EU bilten – Vijesti Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj

delegacija_EU

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Putem europskih fondova – nova emisija na HRT-u!

Nova emisija na Hrvatskoj radioteleviziji „PUTEM ESlika1UROPSKIH FONDOVA“ započela je s emitiranjem 15. travnja. Svakog petka, u 16.50 sati na Prvom progamu HRT-a, gledatelji će imati priliku pogledati emisiju koju pokreću Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju EU fondova (SDURF) u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Emisija će gledatelje informirati i educirati o fondovima i programima Europske unije u Republici Hrvatskoj te institucijama uključenim u pripremu i provedbu tih programa. Prikazivat će iskustva korisnika projekata financiranih sredstvima EU-a u Hrvatskoj, rezultate projekata, davati informacije o otvorenim natječajima i upućivati gledatelje na relevatne web stranice. Reprizu emisija gledajte utorkom nakon trećeg Dnevnika, a arhivu emitiranih epizoda moći ćete pronaći i na web stranicama Delegacije i SDURF-a, 24 sata nakon emitiranja.

Više na stranicama Delegacije i YT kanalu.

Orkestar mladih Europske unije prvi puta u Zagrebu

Daroviti mladi glazbenici iz Orkestra mladih Europske unije (OMEU) održali su 5. travnja svečani koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tom prilikom Slika2na koncertu se orkestru pridružilo i dvoje nadarenih mladih hrvatskih čelista. Riječ je o prvom gostovanju OMEU-a u Hrvatskoj. Koncert je organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži. Ovogodišnja turneja OMEU-a je sufinancirana sredstvima programa Europske unije Kultura. OMEU je jedan od najuglednijih i najdinamičnijih orkestara na svijetu. Orkestar okuplja 140 najdarovitijih mladih glazbenika iz svih 27 zemalja EU-a, odabranih među tisućama glazbenika u dobi od 14 do 24 godine koji se svake godine javljaju na audiciju. Orkestrom su ravnali neki od najslavnijih svjetskih dirigenata – Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, James Conlon, Sir Colin Davis, Carlo Maria Giulini, Herbert von Karajan.

Više na stranicama Delegacije i Orkestra.

Nacionalni info-dan „CIP Eko-inovacije 2011“

Hrvatska gospodarska komora, Europska poduzetnička mreža i Ministarstvo gospodarstva Slika3rada i poduzetništva, povodom otvaranja ovogodišnjeg natječaja, 2. svibnja organiziraju nacionalni infodan „CIP Eko-inovacije 2011“. Cilj info-dana je pružiti potencijalnim prijaviteljima osnovne informacije i savjete o tome kako razviti dobar projektni prijedlog i kako ga uspješno prijaviti na natječaj, istražiti mogućnost za pronalaženje projektnih partnera, razmjenu mišljenja i stručnosti kao i omogućiti konzultacije sa stručnjakom iz Europske komisije. Na događanju će biti predstavljena dva hrvatska projekta odobrena za financiranje na natječaju CIP Eko-inovacije 2010. godine. Na info-danu može sudjelovati svatko tko želi znati više o postupku prijave. Dobrodošli su predstavnici malih i srednjih poduzeća, europskih i nacionalnih udruženja, javnih institucija, fakulteta, savjetodavnih tvrtki i dr. Natječaj CIP Ekoinovacije za 2011. godinu službeno će biti otvoren 28. travnja 2011. godine.

Više na stranicama Europske poduzetničke mreže Hrvatske.

Hrvatski studenti pobjednici natjecanja „European Law Moot Court”

Ekipa studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pobijedila je 1. travnja na najuglednijem europskom natjecanju iz prava Europske unije – „European Law Moot Court Competition” koje se svake godine održava pred Europskim sudom u Luksemburgu. Pobjeda je ostvarena u dvije kategorije – kategoriji zastupnika stranke pred sudom i kategoriji nezavisnog odvjetnika (Advocate General). To je prvi puta u povijesti natjecanja da je pobijedila ekipa iz države koja nije članica EU-a i da je ekipa s istog sveučilišta osvojila nagradu u obje kategorije. Ekipu čine studenti (Slika4abecednim redom) Vedran Barišić, Ana Bobić, Vanda Jakir (nezavisna odvjetnica), Ivana Kordić, Branka Marušić i Ivan Zrinjski. Pobjednički tim su pripremali prof. Siniša Rodin i znanstveni novak Filip Kuhta s Katedre za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. U natjecanju je sudjelovala 71 studentska ekipa iz čitavog svijeta, a pobjeda u finalu je ostvarena u sučeljavanju s Katholieke Universiteit Leuven (Belgija) i Columbia Law School (SAD). Veleposlanik Vandoren se 8. travnja sastao sa studentima kako bi im i osobno čestitao na ostvarenom uspjehu.

