Mladi inovatori

marina_mirkovic

Marina Mirković

U Republici Hrvatskoj brigu o razvoju inovatorstva vodi Udruga inovatora Hrvatske. Njihova misija je promocija inovativne djelatnosti te stvaranje atraktivnih programa i akcija, a posebno vode brigu o uključivanju i animaciji mladih inovatora.

Analiza pregleda prijava domaćih patenata u zadnjih 15 godina prijavljivanja u Državni zavod za intelektualno vlasništvo, pokazuje da baza hrvatskih patenata iz godine u godinu ima sve manje unosa, a broj inovatora pada. Da bi se stanje popravilo, nužna je financijska pomoć jer inovatori očekuju potporu u svojim udrugama, bolje uvjete kao i plasiranje svojih inovacija. Udruge moraju osnažiti svoj rad u poduzetničkom duhu, ali i većim javljanjima na natječaje za projekte, posebno europske razine.

Rad s mladima

Proteklih godina Udruga inovatora Hrvatske posebnu pozornost pruža radu s mladima. Program rada s mladim inovatorima posebno je zaživio 1996. godine kad je županijska izložba maturalnih radova u Puli dignuta na međužupanijsku razinu. 2001. godine izložba je dobila i nacionalnu razinu.

Nažalost, u radu s mladim inovatorima postoje teškoće organizacijske prirode. Veći dio obveza preuzeo je Savez pedagoga tehničke kulture koji obuhvaća osnovne škole, dok u srednjim školama nema tog nastavnog predmeta. Zbog mnogobrojnih obveza srednjoškolskih profesora, nedostaje vrijeme za osnivanje i djelovanje udruga mladih inovatora-srednjoškolaca.

Udruga inovatora Hrvatske prikazuje rezultate tehničkog stvaralaštva mladih stvorenih u redovitom procesu obrazovanja i u centrima tehničke kulture Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Od 1994. godine u Puli se održava izložba maturalnih radova srednjoškolaca elektrotehničke struke. Prikazuju se najkreativniji radovi mladih Istarske županije, a najuspješniji radovi izlažu se na ARCI. Prosudbeni odbor odabire tri do pet najboljih radova za međunarodne izložbe inovacija IENA u Nürnbergu i EUREKA u Bruxellesu. Odabrani radovi često izazivaju veliku pozornost na tim izložbama.

U Osijeku je u lipnju 2005. godine održana prva izložba odabranih maturalnih radova učenika poljoprivrednih i drugih srednjih škola na temu proizvodnje i prerade hrane.

Pored izložaba, Udruga inovatora Hrvatske održava stručne radionice, školu kreativnog razmišljanja te popularna predavanja prema interesu sudionika, nastavnika i učenika.

INOVA

Savez inovatora Zagreba osnovan je 1956. godine s ciljem organiziranja ukupnog inventivnog rada na području grada Zagreba. Zagrebački inovatori počeli su se okupljati 1949. godine kada je osnovana prva zagrebačka udruga inovatora – Društvo izumitelja i autora tehničkih unapređenja. Jedan od najvažnijih programa Saveza inovatora Zagreba je organiziranje nacionalne izložbe inovacija INOVA koja se je razvila iz izložbe održane 1971. Slika 1godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Tada je održana prva hrvatska izložba izuma i tehničkih poboljšanja u organizaciji Saveza pronalazača i autora tehničkih poboljšanja.

Slika 1. Savez inovatora Zagreba ove godine obilježava 55-u obljetnicu djelovanja

INOVA iz godine u godinu stječe i sve značajnije međunarodno obilježje pa na njoj redovito izlažu inozemni partneri iz SAD-a, Velike Britanije i Rusije te susjednih država.

INOVA–MLADI

Izložba za mlade inovatore INOVA-MLADI od 2001. godine okuplja inovatore iz osnovnih i srednjih škola i fakulteta iz Republike Hrvatske i susjednih država. To su uglavnom inovacije u tehničkim predmetima, ali i novosti iz svih ostalih programa. Najčešći izlošci su radovi učenika strukovnih škola strojarskog i elektro usmjerenja, ali i dostignuća učenika gimnazija i ekonomskih škola. Tijekom stručnog i znanstvenog razvitka mladog inovatora nastaju iznimno vrijedne inovacije.

Inovacije se ocjenjuju u četiri kategorije (inovacije iz osnovnih škola, srednjih škola, studenata i gostiju, zatim kategorija maturalnih i završnih stručnih radova te inovacije u softwareu). Začajan razvitak informacijske tehnologije omogućio je veliku grupu inovacija u softwareu. Podršku ovoj izložbi posebno pružaju informatičke tvrtke u Hrvatskoj kao što su Microsoft i Algebra. Osim sudjelovanja u prosudbenoj komisiji, dodjeljuju posebne nagrade najboljima, ali i svim izlagačima i mentorima.

