Završena je školska razina Infokup natjecanja

zeljka_knezovic

Željka Knezović

Školska razina Infokup natjecanja održana je 9. veljače 2011. u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Prvoj razini pristupio je iznenađujuće velik broj natjecatelja, njih 6060, što je za trećinu više nego prošle školske godine. Gledajući odnos osnovnih i srednjih škola, veći je odaziv natjecatelja u osnovnim školama – 3702, što nas jako veseli, dok je u srednjim školama bilo 2358 natjecatelja.

Popularnost je natjecanju donijela nova kategorija koju su osnovnoškolci iščekivali s nestrpljenjem te smo se zaista uvjerili koliko je bila nužna i potrebna. U Osnovama informatike učenici se natječu u znanju stečenom kroz propisani Nastavni plan i program izbornog predmeta informatike. Čak 1593 osnovnoškolca pristupilo je natjecanju u ovoj kategoriji. U istoj kategoriji za srednje škole natjecalo se 1929 natjecatelja ovisno o vrsti škole koju polaze (strukovne škole, opće gimnazije i prirodoslovno-matematičke gimnazije). Zavirili smo i u tu statistiku i ostali ugodno iznenađeni koliko je ova kategorija popularna među učenicima strukovnih škola jer je najveći broj natjecatelja došao upravo iz tih škola.

U kategoriji Algoritmi učenici su rješavali zadane probleme u nekom od programskih jezika ovisno o uzrastu: Logo, Basic, C, C++ ili Pascal. I ovdje je bio veliki odaziv natjecatelja iz osnovnih škola – 2109, dok je srednjoškolaca bilo 429. Ova kategorija zahtijeva od natjecatelja puno rada, provjerava sposobnost rješavanja složenih problema gdje je cilj napisati savršen programski kôd koji će se izvršavati što brže. Jako nas veseli što su se ovom izazovu u najvećem broju predali učenici osnovnih škola.

Kategorija koja u ovom trenutku broji 125 natjecatelja je Razvoj softvera i po prvi put će se pojaviti na županijskoj razini natjecanja. Ova kategorija je dugotrajan proces za natjecatelje, proces koji počinje formiranjem ideje i završava njenom realizacijom i izradom konačnog programa. Ideja ima mnogo, od onih koje mogu pomoći u rješavanju raznih problema s kojima se ljudi susreću pa do računalnih igara namijenjenih zabavi. Neovisno o namjeni, cilj ove kategorije je što uspješnija i kreativnija realizacija osmišljene ideje. Očekujemo zanimljiva programska rješenja.

Što nakon školskog natjecanja? Županijska povjerenstva temeljem dobivenih rezultata sa školske razine te slijedeći posebne upute za provedbu natjecanja, odlučuju koliko će učenika pozvati na županijsko natjecanje. Popis pozvanih natjecatelja županije će obznaniti 25. veljače 2011. na stranicama Infokup natjecanja.

Unaprijed čestitamo svima koji idu na županijsku razinu Infokup natjecanja i želimo im puno uspjeha!

Jedna misao o “Završena je školska razina Infokup natjecanja

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.