Igrama do sigurnosti

lidija_kralj

Lidija Kralj

Aktivnostima koje je započela i provodi zajednica Suradnici u učenju www.ucitelji.hr pod nazivom Sigurniji internet za djecu pridružila se i Osnovna škola Veliki Bukovec. Na satovima razrednih odjela svih razreda tijekom veljače se obrađuje tema Sigurnost na internetu prilagođena uzrastu djece, a primjer jedne od radionica možete pročitati u članku Jelene Horvat.
Sigurnost djece na internetu bila je i jedna od tema na svim roditeljskim sastancima te su na taj način učiteljice i učitelji roditeljima pružili raznovrsne informacije i olakšali im snalaženje u virtualnom svijetu njihove djece.

Osim tih zajedničkih aktivnosti, sedmaši i osmaši imali su posebne aktivnosti vezane uz nastavu informatike i rad na međunarodnim projektima.
Petra, Aleksandra, Maja, Patricija, Sara i Viktorija od početka školske godine surađuju na međunarodnim projektima u okviru eTwinning mreže škola. U projektu Simply Play and Learn naučile su izrađivati obrazovne igre korištenjem programa 2 Do it Yourself. Taj program su upotrijebile da bi naučeno o sigurnijem korištenju interneta preoblikovale u kvizove, slagalice, uparivanje pojmova te druge oblike obrazovnih igara. Njihove radove možete pogledati na mrežnim stranicama Osnovne škole Veliki Bukovec ili na izložbi radova na portalu ucitelji.hr.

igra1igra2igra3igra4

etwinning-twinspaceUčenice su igre prevele i na engleski jezik kako bi ih mogle koristiti zajedno s vršnjacima iz Francuske s kojima surađuju na projektu Arhitecture in my City. U okviru tog projekta učenici su imali zajedničku videokonferenciju o društvenim mrežama, prednostima i nedostacima njihovog korištenja. Suradnja na tom projektu je učenicama iz OŠ Veliki Bukovec ujedno omogućila da komuniciraju i surađuju s učenicima iz škole St. Anne iz Bresta korištenjem sigurnog okruženja eTwinning mreže. Naime, okruženje TwinSpace koje se koristi za suradnju na projektima, učenicima etwinning-chatomogućava stvaranje profila, razmjenu datoteka, pisanje blogova te brbljanje u chatu. To je sigurno virtualno okruženje jer, osim učenika koje smo kolegica iz Francuske i ja uključile u projekt, nitko drugi ne može ući u njega.
Korištenjem eTwinninga naši učenici imaju prilike isprobati mogućnosti online suradnje, komunikacije i društvenih mreža, bez izloženosti negativnim stranama korištenja interneta.

Učenice su svoje radove predstavile i u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta na zagrebačkom Zrinjevcu 5. veljače.

Više o eTwinningu možete saznati na njihovim stranicama www.etwinning.net ili u prošlim brojevima Pogleda kroz prozor (dovoljno je da kao ključnu riječ za pretraživanje unesete etwinning).
Posjetite i webinar „eTwinning – sigurna društvena mreža“, 3. ožujka u 14 sati na portalu ucitelji.hr.

Za sve učenike osmih razreda pripremili smo radionicu o Facebooku s posebnim naglaskom na čuvanje osobnih podataka te zaštitu objavljenih sadržaja podešavanjem pripadajućih postavki privatnosti. Pritom smo im najprije na zoran način pokazali koliko je lako na Facebooku pronaći neku fotografiju koju su objavili ne razmišljajući da je može vidjeti bilo tko, uključivši i nas učitelje. Nakon toga je uslijedila korak po korak radionica objašnjavanja pojedinih postavki privatnosti u Facebooku uz savjete na koji je način najbolje ograničiti pristup sadržajima (fotografijama, osobnim podacima, statusu, porukama itd.) koje objavljuju na toj društvenoj mreži. Pritom smo koristili brošuru koju je objavio nacionalni CERT – Zaštitite svoju privatnost.

Učenici sedmog a razreda imali su zadatak proučiti savjete o sigurnijem korištenju interneta koji su objavljeni u siječanjskom broju Pogleda te na stranicama NetAkademije – Sigurnost i zaštita na internetu. Te savjete i preporuke trebali su preoblikovati u kviz s mouse1ponuđenim odgovorima, a kao program za izradu kvizova koristili su Mouse Mischief dodatak za Microsoft Power Point. Taj dodatak omogućava priključivanje više miševa na jedno računalo te njihovo istovremeno korištenje pri rješavanju kviza. Na taj način cijeli razred može rješavati kviz pri čemu se zabilježi odgovor svakog učenika. Nakon završetka kvizova iste smo upotrijebili i za ponavljanje naučenog.
mouse2Radove učenika možete vidjeti na izložbi multimedijskih radova na portalu ucitelji.hr i na pripadajućem Slideshare kanalu. Da biste ih mogli isprobati u svom razredu, morate imati instaliran Mouse Mischief dodatak za PowerPoint te prezentacije preuzeti na svoje računalo i pokrenuti ih korištenjem alata za rad s više miševa u PowerPointu.

Naši učenici su na taj način imali priliku saznati različite informacije o prednostima i nedostacima korištenja interneta, naučiti kako ga koristiti na sigurniji način te sve naučeno primijeniti pri izradi kvizova i igrara kojima svoje vršnjake upozoravaju na moguće probleme i daju im savjete za primjereno, sigurno i odgovorno korištenje interneta.

2 misli o “Igrama do sigurnosti

  1. Povratni ping: Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta na Zrinjevcu | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.