O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga…

zeljka_markovic_bilic

Željka Marković-Bilić

Razmišljajući kako započeti pregled jednogodišnjeg bloganja, svakakve su mi ideje padale na pamet. Jer bila je ovo, za mene, godina velikih previranja u svemu što se tiče školstva pa je možda početna rečenica mogla biti provokativna poput „Ponekad se čini da je bolje pregristi neku misao, nego otvoriti usta“ ili potpuno drugačija poput „Biti učiteljica/učitelj je cjeloživotno učenje“. I obje bi sažele ono što me je toliko zaokupljalo ove godine da sam o tome morala pisati. Kad ste učitelj, niti jedan dan nije jednak, često balansirate na tankoj liniji između oduševljenja i razočaranja tražeći sredinu koja će biti prihvatljiva za sve. Je li to dobar ili loš put, gdje se „u traženju sredine“ nalaze iznadprosječni i ispodprosječni, dilema je koju učitelj sam ne može razriješiti. Može samo pisati o tome.

Godina je započela vječitom temom – pisanjem o kreativnosti. Koje su zamke u razvoju kreativnosti i koliko je vrijeme važan faktor za njen razvoj, kako učitelj može potaknuti razvoj urođene kreativnosti, pisala sam u blogu O kreativnosti (potraga za vremenom). Kako nekoliko dana bez računala može biti povezano s imagevještinom brzog čitanja, nije ni meni bilo jasno dok nisam proučila hrpu materijala o Brzom čitanju. Nažalost, želja da svladam tu vještinu, i dalje je u ladici želja. Ponekad mi se čini da bi bilo bolje da živim bez praćenja domaćih medija jer u njima ima previše neistina, zlobe i podmetanja. Razmišljanja o tome što je i tko uzor današnjoj djeci, navelo me na temu Slika o sebi ili kakve poruke šaljemo djeci.

Krajem siječnja bilo je vrijeme za pisanje o tome Kako napisati čestitku za Valentinovo s nekoliko savjeta koji uvijek dobro dođu te za malo reklame o Školskoj televiziji na velikobukovečki način.

Veljača je donijela školska natjecanja i propitkivanje o njihovom smislu i načinu provođenja pa je Brisanje prašine ili o školskim natjecanjima iznjedrilo i imagenekoliko komentara kolega i kolegica, a ponovno čitanje teksta stvorilo dilemu oko toga što učiniti ove godine. Kako smo u šestom razredu obrađivali glagolske oblike, tako sam pisala i o Hot Potatoesu u nastavi gramatike: uvježbavanje glagolskih oblika.

Tekst Dnevnik Ane Frank i sudbina Lee Deutsch, korelacija hrvatskog jezika i povijesti, jedan mi je od najdražih jer je proizašao kao rezultat uspješne korelacije s predmetom povijesti i temelji se mnogobrojnim izvorima. Objavljen je i na Povijesnom portalu, zahvaljujući njegovom uredniku, kolegi Miljenku Hajdaroviću.

image

U ožujku je zajednička tema bila riječ: u tekstu Ponešto i digitaliziranim knjigama mogu se pronaći poveznice prema stranicama s digitaliziranim knjigama i slikovnicama, a pišući Riječ-dvije o riječi neizmjerno sam uživala u knjizi profesorice Opačić i njenom kritiziranju i ismijavanju pomodnih govornika. Opet sam se bavila i problemima koji muče svakog rimageazrednika. U tekstu Povratne informacije – muke po razredništvu, 2. dio sam na zornom primjeru iz prakse prepričala kako se daje povratna informacija prema savjetima stručnjaka. Zapis Ideja za lektiru Tajni leksikon Želimira Hercigonje uvjerljivi je rekorder po broju pregleda mojih postova, ali ne donosi učenicima najdraži oblik informacija – prepričani sadržaj Smiješak. Namijenjen je drugačijem izvođenju nastave lektire koji je mojim učenicima bio izuzetno zanimljiv.

U travnju me je, s povratkom lijepog vremena, zaokupljala tema Igra – smisao života svakog djeteta. Kako ostati u razredu i uspješno raditi kad vas to isto sunce mami van, a sva osjetila upravo „divljaju“ od želje za aktivnošću, pročitajte u postu Uhvatimo sunce – interpretacija pjesme Tratinčica Ljubice Balog.

Lijepo nas je vrijeme pratilo i na Izletu u Krapinu koji je moja škola organizirala za sve učenike koji su sudjelovali u natjecanjima. Što osmaši misle o knjigama koje su čitali za lektiru, tema je teksta O ukusima ne raspravlja!. Krajem imagesvibnja iz većine se predmeta ponavlja gradivo za završno ispitivanje pa je dobro to ponavljanje učiniti što zanimljivijim. Tražeći kako, na različitim sam stranicama naletjela na različite Online kvizove za male i malo veće (hrvatski jezik) i skupila ih na jedno mjesto.

