Sigurnije življenje na internetu uz CERT-ove brošure

lidija_kralj

Lidija Kralj

imageTijekom ove jeseni Nacionalni CERT objavio je dvije brošure o sigurnijem življenju na internetu i čuvanju privatnosti pri korištenju Facebooka. Obje brošure namijenjene su običnim korisnicima računala koji možda i nisu svjesni kakve se sve zamke kriju u virtualnom svijetu.

Autori brošura posebno naglašavaju zdravorazumski pristup i daju savjete kako svjesnim odabirima i posvećivanjem pažnje svojim postupcima na internetu možete najbolje zaštititi sebe, svoje prijatelje i obitelj.

imageBrošura „Sigurnije na internetu“ na primjerima i pomoću jasnih savjeta pomaže prepoznati opasnosti te se aktivno zaštititi prilikom korištenja interneta. Sadržaji obuhvaćaju najpopularnije mrežne usluge kao što su društvene mreže i dijeljenje datoteka, a pritom se posebna pažnja posvećuje načinima izbjegavanja prijevara preko elektroničke pošte ili online kupovine te zaštiti privatnih i osjetljivih podataka.
Na opisanim primjerima bolje ćete razumjeti opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu, naučiti kako prepoznati prijevare, zaštititi računalo i sačuvati svoje podatke od krađe ili gubitka.

Tekst brošure napisao je Mladen Štifić, a ilustracije je pripremio Sebastijan Čamagajevac.

imageimage

imageBrošura „Zaštitite svoju privatnost“ ističe važnost zaštite osobnih podataka i moguće rizike ukoliko svoje podatke objavite javno i omogućite pristup do njih bilo kome. Čitajući brošuru, saznat ćete koje su moguće opasnosti prilikom objavljivanje sadržaja i podataka na društvenim mrežama.
U brošuri su detaljno opisani koraci koje trebate poduzeti kako biste na ispravan način podesili postavke privatnosti na Facebooku.

image

Objavljivanjem ovih brošura Nacionalni CERT opremio nas je potrebnim znanjem i kritičkim promišljanjem kako bismo sigurnije i s više povjerenja koristili prednosti novih tehnologija.
Obavezno ih pročitajte i budite spremniji za sigurnije življenje na internetu!

imageO objavljenim brošurama razgovarali smo s Darkom Perhočem, pomoćnikom ravnatelja za Nacionalni CERT.

1. Kako su nastale brošure „Sigurnije na internetu“ i „ Zaštitite svoju privatnost“?

Jedna od obveza Nacionalnog CERT-a je i podizanje svijesti o računalnoj sigurnosti vezanoj uz korisnike interneta. Sve aktivnosti koje se odnose na distribuciju literature, sigurnosnih preporuka i ostalog spadaju u tu kategoriju.

2. Kome su namijenjene?

imageNaše su brošure uvijek namijenjene najširem krugu korisnika interneta u Hrvatskoj. U digitalnom obliku (online) izdajemo i tehničke dokumente koji su fokusirani na određenu problematiku te su oni zbog svoje detaljnosti namijenjeni užem krugu čitatelja.
Sadržaj brošura diktira i činjenica da je Nacionalni CERT nacionalni servis, za razliku od drugih CARNetovih servisa koji su usmjereni na obrazovne ustanove, stoga sadržaj mora biti primjeren za najširu publiku. Uz CERT, CARNet ima još jedan nacionalni servis – DNS .hr.

3. Kakve su dosadašnje reakcije korisnika na te brošure?

Reakcije su jako dobre, osobito na ilustracije. Posjećenost mrežnih stranica nam je porasla za oko 40 % od kada su obje brošure objavljene, a svaka od njih preuzme se petstotinjak puta mjesečno.

4. Kakvi su vam planovi za buduće aktivnosti iz područja obrazovanja za sigurniji internet?

Stvarnost na internetu nam diktira koja područja su aktualna, tako da je teško točno predvidjeti kojim sigurnosnim problemima i na koji način ćemo se baviti za, recimo, dvije godine. No, zasigurno ćemo i dalje objavljivati brošure o sigurnosti interneta koje će se baviti gorućim i vrlo aktualnim temama iz tog područja.
Spomenuo bih još da se djelatnici Nacionalnog CERT-a moraju stalno stručno usavršavati i informirati kako bi bili u tijeku. Povremeno organiziramo i predavanja za posebne skupine, primjerice, za MUP smo održali niz predavanja o mrežnoj forenzici.

imageNacionalni CERT je namijenjen svim korisnicima iz Republike Hrvatske, a osnovao ga je CARNet kao zasebni odjel prema Zakonu o informacijskoj sigurnosti iz 2007. godine. U CARNetu djeluje i Odjel za računalnu sigurnost koji je namijenjen korisnicima CARNeta, dakle obrazovnoj i akademskoj zajednici.

Napomena: Sve ilustracije u tekstu vlasništvo su CARNeta i Nacionalnog CERT-a, a prenesene su s pripadajućih mrežnih stranica ili iz brošura spomenutih u tekstu.

Jedna misao o “Sigurnije življenje na internetu uz CERT-ove brošure

  1. Povratni ping: Pogled s veseljem | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.