Više na stranicama Delegacije.

Sveučilište u Puli postalo član mreže EURAXESS

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli imenovalo je u veljači lokalnu kontaktnu točku (Local  contact point – LC P) i time se priključilo mreži EURAXESS u Hrvatskoj koju sada činiSlika5 devet znanstvenih organizacija. Sveučilište se time pridružilo mreži od preko 200 uslužnih centara u cijeloj Europi i time ojačalo infrastrukturu za prijem stranih znanstvenika. Naime, u suradnji s uslužnim centrom EURAXESS-a koji je dio Agencije za mobilnost i programe Europske unije, lokalne kontaktne točke pružaju administrativnu, pravnu i drugu pomoć stranim znanstvenicima koji žele nastaviti karijeru u Hrvatskoj, ali i domaćim znanstvenicima koji se odlaze usavršavati u inozemstvo. Time Sveučilište u Puli pokazuje da mobilnost znanstvenika shvaća kao sredstvo podizanja kvalitete znanstvene uspješnosti i upravljanja ljudskim resursima.

Više na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU i Sveučilišta u Puli.

Najava Europskog tjedna

Delegacija EU-a, u suradnji s Ministarstvom vanjskih Slika6poslova i europskih integracija, zemljama članicama EU-a akreditiranim u RH te ostalim partnerima, i ove godine organizira niz događanja, u povodu Europskog tjedna. Osim informativnih događanja u svim županijama organiziranim od strane županijskih savjeta za Europske integracije, Delegacija je za sam 9. svibnja, Dan Europe organizirala Europsku filmsku večer s 4 filma sufinancirana Programom MEDIA koji će se prikazati u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. U subotu, 7. svibnja na Bundeku je organizirano događanje pod nazivom „Ritam Europe“ sastavljeno od dnevnog dijela – aktivnosti namijenjenih djeci nižeg osnovnoškolskog uzrasta (od 1. do 4. razreda) i njihovim obiteljima, i večernjeg dijela – koncerta za mlade i sve zainteresirane građane na kojem će nastupiti popularne grupe TBF, Elementala, Pikzibner, Doyobe (A), GMBisGerryMendes (NL) i Balkan Fanatik (HU).

Više na stranicama Delegacije.

Dvanaest projekata za jedinstveno tržište u 2012. – Zajedno za novi rast

Jedinstveno tržište još uvijek predstavlja temeljnu ekonomsku pokretačku snagu Europske uSlika7nije. Također, pruža najučinkovitija sredstva za reagiranje na sadašnje ekonomske krize. Unatoč napretku koji je postignut od 1992. godine, njegov razvojni potencijal još nije u potpunosti iskorišten. Stoga se jedinstveno tržište mora otvoriti novom, svježijem i inkluzivnijem razvoju. Europska komisija je Akt o jedinstvenom tržištu usvojila 14. travnja s ciljem pokretanja dvanaest projekata i jačanja jedinstvenog tržišta u 2012. godini. Ovih dvanaest intrumenata razvoja, konkurentnosti i društvenog napretka obuhvaćaju raspon od mobilnosti radne snage do financiranja malog i srednjeg poduzetništva i zaštite potrošača putem digitalnih sadržaja, oporezivanja i transeuropskih mreža.

Više na stranicama Delegacije i Europske komisije.

Tempus@20: Ministarska konferencija u povodu 20 godina programa Tempus

Ministarska konferencija kojom je obilježena 20. godišnjica programa Tempus – programa
EU-aSlika8 namijenjenog međusveučilišnoj suradnji zemalja Europske unije sa zemljama partnerima iz regija zapadnog Balkana, istočne Europe, srednje Azije i sjeverne Afrike, održana je 29. i 30. ožujka u Beogradu pod pokroviteljstvom europskog povjerenika za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea i srpskog ministra obrazovanja dr. Žarka Obradovića. Cilj konferencije bio je osvrnuti se na dosadašnjih 20 godina programa Tempus i istaknuti njegove uspjehe. Na konferenciji su predstavljeni pozitivni rezultati u poticanju reformi i modernizacije na sveučilištima, fakultetima i katedrama uključenim u program Tempus kao i učinci sudjelovanja u programu za sveučilišno osoblje. Konferencija je istaknula da upravo ovaj program predstavlja praktični izraz onoga što Europa podrazumijeva pod izrazom „Ljudi za ljude”.

Više na stranicama Delegacije i Agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada i gospodarstva

Odjel za financiranje i ugovaranje IPA programa u sklopu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objavio je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada i gospodarstva˝, pod prioritetom 3, mjera 3.1, operacija 3.1.7, u sklopu Komponente IV IPA programa – Razvoj ljudskih potencijala.

