U svijetu svjetske inovativnosti

edin_kadic

Edin Kadić

Nakon dugo vremena iznova sam ušao u svijet Suradnika u učenju (Partners in Learning), Microsoftovih inovativnih nastavnika i škola, ali ovaj put na osobiti način: kao dio obitelji svjetskih inovativnih škola i to na drugom kontinentu, u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici. Doduše, kao Patfinder škola koja je svoj dugogodišnji inovativni rad usmjerila prema stvaranju, povezivanju u zajednici i razmjeni, ali s čvrstim opredjeljenjem prema cilju –mentorskoj školi.

Odlazak na Worldwide Inovative Education Forum (WWIEF) u Cape Town započeo je prije nekoliko mjeseci kada smo desetogodišnji rad na brojnim projektima povezivanja zajednice korištenjem IK tehnologija uobličili u jedinstveni projekt „E-medica“ (projekt virtualnog povezivanja svih zdravstvenih škola RH). S njime smo, u okviru Microsoftovih Suradnika u učenju, izabrani u krug Inovativnih škola (Innovative School), program koji se izvodi u 114 zemalja širom svijeta i okuplja više od 500 najinovativnijih svjetskih edukatora i ravnatelja škola.

Nemalo osobno zadovoljstvo i veselje podijelili su svi djelatnici škole, a zatim su uslijedile obimne pripreme kako bismo našu školu i naše inovativne projekte, ali i Hrvatsku i Zadar, na Forumu predstavili u što boljem svjetlu. Plakat, letci, DVD materijali, prezentacije, propagandni materijali, a zatim i predavanja na Virtual Universitiy bili su polazni zadaci kojima se posvetila cijela škola.

Doskora je sve bilo spremno i naš školski tim: Davor Vidaković, ravnatelj, Marija Perković, zamjenica ravnatelja i Edin Kadić, voditelj projekata, krenuo je na drugi kontinent, u svijet vrhunske inovativnosti u obrazovnom svijetu. Sa sobom dolazaksmo ponijeli mnoštvo materijala, ali iznad svega želju da svijetu pokažemo naša ostvarenja, da ih usporedimo s drugima, da razmijenimo svoja saznanja te da nađemo nove partnere za suradnju, ali i da s ponosom prezentiramo naš grad i državu!

Prikaz dijaprojekcije

Na istraživačkom putovanju u Zagrebu su nam se priključili Željka Knezović, sutkinja na WWIEF i Arjana Blažić, polufinalistica Inovative Teacher Foruma.

Nakon noćnog leta i pomalo mamurnog buđenja, već sam dolazak u Johannesburg potvrdio je naša iščekivanja. Već smo se na aerodromu susreli s nekoliko od prije poznatih lica, a započela su i upoznavanja i ugodni razgovori s novim sudionicima iz Estonije, Češke, Tajvana, Estonije, Portugala, JAR-a….

Let i dolazak u na aerodrom u Cape Town bio je ulazak u svijet Microsofta! Na aerodromu su se prema domaćinima, štandu s prepoznatljivim logom, slijevale rijeke inovativnih nastavnika i predstavnika inovativnih škola. Smijeh, veselje, pozdravi na svim svjetskim jezicima, nova upoznavanje i pozdravi kolega s nekih prethodnih susreta! Šarenilo svjetskih kultura i običaja obilježili su dolazak!

Prijevoz do hotela bio je besprijekoran i već nakon sat vremena krenuli smo u istraživanje Cape Towna, milijunskog grada ove osebujne i predivne zemlje. Šetnja turističkim dijelom grada, Watherfrontom, zaprepastila nas je prepoznatljivošću nizozemskog utjecaja arhitekture, pomiješanog sa zvukovima Afrike na svakom uglu, svakom trgu!

Prvi dan (26. 10. 2010.) obilježio je posjet školama. Oko 500 sudionika podijeljeno je u grupe i krenuli smo u obilaske.

1.dan_1

Prvo smo posjetili privatnu školu Bishops School, mušku školu s preko 1000 učenika. Nakon prijema i videoprezentacije, njeni učenici su nas proveli cijelim zaprepašćujuće velikim i prekrasno uređenim školskim kompleksom. Predstavili su nam način života u koledžu, cijene školovanja, kućni red, radna okruženja, a zatim su uslijedila iznenađenja, obilasci kompleksa zgrada (po predmetima), knjižnica, kapela, školska crkva, veliko kazalište, učeničke i nastavničke kuće i stanovi, centralni stadion škole, četiri velika igrališta za ragbi, sportske dvorane, šest igrališta za kriket, otvoreni i zatvoreni bazen… Cijeli kompleks veličine malog grada ostavio nas je bez riječi, a još više neposredno upoznavanje s učenicima gotovo svih uzrasta Bishops škole.

