Windows Live Galerija fotografija

matija_blagus

Matija Blagus

U programskom paketu Windows Live Essentials 2011 jedan od alata je i Windows Live Galerija fotografija. Alat je zamišljen kao središnje mjesto za spremanje i uređivanje slika i omogućuje da se uvezu fotografije s vlastitog fotoaparata te direktno uređuju unutar programa. Windows Live Galerija fotografija je poput svojevrsne biblioteke fotografija i videozapisa jer omogućuje jednostavno označavanje, sortiranje i pretraživanje fotografija i videozapisa. Dostupne su i razne mogućnosti uređivanja fotografija, njihovo poboljšavanje, prilagođavanje, spajanje i slično. Program se može instalirati s paketom Windows Live Essentials 2011, a postupak je opisan ovdje.

Videoupute za instalaciju programa

Sučelje programa je jednostavno i omogućuje brzo snalaženje u izbornicima. Program je preveden na hrvatski jezik, što je velika prednost. Namijenjen je kućnim korisnicima, jednostavan za korištenje i omogućuje osnovne operacije sa slikama, bez ikakvog predznanja za korištenje programa. Poznata alatna traka iz Office paketa olakšava snalaženje među funkcijama programa te brzo pronalaženje željene funkcije. Nakon instalacije programa za pokretanje, kliknite na Start, zatim na Svi programi te na Windows Live Galerija fotografija kako biste pokrenuli program.

Videoupute za pokretanje programa


 

clip_image002

Slika 1. Sučelje Windows Live Galerije fotografija

Iz alatne je trake vidljivo da program omogućuje dodavanje raznih oznaka na fotografije i kategoriziranje, uređivanje i traženje fotografija unutar albuma, stvaranje panoramskih slika te objavu na online servisima kao što su Facebook, YouTube, Flickr i drugi.

Označavanje fotografije i objavljivanje na online servisima

clip_image004
Slika 2. Alatna traka s prikazom mogućnosti za označavanje i dijeljenje fotografija

Na kartici Početna stranica nalaze se mogućnosti za uvoz, označavanje i dijeljenje fotografija. U dostupne albume možemo uvesti fotografije s fotoaparata klikom na Uvezi (fotoaparat mora biti spojen s računalom kako bi se prenijele fotografije na računalo) ili napraviti novu mapu kako bismo lakše sortirali fotografije. Dostupno je označavanje osoba, pisanje dodatnih opisnih oznaka, ocjenjivanje i obilježavanje fotografija te dodavanje geooznake (oznake mjesta na kojemu je fotografija snimljena). Tu su i mogućnosti dijeljenja fotografija s prijateljima na internetskim servisima jer pomoću nekoliko jednostavnih koraka možemo brzo postaviti željene fotografije na online servise ili ih poslati e-poštom kao privitak.

Videopute za objavljivanje fotografija na online servisima

Uređivanje fotografija

Želite li uređivati fotografije, u alatnoj traci kliknite na karticu Uredi. Odaberite fotografiju za uređivanje i kliknite na mogućnost Prikaži datoteku. Dobit ćete mogućnost detaljnijeg uređivanja fotografije i primjene raznih efekata na nju.

clip_image006
Slika 3. Uređivanje fotografije

Na Slici 3. su prikazane mogućnosti poboljšanja, uklanjanja neželjenih dijelova i crvenih očiju te dodavanje raznih efekata na sliku. Klikom na bilo koju od njih, željeni filtar primijenit će se na sliku i odmah će se vidjeti promjena koju je filtar uzrokovao. Ukoliko vam se ne sviđa određena prilagodba ili efekt, kliknite na mogućnost Vrati izvorno te će se fotografija vratiti u stanje prije uređivanja. Klikom na Zatvori datoteku izlazite iz uređivanja te će se pojaviti upozorenje da su sve promjene na slici automatski spremljene. Želite li vratiti originalnu fotografiju, ponovo kliknite na mogućnost Vrati izvorno, inače će umjesto originalne biti spremljena uređena fotografija.

Videoupute za uređivanje fotografija

Pretraga i prikaz fotografija

Vjerojatno ćete nakon nekog vremena skupiti veću količinu fotografija. Kako biste se lakše snalazili u mnoštvu i brzo pronašli fotografiju koja vam treba, na alatnoj traci se nalaze dvije kartice koje služe upravo za to: Traži i Prikaži. Klikom na karticu Traži dobivate popis mogućnosti pretraživanja koje su prikazane na Slici 4.

clip_image008
Slika 4. Mogućnosti pretraživanja fotografija

Moguće je vršiti pretraživanje prema datumima, ljudima koji se pojavljuju na slikama, ocjenama i slično. Definiranjem što više parametara pretraživanja dobivaju se bolji rezultati i brže pronalazi željena fotografija. U tome pomaže i mogućnost sortiranja unutar kartice Prikaži.

clip_image010
Slika 5. Prikaz datoteka prema određenim kriterijima

Kartica Prikaži nudi mogućnosti prikaza fotografija, odnosno filtriranje fotografija prema određenim kriterijima. Klikom na neku od mogućnosti, fotografije se sortiraju prema odabranim kriterijima te na taj način olakšavaju pronalazak željene fotografije.

Stvaranje panorame i ispis fotografija

Jedna od mogućnosti u Windows Live Galeriji fotografija je izrada panoramskih fotografija. Radi se o jednoj velikoj fotografiji napravljenoj iz više dijelova, odnosno fotografija. Jedini preduvjet je da svaka od fotografija koje spajamo u panoramu mora imati jedan zajednički dio kako bi ih program prepoznao i uspješno spojio u panoramsku fotografiju. Ova se mogućnost nalazi na alatnoj traci u kartici Stvori.

clip_image012
Slika 6. Pregled mogućnosti na kartici Stvori

Stvaranje panorame je vrlo jednostavno jer se sastoji od odabira nekoliko slika koje želimo spojiti i klika na mogućnost Panorama, a program će sam stvoriti impresivnu panoramsku fotografiju. U ovome dijelu mogu pomoći i videoupute za stvaranje panorame:

Unutar ovog izbornika su i druge mogućnosti – postavljanje fotografije kao pozadine za radnu površinu, sastavljanje više fotografija, naručivanje ispisa fotografija (kod vanjskih tvrtki) i slično.

Ukoliko ne želimo ispis kod vanjskih tvrtki, željene fotografije se mogu ispisati i na našem pisaču. Da biste ih sami ispisali, u glavnom izborniku odaberite Ispis iz padajućeg izbornika pa ponovo Ispis. Otvorit će se dijalog za ispis pa odredite postavke ispisa.

Iako je Windows Live Galerija fotografija alat koji je jednostavan za korištenje, nudi dosta mogućnosti za obradu fotografija. Kako je namijenjen za kućne korisnike, nema neke „naprednije“ funkcije poput komercijalnih inačica, ali će sigurno zadovoljiti većinu entuzijasta i pomoći im u organiziranju i uređivanju vlastitih fotoalbuma. Integracija s ostalim programima i društvenim servisima omogućava brzo dijeljenje fotografija s kolegama i suradnicima.

2 misli o “Windows Live Galerija fotografija

  1. Povratni ping: Proljeće s Pogledom | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Pogledom u proljeće | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.