Rok za podnošenje prijava je 20. svibnja 2011., a detalje možete pronaći ovdje.

Uključivanje edukacije o Europskoj uniji u hrvatski obrazovni sustav

Forum za slobodu odgoja je proveo projekt „Edukacija o Europskoj uniji“ s ciljem uvođenja Slika9tema vezanih uz EU u obrazovni sustav RH. Aktivnosti projekta završenog krajem 2010. uključivale su edukaciju nastavnika, studenata i nezaposlenih te su kao rezultati projekta, uz suradnju s dionicima, izrađene Smjernice za uvođenje Edukacije o EU-u u hrvatski obrazovni sustav kao i materijali za podučavanje: Priručnik te Zbirka nastavnih priprema i listića za učenike. Priručnik je izuzetno dobro prihvaćen te je premašio svoj osnovni cilj – priručnika za nastavnike, te se koristi i na nekoliko fakulteta u RH. Publikacije izrađene tijekom projekta primjer su dobre prakse u području obrazovanja kako bi građanima, a posebno mladima, osigurali suvremene, kritične, interaktivne i didaktički obrađene
informacije o EU-u kao i poticaj za promišljanje EU tema i aktivno sudjelovanje u procesu pridruživanja.

Više o projektu i publikacijama na www.fso.hr.

Slika10

Nove publikacije u informacijskom centru EU

Slika11Što ja imam od toga?
Ured za publikacije, prijevod:
Delegacija Europske unije u RH, 2011.
Knjižica daje kratke informacije o nekima od programa koje provodi Opća uprava za obrazovanje i kulturu.

 

Slika12Letak – Europska godina volontiranja 2011.
Delegacija Europske unije u RH, 2011.
Letak daje kratki prikaz ciljeva i aktivnosti Europske godine volontiranja u Europskoj uniji i Hrvatskoj, uključujući informacije o Novinarskoj nagradi Europske godine volontiranja.

 

Slika13Let’s explore Europe!
Ured za publikacije, 2010.
Naučite više o samoj Europi na primjeren i zabavan način. Knjižica je puna zanimljivih činjenica i šarenih ilustracija, te daje pregled života Europe i objašnjava ukratko što je Europska unija i kako radi.
Namijenjeno djeci od 9 do 12 godina.

Slika144 Potentials, 9 Senses – Hungarian Presidency of the Council of the European Union, Ministarstvo vanjskih poslova, Mađarska, 2011.

Pregled ostalih naslova dostupnih u Informacijskom centru EU-a potražite u elektronskom katalogu.

 

Najave događanja

28. TRAVNJA 2011
Europski Info dan 2011 – financiranje Eko-inovacija Bruxelles

2. SVIBNJA 2011.
Nacionalni info dan „CIP Eko-inovacije 2011.“
Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2, Zagreb u 10:00 sati

2. – 12. SVIBNJA 2011.
Okrugli stol „Znanost i inovacije“
Osijek – 3. svibnja 2011.
Sveučilište u Osijeku , Trg svetog trojstva 3, Osijek
Split – 5. svibnja 2011.
Sveučilište u Splitu, Ruđera Boškovića 31, Split
Zagreb – 11. svibnja 2011.
Sveučilište u Zagrebu, Zvonimirova 8, Zagreb
Rijeka – 12. svibnja 2011.
Sveučilište u Rijeci, STEP, Slavka Krautzeka 83/A, Rijeka

3. SVIBNJA 2011.
IPA CAFE DEBATA ZA MLADE: Don’t Worry Be Europe!
Gradska Kavana, Dubrovnik – Stari Grad

2. – 9. SVIBNJA 2011.
EU radio kvizovi
Na radio postajama diljem Hrvatske

2. – 10. SVIBNJA 2011.
Europski tjedan
U svim županijama

7. SVIBNJA 2011.
RITAM EUROPE – Jezero Bundek
Program za djecu i njihove obitelji, nastup Jacquesa Houdeka – 17:00 sati
Koncert za mlade i sve zainteresirane građane na kojem će nastupiti popularne grupe TBF, Elementala, Pikzibner, Doyobe (A), GMBisGerryMendes (NL) i Balkan Fanatik (HU) – 20:00 sati

9. SVIBNJA 2011.
EUROPSKA FILMSKA VEČER
Cinestar kina u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu u 20:00

9. SVIBNJA 2011.
Program EU Kultura 2007-2013: Kultura u pokretu – iskustva i mogućnosti
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb u 9:30 sati

15.–21. SVIBNJA 2011.
Europski tjedan mladih
Diljem Europe

Sve vijesti možete pročitati u 36. broju Biltena Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj na sljedećoj poveznici.

Jedna misao o “EU bilten – Vijesti Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj

  1. Povratni ping: Pogled s konferencija | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.