Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta na Zrinjevcu

zeljkaMB_anaI

Željka Marković-Bilić i Ana Ivaković

Koliko se u hrvatskoj javnosti u samo godinu dana promijenila svijest o važnosti OLYMPUS DIGITAL CAMERA     promoviranja sigurnosti djece na internetu, najbolje je 5. veljače 2011. pokazalo zajedničko druženje na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog. Te se subote, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, na Zrinjevcu okupilo šaroliko mnoštvo s istim ciljem i u istoj misiji: poručiti svima da naša djeca u virtualnom svijetu interneta nisu ništa manje sigurna nego u stvarnom životu.

Da sve izgleda ljepše i veselije, pobrinulo se i zubato sunce, obasjavajući naše štandove svojim skoro pa toplim zrakama Smiješak. Ukoliko ste propustili doći na Zrinjevac i s nama podijeliti pozitivnu energiju proizašlu iz jednostavne želje da u korištenju interneta zaštitimo one najnemoćnije, donosimo vam pregled „ponude“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zajednica Suradnici u učenju drugu godinu zaredom obilježava Dan sigurnijeg interneta (drugi dan u drugom tjednu, drugog mjeseca) koji je ove godine pao 8. veljače. Svjesni odgovornosti odraslih, prije svega učitelja i roditelja, za sigurno i odgovorno dječje služenje računalom i internetom, željeli smo javnost opet podsjetiti na jednostavne stvari koje za zaštitu djece može učiniti svatko od nas.

Organizator središnjeg obilježavanja Dana sigurnijeg interneta i zagrebačkog događanja bio je Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Zahvaljujemo im za cjelokupnu organizaciju (prigodna reklamna mjesta, okupljanje izlagača iz svih krajeva Republike Hrvatske, popratna događanja – nastup dječjeg zbora Zagrebački mališani i pjevačke nade Kim Verson), a na njihovim stranicama možete pronaći i dodatne materijale posvećene Danu sigurnijeg interneta.

Pogledajte razgovor s Igorom Lučićem, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku:

i Ivanom Andrijašević, zamjenicom državnog tajnika za e-Hrvatsku:

Udruga Hrabri telefon zainteresiranima je dijelila svoje obrazovne publikacije o dječjim pravima, uputama i savjetima za djecu i roditelje, dječjoj kući Borovje. Publikacije možete, u PDF obliku preuzeti s njihovih stranica.
Uz Dan sigurnijeg interneta organizirali su predavanja i radionice za djecu u Dječjoj kući Borovje, a mi smo razgovarali s Ivanom Azenić, programskom koordinatoricom Dječje kuće Borovje.

S nama su bili i predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka. Evo što nam je rekao voditelj centra, Tomislav Ramljak:

Predstavnici CARNeta, Hrvatske akademske i istraživačke mreže i Nacionalnog CERT-a dijelili su brošure namijenjene informiranju korisnika koje korake trebaju poduzeti da bi zaštitili svoju privatnost na internetu.:

Razgovarali smo i sa Zvonimirom Stanićem, ravnateljem CARNeta:

U obilježavanju internetske sigurnosti ove nam se godina pridružila i NetAkademija sa sljedećim materijalima:

 • Letak: Savjeti za djecu i roditelje
 • Knjižica: Savjeti za roditelje.

Na Zrinjevcu su bili i predstavnici Algebra učilišta, promovirajući svoje aktivnosti i dijeleći prigodne materijale o programima obrazovanja kreativnih tehnologija, specijalističkim edukacijama za Microsoftove programe te kako doći do boljeg radnog mjesta.

O sigurnosti djece na internetu, brigu vodi i HAKOM, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije. Oni su za ovu akciju pripremili Letak za promicanje sigurnije uporabe interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona.

Predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka (azop) pripremili su niz materijala o zakonskim obvezama voditelja zbirki osobnih podataka, zaštititi osobnih podataka i privatnosti. Njihovi se materijali mogu preuzeti ovdje.

I Ambidekster klub Zagreb je promovirao svoje aktivnosti. Zainteresiranima su dijelili publikacije o zdravom stilu, bontonu, kreativnosti, znatiželji i riziku, koje možete preuzeti OLYMPUS DIGITAL CAMERA     ovdje.

S nam su bili i Vip te Učilica.

Obilježavanju dana sigurnijeg interneta pridružile su se i dvije osnovne škole, jedna iz Podravine, druga iz Dalmacije.

S nama su bili učenici iz Osnovne škole Tučepi s ravnateljicom Lolitom Pašalić i svojom učiteljicom Marlenom Bogdanović voditeljicom Virtualne učionice. Razgovarali smo i s njom:

Što rade mali tučepski osnovnoškolci, možete pročitati i u Marleninom članku u ovom broju Pogleda.

Učenice iz Osnovne škole Veliki Bukovec i njihova učiteljica Lidija Kralj predstavile su svoje obrazovne igrice o sigurnijem internetu, dijelile letke o sigurnosti i bombone sa sigurnosnim porukama Smiješak. I o njihovim aktivnostima možete čitati u zasebnom članku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cijelog događanja ipak ne bi bilo bez podrške Microsofta Hrvatska i Darka Jurekovića, voditelja Microsoftovog akademskog programa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Osim promotivnih materijala, nismo ostali ni gladni ni žedni. Topli je čaj bio neizostavan u prohladno subotnje jutro, a fritulice pomogle utažiti želju za slatkim. Mirisi i okusi tople Dalmacije iz OŠ Tučepi dodatno su uljepšali ionako prekrasan dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Svima koji su željeli iskušati surfanje u stvarnom svijetu, ekipa iz Surf kluba Tri strijele pomagala je da se održe na dasci za surfanje usred Zrinjevca.

Imamo dojam da se cijeli svemir dogovorio kako će obilježavanje sigurnosti na internetu biti i vremenski u top formi. Ljudi su bili puni pozitivne energije znajući kako ovo što se događa na Zrinjevcu, ima duboki smisao za sadašnjost, ali i budućnost generacija koje dolaze. clip_image002

Sa željom da se družimo i sljedeće godine, sa Zrinjevca vas pozdravlja nepotpuno uredništvo Portala Suradnici u učenju!

2 misli o “Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta na Zrinjevcu

 1. Povratni ping: Kad se male ruke slože | Pogled kroz prozor

 2. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.