Stručni skup povodom Dana sigurnijeg interneta

viktorija_hrzica

Viktorija Hržica

CNZD logo

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka je povodom Dana sigurnijeg interneta organizirao stručni skup o sigurnosti na internetu za odgajatelje, učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje obrazovnih ustanova, zdravstvene djelatnike, roditelje i sve koji su zainteresirani za ovu temu.

cnzd-vodstvo

Skup je održan 8. veljače 2011. u hotelu Osijek u Osijeku.

reklamasinihot-line

tomislav ramljakSudionike je pozdravio gospodin Tomislav Ramljak, predsjednik Centra, ističući je da je skup organiziran u suradnji s Gradom Osijekom. U uvodnom je govoru rekao da je Osijek grad sigurnog interneta. CNZD je pokrenuo različite projekte u podizanju svjesnosti djece i odraslih kako bi djeca shvatila da zlostavljanja i ovisnosti koje se javljaju korištenjem interneta, nisu igra.

dvorana (2)dvorana-uzvanici

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je potrebu obrazovanja svih nas kako bi borba s pošasti novoga doba bila uspješna. Cilj je zaštita djece. Istaknuo je da se govori o različitim ovisnostima, ali se ne govori o ovisnosti o internetu ili određenim uslugama na internetu. Istaknuo je da su osječke djeca sigurna u školama jer se u njima nalaze serveri s instaliranim programom SINI, ali što je kod kuće? Problem ovisnosti o internetu i zlostavljanje preko interneta pojavili su se tek nedavno, ali to je problem koji će s vremenom biti sve veći. Stoga je potrebno poučiti i djecu i odrasle kako bismo u skoroj budućnosti imali što manje problema. Govor je završio riječima: Pomognimo djeci da se ne nađu u problemu.

Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika za e-Hrvatsku, istaknula je potrebu za sigurnom i odgovornom uporabom informatičke tehnologije. „Ovaj skup je izvrsna prilika Ernest Strikaza nadograđivanje znanja i unaprjeđenje sigurnosti na internetu“, istaknula je.

Ernest Strika, ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

milisaProf. dr. sc. Zlatko Miliša, pročelnik Odjela za pedagogiju na Sveučilištu u Zadru, održao je uvodno predavanje na temu: Internet kao najsofisticiraniji medij manipuliranja djecom i mladima kojim je otvorio mnoštvo pitanja. Od pitanja što poručujemo djeci kroz tiskane medije, TV reklame i programe do toga da je nasilje postalo stil i zabava života. U prilog ovoj tezi komentirao je osječki grafit „Gdje je krvi, tu si prvi“, čime je posebno istaknuo smanjenu senzibilnost za nasilničko ponašanje jer su naša djeca i odrasli toliko izloženi nasilju preko medija da određena nasilnička ponašanja počinju doživljavati kao nešto normalno. Iznio je mnoštvo statističkih podataka kojima je potkrijepio svoje izlaganje. „Je li internet medij?“, jedno je od pitanja koje je postavi prof. Miliša, naglašavajući da medijska pismenost nije isto što i medijski odgoj te da je u našim školama potrebno poticati medijski odgoj mladih.

Na skupu su govorili:darko lesar

Darko Laksar, dipl. iur., savjetnik Pravobraniteljice za djecu iz Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku koji je prisutne upoznao s aktivnostima koje provodi Ured pravobraniteljice za djecu te s ovlastima Ureda.

darko curkovic MUPDarko Ćorković, Odsjek za prevenciju Policijske uprave Osječko-baranjske, predstavio je projekte koje je poduzeo MUP u prevenciji nasilničkog ponašanja te održao zanimljivo predavanje Djeca i mladi u riziku društvene mreže.

Goran Livazović, Odsjek za pedagogiju Filozofskoga fakulteta u Osijeku, govorio je o teorijsko-metodološkim značajkama utjecaja medija na poremećaje u ponašanju adolescenata.

livazovic pptgoran livazoviclivazovic zakljucak 

ela vilupek

Mr. sc. Ela Vilupek, predsjednica Društva „Naša djeca“ Grada Osijeka, bavila se temom Koliko su savjeti o sigurnom korištenju interneta primjenjivi kod nas.   

Dr. sc. Mirela Delalle, pročelnica Kliničkog odjela dječje i adolescentne psihijatrije i voditeljica Centra za promociju mentalnog zdravlja i zaštitu djece, govorila je o ovisnost o internetu i posljedicama na psihofizičko zdravlje djece.

mirela delalledelalle ppt

tomislav jakopecTomislav Jakopec, dipl. informatičar s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, prikazao je načine na koje različiti mrežni preglednici prepoznaju stranice s opasnim sadržajima.

Ljudevit Ostoić, kriminalist, Tajnik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, govorio je o pedofiliji i dječjoj pornografiji na internetu i pravnim odredbama vezanim uz tu problematiku.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, tijekom svoga izlaganja upoznao nas je s mogućnostima zaštite djece od neprimjerenih sadržaja na internetu koje nudi Centar te premijerno najavio igricu „Robi i Neta u svijetu interneta“ koju razvijaju stručnjaci Centra.        

robi i netatomislav ramljak 1

Ines Perić, dipl. iur., pravna savjetnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u svome je izlaganju iznijela primjere drugih zemalja u zaštiti djece na internetu i upoznala nas s projektima Centra.

Jedna misao o “Stručni skup povodom Dana sigurnijeg interneta

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.