Izrazimo se rječnikom, raspravom i plakatima

za sigurniji internet

darko_rakic

Darko Rakić

Danas se za održavanje međusobnih kontakata služimo različitim komunikacijskim pomagalima – telefonom, mobitelom, elektroničkom poštom, no djeca ulaze i u odraslima često nepoznat komunikacijski i virtualni svijet – svijet interneta.

Iako je internet sjajan izum koji je u mnogočemu poboljšao kvalitetu života ljudi i neizmjerno pomogao u širenju mnogih znanja, njegovo korištenje nije bez problema i opasnosti. Na internetu se neke stvari jednostavno ne rade ili se rade s oprezom i na točno određen način, a kada su djeca u pitanju, nameću se i dodatna logična ograničenja s obzirom na njihove godine.

Kako se istražuje internet, koje sve zamke i probleme donosi te što se smije, a što ne smije raditi na internetu, proučavali su osnovnoškolci OŠ Popovača u sklopu projekta „Mjesec sigurnijeg interneta“.

Krenuli smo s onima koji se tek upoznaju s internetom i njegovim mogućnostima pa smo s učenicima petih razreda razgovarali o privatnosti, dobrim i lošim stranama interneta te opasnostima koje on donosi. Prošli smo put od registracija na portale, razgovora o virusima, antivirusnim zaštitama do pregledavanja stranica i kamo nas jedan klik može dovesti. Naravno, nezaobilazan je bio i Facebook (koji je među osnovnoškolcima postao must have). Nakon teorijskog dijela nastave, vrijeme je bilo i za praktični timski rad – pretraživanje interneta o temama o kojima smo govorili. Rezultat, plakat, pogledajte sami.

Iako šestaši već imaju iskustva u istraživanju interneta, opreza nikada dovoljno te je njihov zadatak bio istražiti jedan od pojmova važan uz sigurnost na internetu, objasniti ga i iznijeti svoje mišljenje o njemu pred kamerom. Tako smo dobili mali audiovizualni rječnik koji će, vjerujemo, pomoći ostalim učenicima.

Postoji li ili ne postoji elektroničko zlostavljanje, tema je rasprave u kojoj su sedmaši iznosili svoja mišljenja i stavove. U društvu je uvriježeno mišljenje da elektroničko zlostavljanje zapravo ne postoji, već se ono smatra šalom i zezancijom. No, zaključak sudionika rasprave, koja je napravljena suradnjom učitelja informatike Darka Rakića i školske psihologinje Dragice Visković, je da postoji elektroničko zlostavljanje. Ono je gore od fizičkog jer se odvija konstantno, a ono što je možda najgore – ne znaš tko te zlostavlja (možda čak tvoj najbolji prijatelj ili prvi susjed). Ovakva vrsta zlostavljanja najčešće se događa na društvenim mrežama (možda ne namjerno i svjesno, ali se događa). Jedna „šala“ ili fotografija može pokrenuti cijeli niz problema i dovesti do ozbiljnih pravnih i psiholoških posljedica te do toga da dijete izbjegava odlazak u školu ili druženje s vršnjacima.

Zaključak: nikakvo zlostavljanje nije u redu i nije dopušteno pa tako ni elektroničko. Svaka osoba, bez obzira na dob, spol, veličinu kuće, marku tenisica ili obiteljskog automobila, ima pravo na svoje mišljenje i stavove i isto dijeliti s drugima, ima pravo na svoju osobnost i svoju privatnost i to treba poštovati. Tko to ne poštuje, nije mu mjesto na internetu.

Pred kraj svog osnovnoškolskog obrazovanja 8. razredi su svoje znanje o sigurnosti na internetu podijelili s drugima preko online plakata rađenih u programu Glogster.

Svaki je učenik na svoj način objasnio neke od pojmova koji se vežu za internet i cijeli njegov sustav (spam, hoax, phishing, autorska prava, zaštita osobnih podataka, spyware itd…). Pogledajte njihove online plakate.

glogster1glogster2glogster3glogster4glogster5

glogster6glogster7glogster8glogster9glogster10

glogster11glogster12

Iako je nama, učiteljima informatike, zapravo nepisano pravilo da tijekom cijele školske godine upozoravamo na opasnosti interneta, u sklopu ovoga projekta proveli smo i malo istraživanje. Tako je u suradnji s profesoricom matematike Zvjezdanom Martinec i školskom psihologinjom Dragicom Visković provedena anketa u kojoj je sudjelovalo 260 učenika od 5. do 8. razreda na temu sigurnijeg interneta, a rezultati ankete prikazani su na plakatu.

Završnica projekta rezervirana je za 3. ožujak u NKČ Popovača gdje će se održati predavanje za roditelje i učitelje na temu Sigurniji internet za djecu.

Internet je danas veliki izazov za djecu jer nudi mnoge odgovore vezane uz učenje, stjecanje novih znanja i spoznaja o sebi i svojem okruženju, on je nepresušan izvor vijesti, aktualan, brz, uvijek dostupan – on je naša svakodnevnica te budućnost naše djece. Internet im istovremeno omogućuje ostvarivanje niza dječjih prava (pravo na obrazovanje, pristup informacijama), ali dovodi i do brojnih povreda tih istih prava. Najvažniju ulogu u zaštiti djece na internetu imaju roditelji koji najčešće o internetu znaju manje od svoje djece. Stoga je obrazovni sustav mjesto na kojem treba naučiti kako sigurno i pristojno komunicirati, ne izlažući se mogućim rizicima koji djeci prijete na internetu.

Nadam se da ćemo u tome uspjeti.

Jedna misao o “Izrazimo se rječnikom, raspravom i plakatima

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.