Projekt o internetskoj sigurnosti „Učenici učenicima“

marlena_bogdanovic 

Marlena Bogdanović

Sažetak

U OŠ Tučepi se s grupom učenika koji sudjeluju u radu izvannastavne aktivnosti Virtualna učionica gotovo cijelo prvo polugodište radilo na pripremama projekta „Učenici učenicima“. Riječ je o svojevrsnom poučavanju o sigurnosti djece na internetu i odgovornom korištenju moderne tehnologije u kojoj su učenici, članovi sekcije Virtualna učionica, svoje vršnjake podučavali od temi internetske sigurnosti posjećujući ih u njihovim školama. Snimljen je i obrazovni videozapis, a projekt je prijavljen na natječaj za učitelje osnovnih i srednjih škola iz cijele Europe. Nekoliko dana prije zimskog odmora učenika primili smo obavijest da je projekt osvojio 1. nagradu – naš je projekt proglašen najboljim, a voditeljica projekta, učiteljica Marlena Bogdanović, dobila je titulu Učiteljica mjeseca prosinca!

Kako smo saznali za ovaj natječaj, što smo radili i kako smo se pripremali, možete saznati iz dokumenata u prilogu – Prijave i Intervjua.

O Programu Teach Today

Organizacija Teach Today (www.teachtoday.eu ) nastala je suradnjom 31 europskog ministarstva obrazovanja i gotovo svih najutjecajnijih korporacija s područja informacijsko-komunikacijske tehnologije kao što su: Facebook, Google, Microsoft, MySpace, Orange, Telecom, Vodafone, T-mobile… Posebno bih istaknula partnersku organizaciju European Schoolnet (Eun) koju čini mreža 28 europskih ministarstava obrazovanja, a posvećena je podupiranju škola za učinkovitu i odgovornu uporabu tehnologije u učenju, promicanju europske dimenzije i podizanju kvalitete obrazovanja u Europi. Ovo udruženje je europski predvodnik u području suradnje škola te, u suradnji s Europskom komisijom, nastoji izići u susret odgojno-obrazovnim potrebama mladeži i učitelja kako bi s novostečenim vještinama uspjeli u društvu znanja. Inovativnim projektima, inicijativama i partnerstvima, udruženje European Schoolnet vršnjacima omogućuje razmjenu ideja i mogućnost međusobnog učenja.

O natječaju

Teach Today je pokrenuo natječaj kako bi pronašao nove inovativne projekte s područja internetske sigurnosti u školama diljem Europe. Natječaj je bio otvoren za sve učitelje koji rade ili su radili u obrazovanju kao i za njihove mentore (teacher trainers).

Da bi pristupili natječaju, učitelji su trebali poslati kratak opis svog projekta (maksimalno 400 riječi) na Teach Today Blog.

U prijavi – postu trebalo je navesti:

 • opis projekta koji se provodi ili namjerava provesti u učionici, a koji služi za poučavanje učenika o odgovornom korištenju novih tehnologija kao što su internet, mobilni uređaji, društvene mreže, online igre i sl.,
 • pedagoške metode, pristupe i strategije poučavanja koji će se primijeniti.

Post je trebao biti objavljen na jednom od službenih europskih jezika (mi smo izabrali engleski).

Kriterij ocjenjivanja

Ocjenjivački sud činila su dva pedagoška eksperta European Schoolneta i jedan predstavnik uglednih korporacija – partnera Teachtodayja (opis partnera možete pronaći na adresi www.teachtoday.eu ). Izbor se temeljio na tri glavna kriterija:

 • inovacija (35 %) – razvija li projekt mišljenje i kreativnost učenika, nudi li nove pristupe u rješavanju ovog problema,
 • održivost (35 %) – može li se predočena ideja širiti na druge i može li biti okosnica promicanju odgovornog korištenja novih tehnologija,
 • uključenost učenika (35 %) – koliko će učenici biti aktivno uključeni u rad na projektu.

Sustav nagrađivanja

Od 1. listopada 2010. do 1. veljače 2011. godine svakog prvog dana u mjesecu stručni žiri Teach Todayja dodjeljuje titulu i priznanje Učitelja mjeseca – učitelju koji objavi najinovativniji projekt za taj mjesec. Pobjednik dobiva i:

 • kopiju autoriziranog članka o svom projektu koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Teach Todayja,
 • poveznicu na svoj rad koji će biti proslijeđen europskim školama. Koristit će i resurse partnera kao što su, primjerice, Twitter i Facebook, kako bi pobjednički rad dobio na popularnosti koju i zaslužuje,
 • novčanu nagradu od 400 € (200 po proglašenju, a 200 nakon provedbe projekta i napisanog završnog izvješća),
 • učitelj mjeseca bit će pozvan na Europski sastanak o internetskoj sigurnosti – u roku od godine dana od proglašenja,
 • pobjednički će rad biti zaštićen svim autorskim pravima – kao originalno autorsko djelo. Bit će i licenciran (više na www.creativecommons.org ) te će tako svi koji bi ga ubuduće htjeli koristiti na bilo koji način, biti upozoreni na uvjete korištenja.

U prilogu

  Prijava našeg projekta,

  Intervju – telefonski razgovor o projektu s predstavništvom u Velikoj Britaniji – dan nakon proglašenja

Jedna misao o “Projekt o internetskoj sigurnosti „Učenici učenicima“

 1. Povratni ping: Pogled u akciji po drugi put | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.