„Internet – to je više od igre, to je i naš život!“

natasa_boj

Nataša Boj

Prema preporuci uredništva časopisa Pogled kroz prozor u III. osnovnoj školi Čakovec provedena je akcija „Sigurniji internet za djecu“ čime je ujedno obilježen 8. veljače kao Dan sigurnog interneta.

Akcija je provedena na satovima informatike s učenicima viših razreda (200 učenika) u vremenu od 3. do 16. veljače 2011. godine.

Na početku smo se prisjetili kako smo Dan sigurnijeg interneta obilježili prošle godine pa smo smišljali način na koji bismo to učinili ove. Učenici su predložili da napravimo film u kojemu bi oni iznosili svoja iskustva o ovoj temi.

Za uvod su trebali napisati kratki sastavak na temu „Koliko smo (ne)sigurni na internetu?“. Nakon što su pročitali svoje sastavke izdvojili smo najzanimljivije rečenice i snimili ih videokamerom te potom izradili film u Movie Makeru.

Osim toga, „posjetili“ smo Nacionalni centar za računalnu sigurnost na adresi www.cert.hr, preuzeli i ispisali brošuru „Zaštitite svoju privatnost na Facebooku“ pa su učenici provjeravali imaju li dobro postavljene postavke privatnosti. Malobrojni učenici koji ih nisu imali, to su ispravili na satu informatike.

Cilj naših aktivnosti ukratko bismo mogli sažeti u nekoliko rečenica:

  • Osvijestiti važnost dobrog ponašanja na internetu kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice suprotnog ponašanja. Upozoriti učenike na opasnosti kojima se mogu izložiti komunikacijom na internetu ukoliko se ne pridržavaju određenih pravila.
  • Osvijestiti podjednaku snagu direktne i indirektne komunikacije (pomoću interneta) u smislu da jednako vrijedi ono što nekome kažeš u lice ili mu napišeš na internetu.
  • Ukazati učenicima da se mogu izbjeći određene opasnosti na internetu ako su informirani i upućeni kako se mogu zaštititi.

Kao rezultat rada prilažemo:

a) Nekoliko sastavaka naših učenika

b) Film: „Internet – to je više od igre, to je i naš život!“

Jedna misao o “„Internet – to je više od igre, to je i naš život!“

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.