Internet Explorer 9

silvio_sagovac

Silvio Šagovac

Napokon svijetlo na kraju tunela?

Čini se da je počelo dobro razdoblje u Microsoftu. Gotovo se svi proizvodi redom dobro smještaju na tržištu, osim jedne crne ovce – Internet Explorera 8. No, pojavio se Internet Explorer 9 nakon kojeg više ništa neće biti isto…

IE 7 je bilo izdanje kojim je Microsoft pokušao uhvatiti utrku mrežnih preglednika, a IE 8 je, činilo se, vratio Microsoft nazad u igru. IE 8 je donio funkcionalnosti koje su konkurentni preglednici tek trebali provesti. Pojavile su se novosti poput „pametne adresne trake“, grupiranja kartica (tabova). U slučaju rušenja preglednika, stranice bi se ponovno otvorile, a i sigurnost je bila uvjerljivo poboljšana pri čemu svakako treba spomenuti InPrivate browsing. No, sjetimo li se brzine same aplikacije i rada s JavaScriptom, konkurencija je bila daleko bolja.

Krajem prošle godine pojavila se beta verzija Internet Explorera 9 koja je svijetu mrežnih preglednika pokazala kako će borba na tržištu postati žestoka.

Što je to novo kod devetke?

Već prva izdanja Internet Explorera 9 (technical preview) su pokazale nevjerojatnu razliku u brzini između starog i novog IE-a. Pri uspoređivanju preglednika možemo se poslužiti tablicom koja prikazuje statistike poštivanja raznih standarda pri čemu je posebice interesantno usporediti IE8 i IE9, ali i ostale preglednike.

Sve informacije o statistikama možete pronaći na sljedećoj adresi.

Također, rad s JavaScriptom je impresivan naspram IE-a 8, ali je IE 9 isto tako brži od testnih i stabilnih verzija drugih preglednika poput Opere, Chromea i FireFoxa! Opera je, primjerice, objavila statistiku prolaznosti poštivanja CSS standarda prema kojoj IE9 Beta poštuje 97,4 % standarda, FireFox 4.0b6 93,83 %, Opera 10.70 build9067 89,2 %, a Safari 5.0.2 – 85,6 %.

web_standardi
Internet Explorer 9 je trenutno vodeći preglednik u poštivanju web standarda

No, ostavimo se statistika, što se zapravo događa u pozadini? Microsoft je shvatio da se, osim centralnog procesora koji se do sad koristio za pregledavanje weba, može koristiti još jedan saveznik koji stoji neiskorišten – procesor grafičke kartice! Vaš preglednik je do sada pogonila samo jedna hardverska komponenta – CPU, čime je iskorišten samo mali dio ukupne snage računala što nema smisla jer računalo sadrži i GPU koji može obrađivati tekst, grafiku i video. Korištenje grafičkog procesora omogućit će prikazivanje dinamičnijih, bogatijih i sadržajnijih mrežnih stranica.

JavaScript pogoni novi Chakra engine koji je optimiziran za korištenje više jezgri procesora kompiliranjem JavaScripta u visoko efikasni strojni kôd u pozadini za vrijeme interpretiranja JavaScripta na sučelju. Nakon što se kompiliranje završi, Chakra se prebacuje na kompilirani i značajno brži strojni kôd, optimiziran za računalo.

Integriran i u Windowse 7

Internet Explorer 9 je načinjen tako da što bolje radi s Windowsima 7. Jedan od konkretnih primjera je pribadanje (pinnanje) prilagođenih mrežnih stranica na programskie9_pribadanjeu traku. Na taj način popularne mrežne stranice poput Facebooka ili Twittera možete iz kartice prevući u programsku traku i pribosti ih poput aplikacije. Ako pribodete neku od ovih društvenih mreža, na ikoni će se prikazati, primjerice, obavijesti o novim twittovima. Klikom desne tipke miša na ikonu, pojavit će se skočni izbornik preko kojeg možete direktno doći do neke od poveznica poput „Prijatelja“, „Poruka“ te ostalih mogućnosti na Facebooku.

Ako pribodete mrežnu stranicu, otvoriti će
se nove mogućnosti za lakše korištenje prilagođene stranice

Još jedna novost koju IE9 nudi jest prilagođavanje sučelja preglednika vašoj stranici. Istina, u jako maloj količini, no i to je već veliki korak. Tako možete vidjeti implementiranu ikonu Twittera u prozoru IE-a te drugačiju boju navigacijskih tipki na stranici Twittera koja je pribodena na programsku traku. Ovakva podešavanja mogu se vrlo jednostavno izvesti pomoću meta tagova unutar samog HTML koda mrežne stranice.

