Multimedija u punom sjaju s PowerPointom 2010!

tomislav_curic

Tomislav Ćurić

Umetanje videozapisa u prezentaciju na jednostavan način nešto je što smo svi s nestrpljenjem očekivali. Pokazat ćemo kako ga možete umetnuti sa svog računala, ali i s nekog internetskog servisa, primjerice, YouTubea.

Najprije na računalo preuzmite videozapis, primjerice, o uporabi interaktivne ploče s CARNetovih stranica na ovoj poveznici. Spremite ga na neko mjesto na tvrdom disku. Kako bi PowerPoint prilikom umetanja videozapisa u prezentaciju prepoznao njegov format, svaki format videozapisa koji ste preuzeli s interneta konvertirajte u mpeg format (prilikom pripremanja ovog članka morali smo konvertirati VP6 format u mpeg format). Besplatan probni program za promjenu formata videozapisa možete pronaći na ovoj poveznici. slika 1.

Otvorite novu prezentaciju u PowerPointu te novi slajd u koji ćete umetnuti videozapis sa svojeg računala.

 

slika 2.

 

Na alatnoj traci odaberite karticu Insert pa kliknite na Video te na Video from file.

 

slika 3.

Otvorit će se prozor u kojem će se tražiti da umetnete videozapis sa svog računala. Kada pronađete spremljeni videozapis, odaberite ga i kliknite na Insert u donjem desnom kutu prozora za umetanje videozapisa.

Nakon što ste u prezentaciju umetnuli videozapis, bit će prikazan na cijelom slajdu. Želite li vidjeti kako izgleda reprodukcija, kliknite na naredbu Play. Želite li ga uređivati, na kartici Video tools pronađite željene mogućnosti.

Kako bi se videozapis automatski pokrenuo prilikom prikazivanja prezentacije, na kartici Video tools odaberite Playback. Kada kliknete na nju, s lijeve strane će se pojaviti mogućnost odabira započinjanja videozapisa. Na raspolaganju su dvije mogućnosti: na klik miša ili automatski. Odaberete li automatski, videozapis će se pokrenuti prilikom prikazivanja slajda na kojem se nalazi. Na kartici Video tools nalazi se mnoštvo drugih mogućnosti za uređivanje umetnutog videozapisa.

Želite li videozapis prikazati preko cijelog zaslona, postavite kvačicu pokraj naredbe Play full screen.

slika 4.slika 5.

Umetanje videozapisa s YouTubea

Power Point 2010 nudi vrlo korisnu mogućnost: korištenja videozapisa s YouTubea bez prethodnog preuzimanja sadržaja na svoje računalo, odnosno izbjegavanje različitih opasnosti koje ovakvo preuzimanje nosi sa sobom.
Da biste takav videozapis pokrenuli nakon umetanja u prezentaciju, morate imati stabilnu internetsku vezu. Spora internetska veza može dovesti do nemogućnosti reprodukcije pa je savjet da se ovom mogućnošću ne koristite u važnim prezentacijama.

slika 8.Za umetanje videozapisa s interneta morate na računalu imati instaliran Windows Media Player 11. Bez njega videozapis koji želite pokrenuti s YouTubea neće raditi. Na ovoj poveznici možete besplatno preuzeti taj program. Napominjemo da za instalaciju Windows Media Playera 11 na svom računalu morate imati instaliranu originalnu verziju Windowsa.

slika 6.Pokrenite Internet Explorer i otvorite stranicu YouTubea na kojoj je videozapis koji želite umetnuti. Kliknite na naredbu Dijeli/Ugradi i kopirajte kôd za umetanje (embed kod) koji će se pojaviti s lijeve strane, označen plavom bojom.

slika 7.

 

Za umetanje videozapisa s YouTubea kliknite na karticu Insert pa odaberite Video i zatim Video from Web site.

 

Pojavit će se izbornik Insert video from web site i u njega zalijepite kôd za umetanje s YouTubea.

slika 9.slika 10.

Nakon toga bi na sredini slajda vaše prezentacije trebao biti umetnut videozapis. Možete povećati njegov prikaz povlačenjem rubnih kvadratića.

slika 11.

I ovaj videozapis možete uređivati istim mogućnostima iz kartice Video tools kao i u primjeru umetanja videozapisa s tvrdog diska. Jedina razlika je u tome što ovaj videozapis ne može biti prikazan preko cijelog ekrana. Nakon pokretanja prezentacije to izgleda otprilike kao na Slici 12.

slika 12.

Ostale mogućnosti PowerPointa 2010 možete sami istražiti i pritom uživati u umetanju multimedije u atraktivne i zanimljive prezentacije.

Jedna misao o “Multimedija u punom sjaju s PowerPointom 2010!

  1. Povratni ping: Pogled s veseljem | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.