Sigurni na internetu?!

gordana_sokol

Gordana Sokol

Danas sve mlađa djeca, ne samo učenici nižih razreda, već i djeca predškolskog uzrasta, kreću u avanturu kako upotrebe računala, tako i istraživanja milijuna mrežnih mjesta koja su im dostupna u svega nekoliko klikova mišem. Ovo nije nimalo čudno jer su djeca praktično od rođenja okružena raznim digitalnim i elektroničkim uređajima koji, uz njihovu znatiželju, vrlo brzo i vrlo lako postaju njihovi svakodnevni „nerazdvojni prijatelji“ u odrastanju.
Postavlja se pitanje možemo li prepustiti djecu njihovoj znatiželji i samostalnom istraživanju i snalaženju? Možemo li ih ostaviti da se snalaze kao u ribe u vodi? Naravno da ne!
Za snalaženje na internetu nužno je znanje korištenja računala, vještina procjene vrijednosti informacija te ostale vještine najčešće obuhvaćene terminom informacijska pismenost. Ali je isto tako za korištenje interneta potreban i dobar odgoj!
Vještine i znanja korištenja računala i interneta djeca uče „u hodu“, istraživanjem mogućnosti. No, odgajanje za sigurno, primjereno i odgovorno korištenje interneta ne ide tom brzinom. Baš kao što se djeca za život u stvarnom svijetu u svojim obiteljima pripremaju dobrim odgojem, ukazivanjem na loše i dobre postupke, tako se i za korištenje računala i interneta trebaju pripremiti ponajprije u školama, s naglaskom na osvješćivanje vidljivosti i javnosti osobnih informacija na internetu.

Posljednjih godina se za promicanje odgovornijeg ponašanja na internetu može pronaći mnoštvo materijala u odliku brošura, videoisječaka, animiranih filmova pripremljenih za djecu različitog uzrasta, ali i za njihove roditelje i učitelje. Ohrabruje činjenica da svake godine imamo sve više i više materijala dostupnih i na hrvatskom jeziku. U nastavku ćemo dati prikaze mrežnih stranica koje se bave temom sigurnosti djece na internetu.

Stranice Sigurnosti i zaštite djece na internetu – na hrvatskom jeziku

Stranice Sigurnost i zaštita na internetu nastale su suradnjom Microsofta Hrvatska, Agencije za odgoj i obrazovanje i NetAkademije Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Na njima su dostupni sadržaji o sigurnosti i zaštiti na internetu razvrstani u tri kategorije: za djecu, za roditelje i staratelje te za nastavnike i učitelje.
Za djecu su pripremljene četiri interaktivne priče, dvije za uzrast od 7 do 12 godina (Beskonačna šuma i Anini novi prijatelji) te dvije za uzrast od 13 do 16 godina (Rimska grupa i Peripetije na mreži). Priče su oblikovane poput stripa s interaktivnim dijelovima, govore o temama zaštite na internetu, prikladnosti informacija na internetu, komunikaciji pomoću interneta, autorskim pravima…

Sadržaji za roditelje i nastavnike sadrže različite informacije te niz preporuka. Dostupan je i priručnik o sigurnosti koji govori o mogućim prijetnjama na internetu i načinima zaštite.

Nacionalni CERT

slika1

Kada je u pitanju sigurnost, nezaobilazne su i stranice CERT.hr. Riječ je o stranicama Nacionalnog središta za računalnu sigurnost čija je misija upravo prevencija i zaštita. Na mrežnim stranicama možete pronaći mnogobrojne preporuke, alate i dokumente vezane uz zaštitu podijeljenih u nekoliko podtema:

