dodanoj stranici pridružiti sve što smo stavili i na osnovnu. Naravno, moguće je odabrati i da se osnovna stranica ne primijeni ako imamo druge planove za stranicu koju dodajemo, primjerice, naslovnu.

Rad s tekstom i slikama

Za razliku od Worda gdje tekst upisujemo odmah u dokument, u Publisheru to nije tako. Kako bismo stavili tekst na stranicu, trebamo umetnuti tekstualni okvir u kojemu će se on nalaziti. Tekstualni okvir pronaći ćemo na vrpci Polazno u grupi Objekti. Kada nacrtamo okvir na stranici, u njega možemo staviti bilo koji tekst i uređivati ga kao u Wordu. Na donjoj je slici naš tekstualni okvir označen crvenom bojom.

Tekstualni_okvir

Crvena boja znači da okvir ne prikazuje cijeli tekst koji se nalazi u njemu, odnosno da dio teksta ne stane u okvir. U takvome slučaju možemo povećati okvir ili kliknuti na tri točkice s donje desne strane. Klikom na točkice miš će poprimiti izgled vrča koji se prolijeva. Vrč označava da će se, gdje god da kliknemo, stvoriti novi tekstualni okvir i u njega će biti prenesen dio teksta koji nije prikazan u početnom okviru. Ovu mogućnost možemo koristiti na istoj stranici ili na bilo kojoj drugoj. Napominjemo da tekstualni okviri ostaju povezani i ukoliko napravimo promjenu u jednom okviru, ona će biti vidljiva i u drugome okviru.

Nakon što smo umetnuli tekst, možemo dodati i slike koje će pratiti tekst. Rad sa slikama je sličan kao i u Wordu – dovoljno je umetnuti sliku i postaviti je negdje na stranici. Ako se slika preklapa s tekstom, Publisher će tekst u okviru sâm poravnati tako da okružuje sliku. Ukoliko nemate sliku koju biste željeli staviti u tekst, možete za nju ostaviti rezervirano mjesto tako da na vrpci Umetanje u grupi Ilustracije odaberete Rezervirano mjesto slike i nacrtate okvir gdje ćete kasnije dodati sliku, što je prikazano na slici ispod.

Ubačena_slika_i_rezervirano_mjesto

Poput Worda i Powerpointa i u Publisheru je na slike moguće primjenjivati razne efekte. Kliknite na sliku da bi se prikazala vrpca Oblikovanje u kojoj ćete pronaći mogućnosti koje se mogu primijeniti na odabranu sliku.

Većina rada vezanog uz školske novine zahtijevat će korištenje navedenih mogućnosti manipulacije tekstom i slikom. Pokazat ćemo i neke dodatne mogućnosti.

Dizajn stranice

U svakim je novinama bitan izgled stranica pa je u Publisheru dizajniranju stranice posvećena čitava vrpca Dizajn stranice.

Dizajn_stranice

Osim uobičajenih mogućnosti poput uređivanja margina za stranice, orijentacije i veličine papira, može se promijeniti i predložak tako da nismo ograničeni predloškom koji smo odabrali na početku. Sljedeća korisna mogućnost je prikaz vodilica. Izrađujemo li stranicu na kojoj želimo na poseban način rasporediti elemente, primjerice, u dva stupca, možemo uključiti vodilice kako bismo sadržaj rasporedili ravnomjerno. Mogućnost uključivanja vodilica pronaći ćete na vrpci Dizajn stranice u grupi Raspored klikom na Vodilice. Otvorit će se predložene vodilice, ali možete napraviti i vlastiti raspored tako da kliknete na Vodilice rešetke i osnovica…

U grupi Sheme nalaze se prethodno napravljene kombinacije boja za dokument. U te sheme su uključene boje za glavni tekst, tekst poveznica i posjećene poveznice. U slučaju kad nismo sigurni kako želimo rasporediti boje u dokumentu, možemo koristiti ovu praktičnu mogućnost. U istoj kartici se još nalazi i mogućnost Fontovi s velikim brojem definiranih kombinacija fontova za dokument.

Na vrpci Dizajn stranice nalazi se i mogućnost Pozadina koja služi za umetanje pozadine na cijelu stranicu. Promjenom shema boja i ponuđene pozadine mijenjaju se u skladu s bojama u shemi. Na ovaj način možemo koristiti i boje koje ne idu zajedno čime nam je olakšano uređivanje školskih novina.

Spremanje dokumenta

Nakon što smo uredili dokument, možemo ga objaviti, primjerice, na računalu. Možemo birati između više formata, od kojih su svi standardni i moguće ih je otvoriti na svakom računalu. Postupak je isti kao i u svim drugim programima – klikom na Spremi kao otvorit će se prozor u kojemu biramo gdje ćemo spremiti dokument i kako ćemo ga nazvati. Ispod polja za ime datoteke nalazi se izbornik u kojemu odabiremo u kojem ćemo formatu spremiti dokument.

Formati

Od ponuđenih formata, za objavljivanje na računalu predlažemo PDF format ili XPS format. XPS je konkurentni format PDF-u i dolazi iz Microsofta. Prednost je što je čitač XPS formata instaliran na svim računalima koja imaju Windows XP ili noviji operacijski sustav pa ne treba instalirati PDF čitač.

Moguće je spremiti dokument i u JPEG format, ali će u tom slučaju dokument biti spremljen tako da se kao slika pohrani samo ona stranica koja je bila prikazana prije nego smo kliknuli na spremanje.

Kamo dalje

Pregledom nekih mogućnosti koje nudi program Publisher, pokušali smo napraviti uvod u rad s ovim alatom. Za bolje usvajanje mogućnosti preporučamo da se upustite u izradu nekog izdavačkog uratka kako biste primijenili naučeno. U nastavku možete pogledati nekoliko videozapisa koji prikazuju rad u MS Office Publisheru ili pročitati pisane upute.

Brzi pregled rada u Microsoft Office Publisheru 2010 (engleski jezik)

Novosti u Microsoft Office Publisheru 2010 (engleski jezik)

video

Lynda’s tutorial za izradu novog dokumenta u Microsoft Office Publisheru 2010

Dodatne upute

Osnovni zadaci u programu Microsoft Office Publisher 2010
Početak rada – stvaranje publikacije
Početak rada – ispis publikacije

Jedna misao o “Izdavaštvo uz MS Publisher

  1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.