Radni listići na drugačiji, online način

gordana_sokol

Gordana Sokol

slika1

Spremajući se za rad s učenicima koji polaze dodatnu nastavu informatike, odlučila sam isprobati jedan, za mene novi, besplatni alat koji učiteljima omogućuje da brzo i jednostavno stvore plakat s jednim zadatkom ili niz povezanih stranica s nizom zadataka bilo za vježbu, domaće zadaće ili projektnih zadataka za samostalni rad, rad u paru ili u grupi. Riječ je o alatu Web Poster Wizard koji možete pronaći na adresi http://poster.4teachers.org/.

slika2

Osim postavljanja plakata s, primjerice, zadacima za rad kod kuće, svaki učitelj može stvoriti razrede te tako učenicima svakog pojedinog razreda dodjeljivati njihove vježbe, zadatke ili projekte. Uz to svaki učenik ima mogućnost izrađivanja svog online postera na kojemu će napisati vlastito rješenje postavljenog zadatka. Alat prilikom stvaranja postera omogućuje jednostavno dodavanje vlastitih slika i poveznica na mrežne stranice.

Kako krenuti?

Otvorite mrežnu stranicu Web Poster Wizarda te se najprije registrirajte odabirom poveznice Register i ispunjavanjem traženih podataka. Napomenut ću da umjesto Zip Coda jednostavno upišite broj 99999 Smiješak. Nadalje, adresa e-pošte koju upišete bit će vam potrebna prilikom prijave na učiteljski račun.

slika3

Nakon što ste se uspješno registrirali, prijavite se svojim korisničkim podacima u okvir Teacher Login: i krenite s dodavanjem svojih razreda. Razred dodajete upisivanjem imena razreda u okvir Add A Class i klikom miša na gumb Add Class. Stvoreni razred dobit će razredni kôd (Class Code) koji je učenicima važan kako bi mogli pristupiti zadatku koji je izradio učitelj i kako bi mogli izraditi svoj poster koji će biti povezan s njihovim razredom. Ukoliko ste slučajno pogriješili prilikom imenovanja razreda, ime razreda možete promijeniti upotrebom okvira Rename A Class.

slika4

slika5

Sada možete krenuti s izradom postera ili više njih, sa zadatkom ili zadacima za vaše učenike. Najprije kliknite na ikonu Manage nekog svog razreda da bi se otvorila mogućnost uređivanja radnih listova, postera i učiteljskih osobina.

slika6Krećete od Teacher Feature, postavljanja učiteljskih osobina, koje omogućuju jednostavan pregled nad svim vašim radnim listovima i učeničkim radovima u nekom razredu. Prva ponuđena mogućnost je odabir hoće li stvorena stranica ostati skrivena od javnosti, hoće li biti povezana s učeničkim radovima, s učiteljskim radnim listovima ili i s jednima i drugima. U okviru Page Layout možete odabrati boju pozadine stranice. U okviru Page Content upisujete naziv zadatka, projekta, njegov podnaslov, tekst opisa zadatka, sliku uz zadatak i opis slike.

slika10Druga kartica Manage Worksheets omogućuje stvaranje novih radnih online listića. Kliknite na gumb Create Worksheet. Radni list stvarate u četiri jednostavna koraka.

Najprije kliknite na gumb Next koji se nalazi na dnu stranice. U prvom koraku u okvir Worksheet Title upišite naslov radnog listića, u okviru Header Format: odaberite jedan od tri ponuđena izgleda zaglavlja. U okviru Body Format: odaberite jedan od ponuđenih izgleda tijela radnog listića te kliknite na gumb Next.

slika7

slika8

 

U drugom koraku upisujete naslov (Page Heading) i podnaslov (Page Sub-Heading) za svoju stranicu, radni listić. Dodajete tekst zadatka, vježbe ili projekta koji ste namijenili svojim učenicima. Napomenut ćemo da možete dodati maksimalno 10 000 znakova teksta. Nakon što ste upisali tekst, kliknite na gumb Next.