 • O spamu – Savjeti za zaštitu od spama
 • O hoaxima – Kako prepoznati hoax
 • O phishingu – Socijalni inženjering
 • O malveru
 • O ranjivosti

slika2Na CERT-ovim mrežnim stranicama posebno bismo istaknuli dvije brošure vezane uz zaštitu i sigurnost – Sigurnije na internetu i Zaštitite svoju privatnost. Brošura Sigurnije na internetu je kratki vodič koji će vam pomoći prepoznati opasnosti te vas uputiti u postupke aktivne zaštite. U brošuri su opisane usluge poput društvenih mreža (Facebook) i dijeljenja datoteka (Bit Torrent), a poseban naglasak je stavljen na izbjegavanje prijevara i zaštitu privatnosti. Brošura je dostupna za preuzimanje u pdf formatu Sigurnije na internetu.pdf.

slika3Kako biste se upoznali s opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na Facebook, svakako pročitajte brošuru koja će vas uputiti u tajne kako podesiti svoj profil na ovoj najpopularnijoj društvenoj mreži kako biste pritom sačuvati svoju privatnost. Brošura je također dostupna u pdf formatu Facebook brosura.pdf.

Znaš li s kim razgovaraš?

slika4

Još jedna hrvatska mrežna stranica na kojoj možemo pronaći vrlo dobre i zanimljive materijale vezane uz opasnosti upotrebe interneta kao i načine zaštite, stranice su Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na adresi http://www.cnzd.org. Stranice imaju poseban dio namijenjen djeci i roditeljima. Tu se nalazi i program Sini namijenjen za filtriranje i blokiranje nepoćudnog sadržaja i mrežnih stranica na internetu. Valja istaknuti i Internet Hotline s formularom pomoću kojeg u svega nekoliko koraka možete prijaviti nepoćudne mrežne stranice, blogove, chatove i sl. Posebno nas se dojmio animirani film Znaš li s kim razgovaraš? Online zamka – koji, na djeci pristupačan način, govori o online zamkama korištenja chata.

Uz ovaj animirani film na stranicama možete pronaći i poveznice prema promotivnim filmovima o opasnostima interneta na stranim jezicima.

Što se tiče videozapisa, nikako ne možemo ne spomenuti videozapis UNICEF-ove akcije Prekini lanac! kojom se želi zaustaviti elektroničko nasilje među djecom koji se nalazi na stranicama Hrabrog telefona.

Uz videozapise ovdje možete pronaći i korisne sadržaje s mnoštvom savjeta kako sigurno koristiti internet i mobitel. Tu je brošura namijenjena djeci Dijete na internetu i letak sa savjetima o sigurnom korištenju interneta namijenjen djeci i njihovim roditeljima.

slika5slika6

Kada govorimo o savjetima kako se zaštititi od neprimjerene komunikacije i zlostavljanja preko mobitela i interneta, odnosno korištenjem suvremenih tehnologija, potrebno je spomenuti i mrežne stranice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske gdje možete pronaći tekst “Zlostavljanje putem mobitela i interneta – suvremenih tehnologija” koji govori o:

  – rizicima komunikacije s nepoznatim osobama,
  – komunikaciji počinitelja i žrtve,
  – rizicima i opasnostima na društvenim mrežama,
  – savjetima mladim korisnicima i
  – savjetima roditeljima.

clip_image002 Na stranicama Hrvatskog Telekoma možete pronaći informacije o njihovom angažmanu u provedbi medijske zaštite mladeži, niz savjeta te informacije kome se možete obratiti u slučaju zlonamjernih ili uznemiravajućih poziva, primitka neželjenih elektroničkih poruka ili štetnog sadržaja.

