Stariji učenici podučavaju mlađe o sigurnosti na internetu

josipa_vuckovic

Josipa Vučković

I ove smo godine u Osnovnoj školi Pantovčak obilježili Dan sigurnijeg interneta. Sigurnost učenika na internetu tema je koju smo u prošloj školskoj godini prepoznali kao izrazito važnu i kojom smo se aktivno bavili. Ove godine smo nastavili, potaknuti i podatcima koji govore da ukupno milijun Hrvata koristi internet, a od toga broja su 1/3 korisnika upravo djeca. Nažalost, podaci govore i da je internetsko nasilje postalo epidemija te da je 18 % djece osnovnoškolskog uzrasta bilo izloženo internetskom nasilju, a čak 25 – 30 % djece bilo je izloženo eksplicitnim seksualnim sadržajima. Potaknuti ovim podacima i raznim istraživanjima, ove školske godine nastavili smo s obrazovnim sadržajima i aktivnostima.

clip_image002[4]Tijekom drugog polugodišta prošle školske godine predavanje pod nazivom „Bullying i cyberbullying“ je u svim višim razredima naše škole održala pedagoginja Josipa Vučković. Bilo je organizirano tako da su učenici sami pomoću slikovnih materijala donosili zaključke i usvajali znanja o važnosti sigurnog korištenja interneta, o tome zašto nije dobro svoje osobne podatke objavljivati na društvenim mrežama te kako postupati ako ih netko zlostavlja pomoću interneta ili mobitela. Nakon predavanja zadatku se pristupilo i kreativno pa su učenici izrađivali plakate s porukom „Zaustavimo nasilje na internetu!“. Cilj aktivnosti bio je upoznati učenike s dobrim, ali i s lošim situacijama koje im se mogu dogoditi tijekom korištenja interneta te ih podučiti najučinkovitijim načinima kako se mogu zaštiti u cyber svijetu.

Ove školske godine povećali smo broj naših aktivnosti i odlučili u priču o sigurnosti na internetu uključiti i učenike četvrtih razreda. Učenice šestog razreda Ema Popović, Latica Kovačević i Karla Kroflin te učenice osmog razreda Tina clip_image002[6]Božana Jurković, Dora Puljić i Dora Skelin dobile su zadatak da osmisle predavanje o sigurnosti na internetu za učenike 4. a i b razreda. Učenice-predavačice su se odgovorno prihvatile svoga zadatka i organizirale vrlo zanimljiva i poučna predavanja, uz mentorstvo pedagoginje Josipe Vučković. Predavanja su održana 10. veljače 2011. na satovima razrednog odjela četvrtih razreda. Predavačice su bile izrazito zadovoljne svojim predavanjima, a povratne informacije učenika četvrtih razreda bile su vrlo pozitivne. Među učenicima je nakon održanog predavanja provedena i evaluacija.

Izdvajamo što su naši četvrtaši novo naučili:

  • stvari o internetu i raznim opasnostima,
  • kako se trebam ponašati na internetu,
  • da ne treba vjerovati neznancima,
  • da se zlostavljanje preko interneta zove cyberbullying i što je to,
  • kako se zaštititi na internetu,
  • kako zaštiti svoj profil na Facebooku,
  • da ne smijem stavljati svoje osobne podatke na internet.

Predavačice su priredile zanimljive interaktivne kvizove, igre i osmosmjerku koju su četvrtaši rješavali za domaću zadaću. Učenicima su podijeljeni i listići sa savjetima za sigurno korištenje interneta.

Također, u izradi je i obrazovna slikovnica učenice Noe Geras iz 8. b i kratka priča o sigurnom korištenju interneta učenice Anise Stanić iz 8. a koje će i razrednici koristiti u radu na satovima razrednih odjela.

Među učenicima 5.- 8. razreda provedena je i anketa o navikama i učestalosti korištenja interneta. Obrada ankete je u tijeku, a razrednici će rezultate prezentirati roditeljima na roditeljskim sastancima u drugom polugodištu.

clip_image002[10]clip_image004clip_image002[14]

Jedna misao o “Stariji učenici podučavaju mlađe o sigurnosti na internetu

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.