Novine u organizaciji i provedbi Natjecanja iz informatike i računalstva

zeljka_knezovic

Željka Knezović

mrezaOglasIspravljenPovodom 20. obljetnice održavanja Natjecanja iz informatike i računalstva, Agencija za odgoj i obrazovanje je 19. siječnja 2011. godine u Zagrebu predstavila niz novosti vezanih uz natjecanje. Na konferenciji za novinare u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predstavljen je portal www.infokup.hr koji je ujedno i pušten u rad. Predstavljeni su i novi naziv natjecanja koje se od ove školske godine zove Infokup, nova kategorija u natjecanju te suradnja s Udrugom mladih programera DUMP, koja je od prošle godine, uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agenciju za odgoj i obrazovanje, organizator natjecanja.

IMG_1589Viša savjetnica za informatiku Željka Knezović na otvaranju konferencije naglasila je da se od ove školske godine mijenja ne samo ime natjecanja, već cjelokupan sustav prijavljivanja učenika i mentora na natjecanje. „Natjecanje od ove školske godine nosi ime Infokup, a sustav prijavljivanja odvijat će se preko portala www.infokup.hr koji će biti centralno mjesto na kojemu će učenici i njihovi mentori moći pronaći sve informacije o natjecanju“, objasnila je Željka Knezović.

IMG_1595

Predsjednica državnog povjerenstva Zlatka Markučič otkrila je još jednu novost u natjecanju – uvođenje treće kategorije. Uz kategorije Razvoj softvera i Primjena algoritama uvodi se i kategorija Osnove informatike, a u sve tri kategorije moći će se natjecati učenici osnovnih i srednjih škola.

Novosti u sustavu natjecanja podržala je i Hrvatska akademska i IMG_1616istraživačka mreža CARNet koja u natjecanju sudjeluje kao suorganizator. Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić na konferenciji je naglasio da je ovakav sustav natjecanja izvrsna prilika za poticanje mladih talentiranih učenika da se bave poslom koji im može osigurati svijetlu budućnost. „Na Infokupu će sudjelovati nekoliko tisuća učenika i važno je da ih podržimo“, istaknuo je Zvonimir Stanić.

IMG_1607Podršku održavanju natjecanja dao je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, naglasivši da informatika ima posebno mjesto u sustavu natjecanja budući da je informatička pismenost, uz matematičku i čitalačku, jedna od tri temeljne kompetencije. Također je naglasio da će Agencija i ubuduće nastaviti poticati učitelje i nastavnike koji dodatno rade s učenicima i pripremaju ih za natjecanja.

Školsko natjecanje iz informatike i računalstva održat će se 9. veljače 2011. Zatim slijedi županijska razina natjecanja 14. ožujka, a najbolje među njima Državno povjerenstvo pozvat će na državno natjecanje koje se ove godine održava ondje gdje je sve i počelo – u Rapcu, od 17. do 20. travnja 2011. godine.

Jedna misao o “Novine u organizaciji i provedbi Natjecanja iz informatike i računalstva

  1. Povratni ping: Pogled u akciji po drugi put | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.