Novosti u sučelju

Nakon instalacije, sučelje će u najmanju ruku biti „čudno“ za Internet Explorer. Čini se da se Microsoft odlučio na minimalističko sučelje koje će prikazivati svega dvije navigacijske tipke, adresnu traku (koja ujedno služi i kao traka za pretraživanje), red s karticama te tri tipke – Home, Favorites i Tools. Ukoliko želite ubaciti statusnu, naredbenu i traku s omiljenim stranicama, morat ćete ih naknadno uključiti. Razlog ovakvom dizajnu korisničkog sučelja je otvaranje više prostora samoj mrežnoj stranici. IE9 trenutno ima najveću prikaznu površinu među konkurencijom.

Microsoft je u novo izdanje Internet Explorera napokon uključio i download manager, tako da od sada više neće biti potrebe za preuzimanje dodatnih aplikacija u ovu svrhu. Nakon što kliknete na poveznicu za preuzimanje, na dnu stranice će se pojaviti novi okvir koji omogućava tri mogućnosti – pokretanje, pohranjivanje (i pohranjivanje na željeno mjesto) te prekidanje preuzimanja sadržaja.

Nakon toga se pokreće preuzimanje te se pojavljuje prozor s informacijama o preuzimanju.

Scotty, prištelaj ga!

Ukoliko Internet Explorer primijeti da se aplikacija sporo pokreće, ponudit će upozorenje ie9_downloadmanagerkako vam određeni dodatci usporavaju preglednik te omogućiti isključivanje željenih dodataka. Ukoliko poželite isključiti dodatke koji najviše usporavaju vaš preglednik, moći ćete odrediti i najveće dozvoljeno vrijeme potrebno za pokretanje preglednika te isključiti sve dodatke koji će biti prepoznati kao najveći kradljivci vremena.

Upravljanje preuzimanjem je napokon ostvareno i prikazano na vrlo jednostavnom sučelju

Napokon browser budućnosti!

Konkurencija je uvijek bila opaka, nemilosrdna i vrlo često bolja, no Microsoft je napravio jedan velik korak u budućnost i uspio prestići ostale preglednike. Grafički ubrzan HTML5, integracija mrežnih stranica u operacijski sustav, brzi rad, poštivanje većine standarda, visoka razina sigurnosti… Ovo je nedvojbeno skok u budućnost te prestizanje konkurencije koja se drži vrlo blizu. Glavni razlog zašto ćete htjeti koie9_preuzimanjeristiti Internet Explorer 9 je brzina. Vidjet ćete mrežne stranice onako kako bi trebale izgledati i kako su zamišljene. Osjećat ćete se sigurno na internetu jer je zaštita u Internet Exploreru na najvišoj razini. Logično je i da IE9 radi bolje od bilo kojeg drugog preglednika s ostalim Microsoftovim aplikacijama.

Za razliku od konkurencije, Microsoft se odlučio na nešto suptilniji način preuzimanja datoteka

addonsPomoću male trake upozorenja korisnik će biti upozoren kako mu dodatci usporavaju preglednik

Dok neki preglednici nude minimalizam, drugi nude čak i previše komponenti koje ih usporavaju. Internet Explorer 9 nije zlatna sredina, već nešto čak i bolje. Osim što nudi addons2veliku količinu mogućnosti i mogućnosti prilagođavanja, nudi i ozbiljnu razinu sigurnosti. No, uz sve to, naginje i k minimalizmu i velikoj brzini rada aplikacije. Nestručan korisnik će se moći snaći u sučelju nakon što prvi put pokrene preglednik, a napredni korisnik će si moći prilagoditi preglednik kako mu odgovara.

Od sada možete vidjeti koliko
koji dodatak usporava vaš preglednik

Brz, jednostavan i siguran, želite ga isprobati već danas…

I HTML 5 u Internet Exploreru 9

How do you spell HMTL 5?

Posljednji HTML standard, HTML 4.01, datira od, u IT smislu, davne 1999. godine, a u međuvremenu se web svijet uvelike promijenio. Mrežne stranice su iz statičnih postale iznimno dinamične i bogate te je svu tu šumu raznoraznih tehnologija bilo potrebno staviti u nekakve okvire. Tako se u konačnici pojavila ideja HTML-a 5. Iako ovo nije pravo mjesto za raspravu, valja napomenuti da HTML 5 još uvijek nije standard i da postoje dvije struje koje, a obje pred sobom imaju puno posla, stranice jedne specifikacije još uvijek broje u stotinama, a druge u tisućama.

