Virtualni okrugli stolovi u 2010. godini

iva_bosiljevac

Iva Bosiljevac

Virtualni okrugli stolovi održavaju se u organizaciji Microsofta Hrvatska, Agencije za odgoj i obrazovanje, Sveučilišnog računskog centra Srce i tvrtke Aquilonis. Ove godine održali smo ih osam, ugostili sugovornike iz cijele Hrvatske, obradili razne teme, a kvalitetu rasprava dokazuje i veliki broj sudionika koji se spajaju s udaljenih mjesta.

Virtualni okrugli stol „Obrazovni sadržaji na internetu“ uputio nas je u to kako odabrati kvalitetni obrazovni sadržaj na internetu, prepoznati dobar, pouzdan i točan obrazovni/informativni sadržaj i razlikovati ga od sadržaja koji nije takav.

U „Različitim stilovima učenja“ čuli smo kako IKT može pomoći da se ostvare različiti stilovi učenja u nastavi i individualnom učenju te koji su mogući stilovi učenja u pripremi za ispite Državne mature.

Cilj virtualnog okruglog stola „Upotreba apleta, filmova i simulacija u nastavi – multimedija u nastavi“ bio je pokazati kako se upotrebom apleta, filmova i simulacija u nastavi mogu razvijati novi oblici učenja i poučavanja, a o tome kako se upotrebom igara može povećati motivacija učenika i učinak učenja te djelovati odgojno, raspravljali smo u virtualnom stolu pod nazivom „Računalne igre u obrazovanju“.

U virtualnom stolu „Uloga i značaj inovativnih škola“ saznali smo što određenu školu čini inovativnom te se upoznali s Microsoftovim projektom namijenjenim suradnji i novim izazovima inovativnih škola.

Puno pažnje privukla je rasprava o „Informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji u Nacionalnom okvirnom kurikulumu i školskom kurikulumu“ tijekom koje su pripremljeni stavovi i mišljenja o optimalnoj primjeni Nacionalnog okvirnog kurikuluma u školskom kurikulumu kako bi se mogli usporediti s europskim i svjetskim iskustvima. Prezentirani su i u okviru okruglog stola na Savjetovanju u Šibeniku.

Mišljenja, stavove i mogućnosti primjene e-učenja u osnovnim i srednjim školama istražili smo kroz virtualni stol „E-učenje u nastavi osnovnih i srednjih škola“, dok je ciljImplementacije računalnih igara u proces obrazovanja“ bio razmotriti mogućnosti uvođenja računalnih igara u proces obrazovanja i potaknuti stavove i promišljanja o pozitivnim aspektima njihove primjene tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, uvodničarima, moderatorici Ivani Turčić Prstačić te posebno tvrtki Microsoft Software d.o.o iz Srbije uz čiju smo pomoć u nekoliko okruglih stolova ugostili i učitelje iz Srbije.

Snimke svih virtualnih okruglih stolova možete pronaći u Arhivi webinara na portalu www.ucitelji.hr. Pozivamo vas da nam se pridružite i na sljedećim virtualnim okruglim stolovima te svojim sudjelovanjem i uključivanjem u raspravu doprinesete razmjeni iskustava i znanja.

Jedna misao o “Virtualni okrugli stolovi u 2010. godini

  1. Povratni ping: Pogled s veseljem | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.