Kad se male ruke slože

 lidija_kralj

Lidija Kralj

clip_image002Sjećate li se stihova dječje pjesmice iz filma Vlak u snijegu – „kad se male ruke slože, sve se može, sve se može“? E, pa naša ovogodišnja akcija „Sigurniji internet za djecu“ zaista je pokazala da zajednički možemo napraviti sve Smiješak.

clip_image004Akciju smo zakotrljali 15. siječnja 2011. zamolivši državne institucije, ustanove, tvrtke i pojedince da nam pruže potporu u njenom ostvarivanju. I ugodno se iznenadili potporom koja je stigla sa svih strana, počevši od Microsofta Hrvatska, bez kojeg cijele priče ne bi ni bilo, pa do nadležnih ministarstava, Delegacije Europske unije i predsjednika Josipovića.

Medijska prisutnost

Akcija je izvrsno podržana i od strane medija tako da se o sigurnosti djece na internetu govorilo na niz nacionalnih i regionalnih televizija, u radijskim emisijama, pisalo u novinama, na portalima, na Twitteru i Facebooku… Više od 100 medijskih objava popratilo je tijek akcije, a vjerujemo da će ih ovih dana biti još puno.

clip_image006 clip_image008

Akciju smo predstavili i na obilježavanju Dana sigurnijeg interneta koje je na zagrebačkom Zrinjevcu organizirao Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Tom prilikom predstavljene su različite aktivnosti koje udruge, ustanove i tvrtke provode s ciljem povećavanja sigurnosti djece na internetu. Detaljnije o sudionicima tog obilježavanja pročitajte i pogledajte u članku Željke Marković-Bilić i Ane Ivaković.

Ovogodišnja je akcija obuhvatila učenike, učitelje, nastavnike, stručne suradnike, roditelje i sve one kojima je sigurnost djece na internetu važna.

Predavanja za roditelje i sve kojima je sigurnost djece na internetu važna

Za roditelje i sve kojima je sigurnost djece na internetu važna pripremili smo predavanja koja su naši predavači – volonteri održali u gradskim knjižnicama i školama širom Hrvatske. Bili smo u Đakovu, Osijeku, Belom Manastiru, Novoj Gradišci, Podturenu, Varaždinu, Koprivnici, Ludbregu, Popovači, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Splitu, a još nekoliko predavanja slijedi u ožujku. Predavači su bili: Željka Knezović, Snježana Babić, Viktorija Hržica, Vesna Tomić, Vesna Lončar-Cindrić, Sonja Lušić-Radošević, Ana Ivaković, Dalibor Gotić, Suzana Delić, Marko Drenovački, Gordana Sokol, Gordana Lohajner, Dejan Lovrenčić, Dubravka Salopek, Marko Makovac, Marina Kulaš, Darko Rakić. Prezentaciju koju smo koristili na predavanju, možete pogledati na našem SlideShare kanalu i slobodno koristiti za svoja predavanja.

clip_image010clip_image012

Uz predavanja uživo, održan je i ciklus webinara koji su obrađivali različite aspekte sigurnosti na internetu:

 1. Kako to rade drugi, Arjana Blažić, IX. gimnazija Zagreb
 2. Pecanje u elektroničkom moru, Lidija Kralj, OŠ Veliki Bukovec
 3. Aktivnosti Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak, CNZD
 4. Sigurnost i zaštita na internetu, Slaven Crnjac, NetAkademija
 5. Zaštitite svoju privatnost, Filip Vlašić, CERT
 6. Praktične preporuke za poboljšanje sigurnosti, Ana Desić, NetAkademija
 7. Siguran način korištenja modernih tehnologija, Vesna Katalinić, Hrabri telefon
 8. Prvi koraci u zaštiti djece na internetu, Tomislav Novak , NetAkademija
 9. Aktivnosti Udruge informatičara Đakovo, Josip Stuhli, Dino Balen i Vedran Vučetić, U.I.D.
 10. Radionica – strip o sigurnosti na internetu, Ante Krpan, OŠ „Braća Bobetko“ Sisak
 11. Zaštitimo svoje najmlađe – Windows Live Obiteljska sigurnost, Gordana Sokol, OŠ Tužno

Snimke svih webinara dostupne su u Arhivi webinara na portalu ucitelji.hr

3. ožujka u 14 sati pogledajte webinar „Sigurne društvene mreže –eTwinning“ koji će održati Maja Mušnjak, stručna savjetnica u Odsjeku za Transverzalne aktivnosti Agencije za mobilnost i programe EU i Lidija Kralj, eTwinning ambasadorica iz OŠ Veliki Bukovec.