1.dan_2Ručak na obližnjem vidikovcu i krenuli smo u predgrađe Cape Towna. I tu je započela tužna priča o ovoj predivnoj zemlji prepunoj kontrasta. Uz autoput su nicali mali „gradovi“ blokova limenih potleušica u kojima žive tisuće i tisuće najsiromašnijih stanovnika ovog predivnog grada.
Prikaz dijaprojekcije

Došli smo do Oval North High School, škole toliko suprotne od Bishops School. Već na ulazu nas je dočekao njihov ljubazni ravnatelj, gospodin Kassiem i tisuće razigranih dječjih osmijeha. Pjesma dobrodošlice školskog sastava i neformalno druženje s učenicima. Tisuće 1.dan_4pitanja, a za njih najnepoznatije: Gdje je to Zadar i Hrvatska?! Obilazak školskih učionica i kabineta ove tehničke škole, neposrednost i srdačnost nikoga nisu ostavili ravnodušnima. U razgovoru s ravnateljem koji je vodio našu malu zadarsku delegaciju uslijedila su brojna pitanja, ali i konkretni razgovori o mogućnosti suradnje s ovom uistinu specifičnom afričkom školom.

Povratak, radionica i početak jurnjave i užurbanog pripremanja izložbe, štandova za prezentacije. Nasuprot štandova: 26 mentorskih škola, 56 inovativnih Pathfinder škola (među kojima i naša škola) te 107 inovativnih nastavnika iz cijelog svijeta.

Iznova razigranost i vesela druženja cijelog svijeta, međusobno pomaganje u postavljanju šarenog svijeta inovativnosti. Normalno, prvo je uslijedilo upoznavanje sa „susjedima“ iz Kanade i Cipra, a zatim i ostalih!

Završetak dana obilježen je primanjem na otvorenom, u najstarijoj svjetskoj vinariji i 1.dan_3vinogradima Groot Constantia-Trust (iz 1685. godine). Obilazak vinograda i degustacije vina uz brojna lokalna jela i lokalna glazba, ipak je obilježilo predivno neformalno druženje s našim kolegama iz cijelog svijeta. Ugodno upoznavanje s drugim kulturama i zemljama ostavilo je toliko dojmova, a jezici svijeta su se preplitali u jedno zajedništvo. Tajvanci, Kongoanci, Slovaci, Pakistanci, Brazilci, Rusi, Kinezi… svi za jednim stolom isprepleteni zajedničkom idejom i upoznavanjima različitosti!

Drugi dan (27. 10. 2010.), tipičan za Microsoftovu preciznost i ažurnost, započeo je točno u 9.00 sati svečanošću otvorenja i pozdravnim govorima u ogromnom Kongresnom centru Cape Towna, a nedaleko od našeg hotela. Dojmljiv prostor bio nam je dom svih ovih dana!

2.dan_1

U svečanoj dvorani s preko 500 gostiju najdojmljiviji su bili pozdravni govori Ministra obrazovanja JAR-a, a pogotovo Anthonya Salcita, zamjenika direktora Microsofta. Pozdravljajući nas, inovativne sudionike, naglasili su neminovnost i potrebu ovakvog okupljanja najinovativnijih nastavnika i škola koji su svjetlo u vođenju škola ovog stoljeća, potrebe poimanja globalizacije, ali i smanjivanju razlika, poput ove koju vidimo na ovom kontinentu. Želja da razmijenimo svoje spoznaje i trajno učimo čini nas posebnima u prosvjetnom svijetu. Posebno je naglašena komponenta potrebe ovakvog događanja u Južnoj Africi, kao poticaj daljnjeg razvoja.

2.dan_2Nakon pauze uslijedile su radionice. Naša delegacija, u okviru radionica inovativnih škola (Kreativnost i komunikacija), opet je preuzela aktivnu ulogu u prezentaciji naših ostvarenja, ali i pojašnjavanju i promoviranju našeg obrazovnog sustava. Na radionici se u manjim grupama raspravljalo o mogućnostima i načinima promicanja inovativnosti u zajednici, kako školskoj, tako i lokalnoj. Naglasak je bio na metodama i alatima motiviranja zajednice za uključivanje u procese osuvremenjivanja škola i nastave novim IKT alatima. Tu je do izražaja došla naša raznolikost, ali i spoznaja da je naša škola, kao i naša zajednica, u mnogome već dosegla te da u mnogome i prednjači u motiviranju i promicanju inovativnosti, filozofiji i pedagogiji primjenjivosti kao i tehničkoj opremljenosti hrvatskih škola.

Ručak, a onda smo se svi žurno razmili na svoje štandove i započeo je najuzbudljiviji, najugodniji dio Foruma – izložbe i prezentacije škola i nastavnika.

