Windows Live SkyDrive

matija_blagus

Matija Blagus

U današnje vrijeme gotovo svakodnevno koristimo razne vrste prijenosnih memorija za pohranu raznih podataka, od raznih USB memorija do prijenosnih diskova. Postoji i rješenje koje nam nudi identičnu uslugu preko mreže, a zove se Windows Live SkyDrive. Radi se o svojevrsnom „mrežnom disku“ u oblaku u koji možemo spremiti do 25 GB vlastitih podataka. Prednost korištenja SkyDrivea nad klasičnim USB memorijama jest da podacima možemo pristupiti s bilo kojeg računala spojenog na internet. Vjerujem da će mnogi od vas isprobati ovu uslugu i uvjeriti se u jednostavnost korištenja i njezine prednosti.

Prijava i dodavanje novih mapa

Za početak korištenja usluge morate se prijaviti na stranicu skydrive.live.com pomoću svojeg Live ID korisničkog računa. Nakon provjere vašeg identiteta pojavljuje se stranica s vašim mapama.

image
Slika 1. Prikaz sučelja usluge Windows Live SkyDrive

Uz postojeće, možemo dodati i vlastite mape. Kliknite na Novo pa iz padajućeg izbornika odaberite mogućnost Mapa. Upišite ime za naziv nove mape, a želite li promijeniti postavke dijeljenja, odaberite mogućnost Promijeni kako biste odredili s kime ćete dijeliti informacije iz te mape. Važno je dobro odrediti postavke dijeljenja – osobne i privatne stvari označite mogućnošću Ja što znači da ćete samo vi imati pristup toj mapi.

Dodavanje datoteka na SkyDrive servis

Nakon što ste napravili proizvoljnu mapu, odnosno dali joj ime, klikom na Sljedeće dolazite do stranice na koju ćete postavljati vlastite dokumente i datoteke u mapu. Možete ih jednostavno prenijeti sa svog lokalnog diska povlačenjem datoteka u predviđeni okvir u prozoru SkyDrive servisa. Ukoliko vam više odgovara klasično prenošenje datoteka na server, kliknite na poveznicu Stranicu za standardno prenošenje te će se učitati stranica za pojedinačni prijenos datoteka. Ovdje se, uz standardno prenošenje datoteka, nalazi i mogućnost podešavanja veličina slika. Klikom na Prenesi ili Nastavi datoteke će biti prenijete u vašu SkyDrive mapu.

image
Slika 2. Izgled sučelja za prijenos dokumenata na SkyDrive


Rad s datotekama

Sve datoteke koje se prenesu na servis, mogu se i uređivati. Otvorite bilo koju mapu unutar svojeg SkyDrive servisa i dobit ćete popis datoteka koje se nalaze u njoj. Postavite li pokazivač miša pokraj imena datoteke, pojavit će se operacije koje možete obaviti s datotekom. Ukoliko je riječ o nekom od Officeovih dokumenata (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), bit će vam ponuđena mogućnost da otvorite dokument u pregledniku ili u programu. Otvaranje u pregledniku omogućava brzo i jednostavno uređivanje postojećih Officeovih dokumenata, bez potrebe ih otvarate u Officeovim programima. Važno je napomenuti da Office Web Apps (alat za uređivanje Officeovih dokumenata iz internetskog preglednika) ima samo osnovne funkcije uređivanja te da ćete za korištenje naprednih funkcija i alata trebati koristiti program Microsoft Office. Ako odaberete otvaranje u programu, vaš će dokument biti automatski otvoren u Microsoft Officeu te možete direktno uređivati dokument koji se nalazi na SkyDriveu. Mogućnosti za rad s ostalim dokumentima su standardne – dijeljenje, kopiranje, premještanje, preimenovanje, brisanje dokumenata i slično. Ukoliko kliknete na Više, pojavit će se dodatne mogućnosti za rad s datotekom.

