HUPE

stela_pavetic

Stela Pavetić

clip_image002

clip_image001[4]U prekrasnom ambijentu Grand Hotela Adriatic u Opatiji i ove je godine od 7. do 10. travnja održana godišnja konferencija profesora engleskog jezika u organizaciji udruge HUPE (Hrvatske udruge profesora engleskog jezika). Konferencija se održala pod pokroviteljstvom predsjednika republike, dr. Ive Josipovića, a okupila je oko 350 profesora engleskog jezika i desetak dobro poznatih imena iz područja podučavanja i učenja.

Naviknuti na odlične predavače, obilje zanimljivih radionica i predavanja, mogućnost razgledavanja novih knjiga i dobru zabavu te željni novih spoznaja, ideja i prilike da konačno govorimo i slušamo na engleskom jeziku izvan škole, rado se odazivamo pozivu udruge da se nađemo jednom godišnje i razmijenimo iskustva, naučimo nešto novo i proširimo svoje vidike. Ove smo godine mogli uživati u zanimljivim predavanjima Judy predavanje_Gary AndersonCopage, autorice mnogobrojnih udžbenika i priručnika i „teacher trenerice“, Garyja Andersona, predavača i nekadašnjeg ravnatelja jezičnog odsjeka Američkog Centra u Parizu, Anne O’Keefe, profesorice na Sveučilištu Limerick u Irskoj te Mirne Radišić, profesorice na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Osim što smo imali privilegiju slušati njihova predavanja, mogli smo sudjelovati i u brojnim radionicama koje su vodili iskusni i cijenjeni predavači i profesori koji su nam pružili pregršt novih ideja iz područja podučavanja engleskog jezika u sva tri obrazovna sektora (osnovna i srednja škola te obrazovanje odraslih).

Razmišljajući o viđenom, o sadržaju i temama predavanja koja sam slušala i radionica u kojima sam sudjelovala, ne mogu sve svesti pod zajednički nazivnik i reći „OK, ove godine misao vodilja bila je ta i ta“ ili „lajtmotiv je ove godine bio takav i takav“. Bilo je svega i svačega, od klasike – predavanja pomoću kartica za bolje memoriranje riječi, metoda podučavanja stranih jezika – kako starih, tako i novijih, igara, rasprave o korištenju materinjeg jezika u nastavi engleskog jezika, ali i modernih tehnologija – IK tehnologije i Web 2.0 alata u nastavi engleskog jezika, multimedijskih priručnika za učitelje i „blended learninga“. Kad sve zbrojim, moram priznati da je ovogodišnja konferencija bila jedno raznoliko, zanimljivo te nadasve korisno iskustvo koje ću vrlo rado ponoviti i iduće godine.

Zanimljiva je, i hvale vrijedna, suradnja udruge HUPE i tvrtke Microsoft Hrvatska koja drugu godinu zaredom svima koji su bili spriječeni i nisu mogli doći osobno na konferenciju omogućava da prate njene najzanimljivije dijelove pomoću videoprijenosa. Snimke predavanja i radionica te prezentacije u PowerPointu koje su bile korištene tijekom predavanja i radionica bit će uskoro dostupne na mrežnim stranicama.

veliki izbor udžbenika i knjigaDo tada vam mogu pružiti mali uvid u najzanimljivije događaje i aktivnosti. Meni osobno se najviše svidjela ideja o „(inter)active teacher’s book“. Ukratko bih to mogla opisati kao učiteljski priručnik na DVD-u na kojem se nalazi ne samo cijeli udžbenik po kojem se može „interaktivno“ švrljati, već i galerija slika, autentični zvučni i videozapisi kao i interaktivne vježbe za uvježbavanje gramatičkih struktura i vokabulara. Vrlo jednostavan za upotrebu, pruža nam mogućnost da uštedimo svoje vrijeme, a da istovremeno djeci pružimo zanimljivu i „novu“ nastavu. Vrlo zanimljiv koncept koji i nije tako nov, ali mi je drago vidjeti da većina novih udžbenika svjetskih izdavačkih kuća to ima ili će uskoro imati.