 

slika9U trećem koraku možete dodati poveznice prema mrežnim stranicama s materijalima vezanim uz vaš zadatak. Moguće je dodati šesnaest poveznica. Također možete dodati i jednu sliku sa svog računala koja će se nalaziti pri zaglavlju vaše stranice.

U četvrtom koraku određujete veličinu i font slova za naslov, podnaslov, tekst i poveznice koji će se nalaziti na vašoj stranici. Možete prilagoditi shemu boja odabirom boje pozadine, teksta, neotvorene i otvorene poveznice. Nakon što ste sve podesili, kliknite na gumb Next čime ćete završiti izradu radnog listića. Na idućoj stranici dobit ćete URL adresu vašeg uratka kao i mogućnost da pregledate svoj uradak te da ga ponovno otvorite i dodatno uredite. Napomenut ćemo da svaki radni list može imati i više od jedne stranice te da ga i kasnije možete otvoriti kako biste ga dodatno uredili. Kako biste završili rad, kliknite na gumb Finish.

Učenički posteri

slika11

Kako bi učenici mogli izraditi svoje postere, koristit će učenički račun koji se nalazi na adresi http://poster.4teachers.org/students/login.php. Učenik kreće s izradom novog postera tako da klikne na poveznicu Create a New Poster koja ga vodi do čarobnjaka za izradu postera u četiri koraka. U prvom prozoru potrebno je kliknuti na gumb Next. U drugom prozoru učenik upisuje svoje ime, ime svojeg učitelja i razredni kôd. Stoga, da bi učenici mogli pristupiti izradi zadataka, potrebno im je dati potrebne informacije – vaše ime koje ste naveli prilikom registracije i razredni kôd, broj koji je razredu dodijeljen prilikom stvaranja razreda. Kako biste svim učenicima dodijelili potrebne informacije, otvorite karticu Manage posters i kliknite na gumb Print Class Handout. Otvorit će se stranica za ispis koja sadrži informacije o nazivu razreda, ID broju razreda i imenu učitelja.

slika17slika18

Nadalje, učenik bira zaporku duljine 5 do 10 znakova koju mora zapamtiti kako bi mogao pristupiti ponovnom uređivanju svog plakata.

U drugom koraku učenici odabiru boju pozadine plakata. Imaju mogućnost odabira bijele stranice ili stranice u nekoj od šest ponuđenih boja. Za nastavak treba kliknuti na gumb Next.

U trećem koraku upisuju naslov i podnaslov svog zadatka kao i tekst vezan uz zadatak. Nakon pritiska na gumb Next svom zadatku mogu dodati poveznice na mrežne stranice i sliku uz koju mogu napisati opis te izvor iz kojeg su preuzeli sliku koju koriste u zadatku. Klikom na gumb Finish dobivaju broj svog postera, njegov ID i URL adresu do svog postera. Kako bi mogli ponovno pristupiti uređivanju postera, morat će se prijaviti njegovim ID brojem i zaporkom koju su odabrali pa im se savjetuje da ispišu ovu stranicu kako ne bi zaboravili ID broj.

Pregledavanje učeničkih radova

slika19

Nakon što učenici izrade svoje postere, riješe postavljene zadatke ili projekte, učitelj ima mogućnost da pregleda nastale radove na kartici Manage Posters. Učitelju su svi izrađeni učenički radovi dostupni za pregled, dodatno uređivanje, brisanje ili arhiviranje. Iz popisa izrađenih postera učitelj vidi tko je autor postera kao i datum kad je poster posljednji put ažuriran.

slika20Primjer učeničkog plakata

Ovo je kratki osvrt na mogućnosti koje pruža Web Poster Wizard. Alat se pokazao dobrim u radu s učenicima na dodatnoj nastavi informatike pa vjerujem da se može dobro iskoristiti i u redovnoj nastavi za, primjerice, učeničke projektne zadatke.

3 misli o “Radni listići na drugačiji, online način

  1. Povratni ping: Proljeće s Pogledom | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Pogledom u proljeće | Pogled kroz prozor

  3. Povratni ping: Radni listići na drugačiji, online način « Gogini mali savjeti

Komentari su zatvoreni.