U IE-u 9 implementirane one novosti HTML-a 5 koje su općeprihvaćene i o kojima nema puno dileme. Jedna od njih je reprodukcija zvučnih i videozapisa direktno iz mrežnog preglednika. Do sada ste videozapise na mrežnim stranicama mogli gledati samo pomoću dodataka poput Flasha i Silverlighta. Od sada će jednostavan kod <video src=”movie.ogg” controls=”controls”> prikazivati videozapis na vašoj mrežnoj stranici i to formate poput Ogg, MPEG 4, WebM. Isto vrijedi i za zvučne zapise gdje umpiratesjesto video stoji audio, a podržani formati su Ogg Vorbis, MP3, Wav. Kao što možete primijetiti, glavni naglasak HTMLa 5 jest smanjivanje potrebe za korištenjem dodataka poput Flasha.

Iskušajte Love Dasies, tower defence igru načinjenu pomoću HTML-a 5

Pixeli i anti-aliasing više nisu u modi. Zašto imati kockaste rubove na krivuljama ako mogu biti savršeno glatki? Pomoću vektorske grafike računalo konstantno izračunava vrijednosti rubova te čak i ako se približite rubu 400 puta, rub će i dalje izgledati onako kako bi izgledao u prirodi. SVG grafika (kratica od Scalable Vector Graphics) nije ništa drugo no jedan od načina za izvedbu vektorske grafike u browseru koji je od verzije 9 podržan u IE-u. Korištenjem SVG grafike možete izvesti najrazličitija korisnička iskustva na mrežnim stranicama te tako od statičnog napraviti iznimno dinamičan i dizajnom oplemenjen web. Za sve vas kojima je raster i dalje dobar i želite crtati po platnu, tu je element canvas koji služi upravo u tu svrhu.

css_rubUz HTML 5 tu je i CSS3 koji donosi brojne novosti. Tako, primjerice, možete definirati prozirnost pozadine pojedinog elementa od 0 (neprozirno) do 1 (potpuno prozirno) korištenjem <div style=”background: navy; opacity: 0.5;”> .

Obli, isprekidani i točkasti rubovi,
svi će oni izgledati onako kako bi trebali

Fontovi na webu svima su dosad zadavali muku i ukoliko smo željeli svima prikazati isti izgled, morali smo se ograničiti na nekoliko web-friendly fontova. Sada CSS3 nudi mogućnost postavljanja vlastitog fonta na mrežne stranice (korištenjem @font-face{src:url()}). Tako se više nećete naći u neprilici da se vaše stranice ne mogu pročitati jer korisnici nemaju font koji vi želite koristiti.

Zanima li vas više tehničkih detalja o HTML-u 5, CSS-u 3 i svim elementima koje sada možete iskoristiti, svakako posjetite adresu http://msdn.microsoft.com/en-us/ie/ff468705.aspx ili stranice W3 konzorcija – http://www.w3.org/TR/html5/.

 

Kako integrirati stranicu u Windowse 7

Ma samo to tu pripikni…

Da je put do omiljene podstranice nekog weba duži od dva klika postao sve veći problem, jasno je kao dan. U tom slučaju, pomoću nekoliko jednostavnih tagova možete prilagoditi vašu mrežnu stranicu kako bi ju krajnji korisnik mogao prikačiti odmah na programsku traku.

<META name=”msapplication-task” content=”name=SilvioS;action-uri=http://silvios.info/;icon-uri=http://host/icon1.ico”/>

Upisom nekoliko jednostavnih meta tagova možete stvoriti poveznice na svoju mrežnu stranicu.

Vrlo mali, ali ipak nekakav pomak u izmjeni samog sučelja je omogućen pomoću nav-buttona. Unosom vrijednosti boje u content možete izmijeniti boje navigacijskih tipki.

<meta name=”msapplication-navbutton-color” content=”#FF3300″/>

Bitno je primijetiti da su ovo sve meta tagovi koji neće smetati vašim stranicama kada se one budu prikazivale u drugim preglednicima. Jasno, najviše koristi imat će oni koji budu koristili IE9.

js_benchUtrka u obrađivanju JavaScripta je tijesna, no napredak Internet Explorera je očit

Napomena: Članak je preuzet iz posebnog izdanja WinDays Mreža 2011, objavljenog u travnju 2011., izdavač BUG d.o.o.

Jedna misao o “Internet Explorer 9

  1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.