Osim takvih interaktivnih i multimedijskih sadržaja, bilo je puno govora o takozvanom „blended learning“, odnosno o učenju u kojem se isprepliću podučavanje u razredu s podučavanjem na daljinu pomoću računala i interneta. U tom smjeru govorilo se mnogo o english360 koji je trenutno namijenjen podučavanju poslovnog jezika i jezika struke, ali se može koristiti i kao digitalni alat za stvaranje i prilagodbu materijala osnovnoškolskom i srednjoškolskom programu za opći engleski jezik. Radi se o VLE (Virtual learning environment) – virtualnom obrazovnom okružju koje na vrlo jednostavan način, uz mnoštvo autentičnih materijala i vježbi, po čemu se razlikuje od ostalih virtualnih obrazovnih okruženja, profesorima omogućava stvaranje vlastitih materijala kako bi svojim učenicima omogućili zanimljiviju, raznolikiju i uspješniju nastavu te ih osposobili za cjeloživotno učenje i suradnju sa suučenicima preko foruma i komentara. Za profesore je besplatan, dakle primamljiv za upotrebu. Dok sama detaljnije ne istražim kako, zašto, s kim i protiv koga, ostavljam vas da okružjem prošvrljate sami ili da pročitate brošuru.

Vrlo zanimljivo predavanje bilo je i ono profesorice Mirne Radišić koja je progovorila o upotrebi materinjeg jezika u nastavi engleskog jezika. Materinji jezik nepravedno je izbačen iz nastave engleskog jezika negdje u prošlom stoljeću, međutim, u novije doba, kad smo svi svjesni da većina naših prosječnih učenika smatra gramatiku dovoljno frustrirajućom i na materinjem jeziku a kamoli na engleskom, slažemo se da ćemo je radije protumačiti na hrvatskom jeziku nego se suočiti s općim nerazumijevanjem i frustriranim učenicima.

Regionalni predstavnik izdavačke kuće Macmillan, Andy Poole, predstavio je materijale koji će nam pomoći da našim najmlađim učenicima pomognemo u učenju engleskog jezika i da u tome budu uspješni, a između ostaloga, predstavio je i mrežne stranice izdavačke kuće Macmillan na kojima možemo pratiti svjetski poznata imena u obrazovanju profesora i učitelja koji jednom mjesečno organiziraju webinare zanimljive i nadasve korisne tematike iz područja podučavanja engleskog jezika.

Anne O’Keefe, profesorica na Sveučilištu Limerick u Irskoj, predstavila je projekt „English profile“ čiji je cilj razraditi Zajednički europski referentni okvir za jezike (poznatiji pod kraticom CEFR) i detaljno objasniti što to naši učenici trebaju, mogu i ne mogu znati na određenom stupnju jezične kompetencije te kada bi se određene gramatičke strukture, kao i vokabular, trebali savladati. Radi se o vrlo opsežnom projektu koji će, nadamo se, odgovoriti na neka pitanja koja si mi svi, kao učitelji i profesori engleskog jezika, već dugo postavljamo.

Konferencija je završila predavanjem Judy Copage na temu Metodologija u podučavanju stranih jezika – nekad i sad koje me ostavilo u ozbiljnom promišljanju – kako čim prije isprobati neke od novih ideja i tehnika. Do iduće konferencije, kojoj se već sad veselim, želim vam strpljivost u proučavanju materijala, snimaka predavanja i navedenih mrežnih stranica i portala te uspjeh u primjeni barem malog dijela online bogatstva koje nam se nudi kako bismo svoje znanje djeci prenijeli na što zanimljiviji i njima poznatiji način.

Jedna misao o “HUPE

  1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.