Zvono na uzbunu

ana_dukaric

Ana Dukarić

Akcija „Sigurniji internet za djecu“ i ove godine „zvoni na uzbunu“ svima kojima je sigurnost na internetu važna. A kome nije? Kako bismo se uopće usudili mirno spavati kraj širom otvorenih vrata kuće, dok ulicom nesmetano šeću svakojaki „lopovi“? Dakle, u svakodnevnom životu itekako smo svjesni opasnosti, a je li isto i u virtualnom svijetu koji svi tako rado posjećujemo? Akciju smo u našoj školi prvenstveno usmjerili na učenike četvrtih razreda jer se sve više i ozbiljnije samostalno kreću ulicama virtualnog svijeta.

Kako bi u potpunosti shvatili značenje ove rečenice, učenici četvrtih razreda matične škole u Višnjici i područne škole Julijane E. Drašković proučavali su priču Beskonačna šuma, priču o devetogodišnjem dječaku Nikoli koji uči koristiti računalo i e-poštu te su zajedno s Nikolom naučili puno novoga o lošim stvarima od kojih se treba zaštiti na internetu.

„Što mi se najviše sviđa u vezi s internetom?“, prvo je pitanje koje se postavlja učenicima u proučavanju priče, a njihovi odgovori su bili:

a) Pronalaženje novih informacija.
b) Mogućnost razgovora s ljudima iz cijelog svijeta.
c) Igranje igara.
d) Slanje i primanje e-poruka.

Po uzoru na dječaka Nikolu i njegovo obećanje roditeljima o korištenju računala, učenici su sastavili vlastito obećanje o korištenju računala. Ispisano i potpisano njihovim i roditeljskim potpisom, stajat će na vidljivom mjestu i njega će se pridržavati. Obećanje se odnosilo na vrijeme korištenja računala koje dogovaraju s roditeljima, čuvanje osobnih podataka i

zaporaka. Prijatelje s kojima se smiju družiti i sadržaje koje smiju posjećivati također dogovaraju s roditeljima, a u slučaju bilo kakvih problema, odmah će zatražiti pomoć roditelja i nastavnika.

Naučili su kako se ukratko predstaviti nepoznatim ljudima, a da se ne odaju osobni podatci koje bi zlonamjerna osoba mogla iskoristiti.

I na kraju su svim svojim znanim i neznanim prijateljima poručili slijedeće:

Nikada nemoj davati svoje podatke, a pogotovo ne onome koga ne poznaješ. Piši pametne stvari, a ne gluposti. Ne čitaj poruke nepoznatih osoba. Ako te netko zeza i piše ti proste riječi, zamoli ga da te ostavi na miru i odmah porazgovaraj s roditeljima. Nemoj objavljivati tuđe podatke na internetu ili stavljati tuđe slike. Nemoj skidati svakakve igrice ili druge podatke koji mogu sadržavati opasne viruse, izbjegavaj sumnjive stranice i imaj na računalu instaliran antivirusni program.

Jedna misao o “Zvono na uzbunu

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.