image
Slika 3. Prikaz mogućnosti za rad s datotekama

Dijeljenje mapa i datoteka

Datoteke i mape na servisu možemo podijeliti i s drugim korisnicima, pri čemu nam je potrebna samo poveznica. Kako biste omogućili dijeljenje neke svoje datoteke, kliknite na mogućnost Dijeli te zatim na Dohvati vezu kako bi vam sustav dao poveznicu na vašu datoteku ili mapu. Tu poveznicu možete poslati svojim prijateljima i korisnicima kojima želite. Za podešavanje prava pristupa datoteci ili mapi uredite dozvole: za dijeljenje mapa kliknite na mogućnost Svojstva kako bi se otvorile dodatne mogućnosti za zadanu mapu. S desne strane vidjet ćete mrežnu adresu svoje mape pa ju kopirajte i proslijedite kome želite. Svaku od mapa možete i preuzeti na svoje lokalno računalo. Ukoliko kliknete na Preuzmi kao .zip datoteku, sadržaj mape bit će spremljen u zip datoteku koju možete slobodno preuzeti na svoje računalo.

image

Slika 4. Izgled prozora s prikazanim svojstvima mape

Detaljnije o dijeljenju datoteka i mapa možete vidjeti u videozapisu.

Povezivanje SkyDrivea u Windows Explorer

Često korisnici žele koristiti SkyDrive kao mrežni disk unutar Windowsa, što je vrlo zgodna mogućnost. Možete koristiti neke od alata koji nude stvaranje mrežnih diskova iz vašeg SkyDrivea. Jedan on poznatijih alata, a ujedno i besplatan je SkyDrive Explorer. Možete ga preuzeti s adrese te isprobati njegove mogućnosti.

Ukoliko ne želite koristiti posebne alate, za stvaranje mrežnog diska učinite sljedeće:

1. Pomoću Live ID-a prijavite se u svoj SkyDrive račun.

2. Mrežna stranica izgleda kao https://cid-1234567890abcdef.skydrive.live.com/. Podebljani dio između https://cid- i .skydrive.live.com/ predstavlja vaš ID te ga pribilježite kako biste ga mogli koristiti u sljedećim koracima.

image
Slika 5. Adresa SkyDrivea

3. U sljedećem koraku napravite poveznicu na mrežni disk. U izborniku Start odaberite Računalo te unutar prozora s diskovima kliknite na Dodaj mrežno mjesto.

image
Slika 6. Dodavanje mrežnog mjesta

4. U prvom i drugom prozoru čarobnjaka odaberite Dalje kako biste došli do prozora za upis mrežnog mjesta. U to polje upišite adresu svoje SkyDrive mape. Ukoliko želite povezati mapu koja se zove Public, upišite sljedeće: \\docs.live.net@SSL\1234567890abcdef\^2Public .

Prvi dio adrese je za sve korisnike isti i ne mijenja se. Nakon prvog dijela (\\docs.live.net@SSL\) upisujemo naš ID na SkyDriveu. Ovdje je upisan primjer, a vi morate upisati svoj koji ste zabilježili u 2. koraku. Nakon toga slijedi ime mape koju želite iskoristiti kao mrežni disk. Obavezno prije imena mape (u našem slučaju Public) upišite znak ^2 te u nastavku ime mape bez praznina.

image5. Nakon toga kliknite na Dalje kako bi se otvorio prozor u koji ćete upisati svoje Live ID korisničko ime i zaporku da biste se mogli povezati sa SkyDriveom.

 

Slika 7. Prijava na SkyDrive

6. U sljedećem koraku upišite naziv mrežnog mjesta te kliknite na Dalje i nakon toga na Završi. Prikazat će se sadržaj vaše mape na SkyDriveu. Toj ćete mapi moći pristupiti direktno iz Windows Explorera i raditi s njom kao da se nalazi na vašem lokalnom računalu.

Želite li pročitati izvorne upute na engleskom jeziku, pronaći ćete ih na ovoj stranici.

Jedna misao o “Windows Live SkyDrive

  1. Povratni ping: Pogled u akciji po drugi put | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.