U lipnju sam prenijela dvije najave: U svijetu bajki o ogulinskom Festivalu bajki potaknutom stvaralaštvom Ivani Brlić-Mažuranić te o akciji Mozaik knjige Kuna po kuna do Antuntuna.

Srpanj je bio mjesec posvećen radionicama za djecu u organizaciji Obiteljskog centra Varaždinske županije – Ljeto u gradu – daleko od mora J u kojima su mame-učiteljice uživale jednako kao i njihova djeca. Priprema i objava posta Što smo slušali kad smo mi bili djeca u mojoj je obitelji izazvala pravo oduševljenje i višemjesečno pjevušenje pojedinih pjesama. U kolovozu smo se nastavili igrati pa je nastao tekst Ljetno prijepodne – recept za radionicu.

Nova školska godina započela je i prije samoga početka, praćenjem Škole medijske kulture u Čakovcu te proučavanjem eLektire o čemu sam pisala u Pogledu kroz prozor. Kako to izgleda kad se učiteljica osim za svoj prvi tjedan, priprema i za prvi tjedan 1. razreda svog djeteta, možete pročitati u postu koji sam, naravno, imagenazvala Prvi tjedan. O pisanju SMS-ova bila je riječ u tekstu Jesmo li esemesovski pismeni ili ne?. Kako se mijenja perspektiva o težini školskih torbi, ali i što sve one sadrže i mogu li dodatni materijali zamijeniti ulogu roditelja, zaokupljalo me u tekstu Promjena perspektive ili o školskim torbama. Rujan je zaokružen temom Što očekujemo od početka? u kojoj je bilo riječi i o programu predškole i o početku prvog i petog razreda.

Listopad je donio traženje novih ideja i motivacija za nastavu jer je upravo motivacija ono što nas pokreće. U postu Nekoliko ideja za korištenje računala u nastavi hrvatskoga jezika podsjetila sam i samu sebe čime bih nastavu mogla učiniti zanimljivijom. Uslijedio je reklamni post Suradnici u učenju u emisiji eHrvatska sa snimkom priloga o našoj zajednici.

Razmišljanja o školskoj zadaći, temama i pripremi za nju, pročitajte u tekstu Školska zadaća, a razmišljanja o različitim aktivnostima koje se nude djeci u postu Izvanškolske aktivnosti ili druženje s roditeljima?. Kako izraditi Plakat u nastavi hrvatskoga jezika, zadnji je post u listopadu.

Zadnja dva mjeseca nekako su svojim temama najviše bila odraz mene kao učiteljice, ali i osobe jer su tekstovi kojima sam se bavila često bili isprovocirani onime što se događalo oko mene i oko učitelja u cjelini. Najprije me izrazito pogodio jedan slučaj u kojemu se našlo dijete koje postiže odlične rezultate – Biti odličan učenik – ponos ili sramota?. Sljedeći je tekst isprovocirala izjava jednog roditeljima o obavezama učenika pa je nastao tekst U savršenom svijetu osim prava postoje i obaveze. Uslijedio je post o manifestaciji Milenijsko čitanje bajki u SOS Dječjem selu Lekenik u koju se uključila i moja škola snimivši čitanje jedne bajke.

Kraj mjeseca dočekala sam u odličnom raspoloženju – moj je, teško motivirajući razred briljirao na satu lektire! O uzrocima zašto, ali i lektiri te problemu i kulturi čitanja općenito, pisala sam u tekstu Iz velegradskog podzemlja – opet o lektiri.

Prosinac je donio famozni tekst o učiteljima u jednim dnevnim novinama i potrebu da kažem što me sve tišti – Biti učitelj – ponos ili sramota?. Sredina mjeseca bila je rezervirana za traženje stranica s E-knjigama, a posebno su me razveselile stranice sa slikovnicama na engleskom jeziku.

Tu završava pregled, dva tjedna prije isteka tekuće godine. Ova je bila šarolika, a moje pisanje najčešće uzrokovano vanjskim poticajima, ponekad pozitivnima, ponekad ne. Kakva će biti sljedeća godina? Voljela bih da svi imaju više vremena za djecu, i roditelji i učitelji, jer smo zajedno u istoj misiji – odgoju i obrazovanju djece. Voljela bih i da medijima postane važnije isticati pozitivne primjere od negativnih. Voljela bih da svi imamo više razumijevanja jedni za druge i želju da si međusobno pomažemo. I da, za kraj, da budemo zdravi i puni radnog elana Smiješak.

Jedna misao o “O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga…

  1. Povratni ping: Pogled s veseljem | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.