U školama

Učitelji, nastavnici i stručni suradnici sudjelovali su u akciji predavanjem, radionicom ili nekom drugom aktivnošću koju su proveli s učenicima te u obliku primjera dobre prakse preporučili kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu. U ovom broju Pogleda objavljujemo 24 njihova članaka za koje vjerujemo da će vas inspirirati i dati ideju kako biste i vi nešto slično organizirali u svojoj školi.
Posebno su zanimljivi članci koji nadopunjavaju Izložbu učeničkih radova jer omogućavaju da saznate kako su kolege pripremili sat, koje su sadržaje koristili te kakav je bio tijek sata, a onda na portalu ucitelji.hr pogledate i konkretne rezultate tih aktivnosti na Izložbi multimedijskih radova.

I ovogodišnje primjere dobre prakse objavit ćemo i kao Priručnik kako poučavati primjernije, odgovornije i sigurnije korištenje interneta.

slika

Učenici u akciji

Učenici su se u akciju uključili izradom multimedijskih radova (animacija, videozapisa, igara i slično) kojima svoje vršnjake upozoravaju na moguće opasnosti na internetu i daju clip_image016im savjete kako ih izbjeći. Pri izradi tih sadržaja učenici su izvrsno primijenili sve što su naučili i na vrlo kreativan način stvorili nove obrazovne sadržaje. Na natječaj su pristigla 184 rada na kojim je radilo 400 učenika, od kojih najmlađi ima 9, a najstariji 16 godina. Kroz rad ih je vodilo 27 učitelja i nastavnika iz 23 osnovne i 3 srednje škole.

Radovi su rađeni različitim programima pa vjerujemo da je sloboda odabira oblika multimedijskog sadržaja i računalnog programa za njegovu izradu učenicima omogućila da pokažu svoje znanje o sigurnosti na najbolji mogući način. Multimedijski radovi napravljeni clip_image018su u obliku videozapisa, animacija, stripova, glogstera, prezentacija, kvizova, igara, a neki i korištenjem programskih jezika Kodu i Logo. Svi radovi zaslužili su objavljivanje na Izložbi i svim sudionicima stižu diplome i pokloni, a mi im čestitamo na uspješnom sudjelovanju u akciji.

Uredništvo je odlučilo posebno istaknuti 94 rada čiju su autori na najbolji način clip_image020oblikovali savjete za vršnjake, primjerima pokazali kako se snaći u neugodnim i opasnim situacijama na internetu te pokazali izvrsno snalaženje pri korištenju računala.
Radovi su podijeljeni na četiri stranice i posloženi prema obliku sadržaja. Neke sadržaje možete pogledati u sklopu tih stranica, a neke ćete morati najprije preuzeti na svoje računalo pa otvoriti pripadajućim programom.

Svi učenički radovi predstavljeni su na Izložbi multimedijskih radova na stranicama portala ucitelji.hr:

Učenički su radovi dostupni pod licencom „Imenovanje – bez prerade“ što znači da ih možete slobodno koristiti dokle god navodite autora rada i ne mijenjate njegovo djelo.

Poklone za sudionike ovogodišnje izložbe multimedijskih radova osigurali su:

 • Microsoft Hrvatska,
 • T-com Hrvatski telekom,
 • Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj,

na čemu im iskreno zahvaljujemo.

microsoftdelegacija

telekom

Akciju su podržali

Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, CARNet, Microsoft Hrvatska, Večernji list, T-com Hrvatski telekom, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Agencija za odgoj i obrazovanje, UNICEF, Pravobraniteljica za djecu, Klinfo.hr, Roda, Eduvizija.hr, Portal za škole, EduCentar, Cognita, Citus grupa, Sretnodijete.net, Croatia film, Školske novine, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Varaždinska županija, Nacionalni CERT, Hrabri telefon, Mojamatura.net, Biologija.com.hr, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Digimark, NetAkademija, Knjižnica Fran Galović Koprivnica, Gradska knjižnica Rijeka, budimo-sigurni.hr , Totalni FM radio.

Jedna misao o “Kad se male ruke slože

 1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.