Najznačajniji uspjeh ove izložbe mogućnost je izravnog upisa inovatora na neke fakultete kao što su Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet kemijskog inženjerstva.

„Arhimed“

Na 13. moskovskome međunarodnom salonu inovacija i inovacijskih tehnologija „Arhimed“, održanom u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki od 28. ožujka do 4. travnja 2010. godine, hrvatski su inovatori sudjelovali deseti put. Osvojili su najveću nagradu – zlatnu statuu Arhimeda te šest zlatnih medalja, tri srebrne i sedam posebnih nagrada.

Srebrnim medaljama nagrađeni su mladi inovatori Tino Herljević s mentoricom Sanjom Kovačević iz Osnovne škole Augusta Šenoe u Zagrebu za solarni tracking sustav te učenici Anton Bačić i David Dodaj s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke za bežični videonadzor preko TV ekrana.

ARCA 2010.

U Zagrebu je od 30. rujna do 2. listopada 2010. godine održan 8. međunarodni sajam inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija – ARCA 2010. u sklopu kojeg je održana 1. konferencija „Inovacijama do konkurentnosti“ pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Slika 2. Sajam inovacija ARCA 2010. i konferencija održani u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Na sajmu je predstavljen značajan broj inovacija koje su rezultat stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. Jače povezivanje gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom preduvjet je povećanja konkurentnosti gospodarstva.

Konferencija o inovacijama i konkurentnosti uključivala je ključne teme: stvaranje poticajne klime za inovatorstvo, kreativni odnos poslodavca i inovatora u tvrtkama, akademskoj zajednici i ostalim institucijama, inovacijska infrastruktura i društvena valorizacija inovatorstva i primjeri dobre prakse.

Dvojica učenika Tehničke škole u Požegi postigli su odličan uspjeh na međunarodnom sajmu ARCA 2010. u Zagrebu: učenik 3. razreda Matej Podubsky osvojio je zlatnu plaketu za rad Uređaj za prijenos i pakiranje praškastih proizvoda, a učenik 4. razreda Luka Pavličić osvojio je srebrnu plaketu za rad Ekouređaj za čišćenje mednih saća (vrcaljka). Njihov mentor bio je inž. strojarstva Martin Kaprel.

Slika 3. Učenici Tehničke škole Požega Luka Pavličić i Matej Podubsky s mentorom Martinom Kaprelom na sajmu inovacija ARCA 2010.

IENA 2010.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture hrvatski su inovatori po 18. puta predstavili svoje inovacije na najstarijem svjetskom sajmu inovacija IENA 2010. održanom od 28. do 31. listopada 2010. godine u Nürnbergu. Predstavljeno je 18 inovacija – novih tehnologija ili proizvoda od čega, već tradicionalno, 9 najboljih mladih inovatora s njihovim radovima.

Učenik Tehničke škole u Požegi Luka Pavličić osvojio je srebrnu medalju za rad Ekouređaj za čišćenje mednih saća (vrcaljka) kao i učenik XV. gimnazije u Zagrebu Tino Herljević za rad Mini prijenosna radio-postaja s mobilnim telefonskim hibridom.

Lovro Dujnić, učenik Strojarske tehničke škole „Faust Vrančić“ iz Zagreba na prestižnom sajmu u Nürnbergu je osvojio zlatnu medalju i kristalni globus zbog svoje genijalnosti – sustava kojim se iz Zagreba pomoću interneta može upravljati autom u New Yorku ili bilo gdje u svijetu.

Slika 4Slika 4. Mladi inovatori Hrvatske na svjetskom sajmu IENA 2010. u Nürnbergu

Odrednice izumiteljskog djelovanja naših inovatora nisu samo poboljšanja tehničkog razvitka našeg društva, već su tu uključene i društvene aktivnosti, briga o okolišu te interes za korištenje alternativnih izvora energije kao što je solarna energija.

Pružimo priliku mladim inovatorima, prepoznajmo njihovu kreativnost i omogućimo realizaciju njihovih vizija novih uređaja i pomagala.

Literatura:

[1] P. Havliček, Misija Udruge inovatora Hrvatske promocija je inventivne djelatnosti, Glasilo Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zagreb, 2010.
[2] Udruga inovatora Hrvatske
[3] Savez inovatora Zagreba

2 misli o “Mladi inovatori

  1. Povratni ping: Proljeće s Pogledom | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Pogledom u proljeće | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.