Think U Know – sadržaji o sigurnijem korištenju interneta za različite uzraste djece

slika8Think U Know (Misliš da znaš) su stranice britanskog Centra za sprječavanje iskorištavanja djece i online zaštitu (CEOP). Na stranicama se nalazi mnogo obrazovnih, multimedijalnih sadržaja za djecu prilagođenih uzrastu te objašnjenja i savjeti za roditelje, staratelje i učitelje.
Za najmlađe je pripremljena serija animiranih filmova u kojima se likovi iz Hectorovog podmorskog svijeta snalaze u raznim avanturama. Na stranicama Hectorovog svijeta pronaći ćete prateće materijale za svaki od filmova – pripreme za nastavu, bojanke, pjesmice itd.

slika7slika9

Za djecu od 8 do 10 godina pripremljeni su sadržaji i igre koje im ukazuju kako se zabaviti, kako zadržati kontrolu te kako prijaviti sumnjivo ponašanje na internetu. Dostupan je Cyber Cafe u kojem trebaju pomoći Griffu i prijateljima da ostanu sigurni pri korištenju elektroničke pošte, brbljanja, dopisivanja u stvarnom vremenu, SMS-a i ostalih modernih tehnologija.
Za djecu od 11 do 16 godina pripremljeni su različiti sadržaji primjereni njihovom uzrastu – primjerice videorazgovori s vršnjacima, savjeti o tome što sve može poći loše pri korištenju interneta te niz igara o različitim mogućnostima njegovog korištenja.
Za roditelje i učitelje također su pripremljeni različiti sadržaji, posebno je zanimljiva zbirka poveznica na mrežne stranice koje se bave ovom temom. Nažalost, sadržaji za nastavu dostupni su samo državljanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako poučavati sigurnost djece na internetu – Teachers TV

slika10I na britanskoj Učiteljskoj televiziji (Teachers TV) možete pronaći videoisječke koji pokazuju razredne aktivnosti za poučavanje o sigurnosti djece na internetu:

Program sigurnijeg interneta – Osposobite i zaštitite djecu u online okruženju

U sklopu mrežnih stranica Europe`s Information Society opisan je cilj Programa sigurnijeg interneta te je dano mnoštvo vrlo korisnih informacija kako stvoriti sigurnije online okruženje za djecu i mlade.
Na mrežnim stranicama dostupna je brošura Safer Internet brochure i vrlo zanimljiva lista s prvim rezultatima studije o alatima za roditeljsku zaštitu kao i popis najboljih alata za roditeljsku zaštitu.

slika11

 

Na ovoj stranici možete pronaći alat koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Ins@fe

U nabrajanju ovih zanimljivih stranica nikako ne smijemo zaboraviti mrežne stranice koje nam nude mnoštvo savjeta kako biti siguran u online okruženju – ins@fe.
slika12Insafe je europska mreža za pomicanje svijesti o sigurnijem i odgovornijem korištenju interneta i mobilnih uređaja kod djece i mladih. Na mrežnim stranicama možete pronaći mnoštvo materijala vezanih uz sigurnost u online okruženju podijeljenih u tri kategorije:

  – za djecu,
  – za roditelje i
  – za učitelje.

Posebno su nam se dopale stranice na kojima se nalazi eSafety Kit Online – stranice koje na djeci zanimljiv način daju mnoštvo savjeta kako se zaštititi na internetu, kako komunicirati u online okruženju, što je to Cyberbullying te kako se zabavljati. Možda malo neprimjetni, no na ovoj stranici nalaze se i poveznice prema materijalima za učitelje i roditelje među kojima možete pronaći mnoštvo zanimljivih savjeta, ideja za igre i online kvizove koji će vam pomoći u osvješćivanju djece o sigurnijem korištenju interneta.

slika22I na kraju moramo spomenuti akciju Safer Internet Day koja se povodi svake godine upravo u organizaciji Insafea. Ovogodišnja akcija se provodi u 62 zemlje među kojima je i Hrvatska. Službeni predstavnik Hrvatske je zajednica Suradnici u učenju (ucitelji.hr) Smiješak.

2 misli o “Sigurni na internetu?!

 1. Povratni ping: Pogled u akciji po drugi put | Pogled kroz prozor

 2. Povratni ping: Akcija “Sigurniji internet za djecu” « Pedagoški svijet

Komentari su zatvoreni.