2.dan_4U ozračju pravog sajma na štandu smo se izmjenjivali gospođa Perković, ravnatelj Vidaković i ja. Na naš štand su dolazile razne znatiželjne delegacije i pojedinci, raspitivali se o našoj školi, projektima, Hrvatskoj, Zadru, a naš tim je uz svesrdan trud odgovarao na svako pitanje. Pored našeg postera postavili smo mali ekran tako da se stalno „vrtio“ film o Zadru i našoj školi, a kada je trebalo prezentirati projekt, na istom platnu smo prezentirali PowerPoint 2.dan_3prezentaciju svih naših projekata u zadnjih deset godina. Profesorica Perković pojašnjavala im je sustav i aktivnosti u školi, upoznavala ih sa Zadrom i Hrvatskom, dok je ravnatelj objedinjavao više funkcija. Pored animiranja sudionika i prezentiranja škole, veliki je trud ulagao u promoviranje Zadra, Zadarske županije i Hrvatske.
Prikaz dijaprojekcije

Sa zadovoljstvom možemo naglasiti kako je naš štand bio jedan od najposjećenijih, najveselijih i svakako uočen po vrlo velikom, kreativnom i nadasve inovativnom projektu.

Izmjenjivali su se materijali, plakati, posjetnice, propagandni materijali, a ostvareni su i preliminarni dogovori moguće suradnje s Ciprom, Rusijom, Kenijom, JAR-om, Slovačkom, Tunisom, Njemačkom….

Nakon zaključaka i dogovora o sutrašnjim aktivnostima u grupama i radionicama, iznova ritam programa! Brza „šetnja“ do hotela (srećom tako blizu Kongresnom centru) i odlazak na Regionalnu večeru. Pod vodstvom našeg regionalnog PIL menadžera Teodora Mileva, imali smo priliku uživati u narodnoj večeri i tradicionalnim običajima, pjesmi i plesu koji su nam dočarali ljepotu ove zemlje. Večer koju nitko od sudionika nikada neće zaboraviti!

Treći dan (28. 10. 2010.)

Jutarnji program obilovao je izlaganjima i predavanjima o vizijama inovativnih škola, promicanju uporabe IK tehnologija u školama, globalizaciji i kulturološkim i tehnološkim razlikama. Dominiralo je raspravljanje o različitostima pogleda 3.dan_1na vizije inovativnih škola, ali su svi zaključci vodili prema potrebi što veće i šire suradnje škola sa zajednicom, a još više s motivacijama unutar same škole.

Prikaz dijaprojekcije

U kasnim poslijepodnevnim satima uslijedile su rasprave, a 3.dan_2potom iznova grupne radionice. Na našoj radionici, koju je vodila mentorska škola iz Rusije, naš tim preuzeo je aktivnu ulogu voditelja i prezentatora naše vizije inovativne škole, suradnje i komunikacije u zajednicama koju realiziramo dugi niz godina kao trajnu vodilju uspješnosti i inovativnosti. Gospođa Perković i gospodin Vidaković iznosili su palete projekata i aktivnosti škole, suradnje sa zajednicom i inozemnim školama.

Najblaže rečeno, sudionici radionica bili su oduševljeni našim školskim aktivnostima u koje je uključena većina nastavnika i učenika, ali i aktivnostima u koje je uključena naša uža županijska zajednica (i sama Županija), ali i šira zajednica, poput Ministarstva, CARNeta i Microsofta Hrvatska.

U ovom intervalu bio je upriličen i kratki izlet na rt Dobre Nade i koloniji pingvina.

Predvečer je uslijedilo prezentiranje Microsoftovih inovativnih alata, poput Binga, Live@edu, MultiPointa, WorlWide Telescopea i niza drugih.

Četvrti dan (29. 10. 2010.)

Zadnji dan Foruma obilježile su rasprave mentorskih škola, na kojima se iznova, ali detaljno govorilo o iskustvima i primjerima dobrih komunikacija sa zajednicama i širenjima suradnje, motiviranjima prvenstveno nastavnika unutar škola, učenika, angažmana u zajednici.

Poslije ručka uslijedili su zaključci: suradničke radionice, sagledani uspjesi i zaključci s radionica, dogovori o daljnjim aktivnostima koje ćemo međusobno poduzeti po povratku u svoje škole. Dogovoreni su termini suradnja, prvih videokonferencija, zadataka koje treba obaviti do tada, kao i prvih prijedloga konkretne suradnje.

Završna svečanost je, poput otvaranja, bila glamurozna, uz nadahnute govornike. Pozdravi svim sudionicima i želja da godinu koja je pred nama iskoristimo 4.danza ostvarivanje suradnja koje smo ovdje započeli te da se i na sljedećem Forumu inovativnih učitelja iznova okupimo s novim pogledima koji će biti zajednička vizija.

 Prikaz dijaprojekcije

Gala večera bila je završno iznenađenje, a organizirana je u Kirstenbosh nacionalnom botaničkom vrtu, na prostoru od 528 hektara koji su nam prvi dio večeri bili prekrasna šetnica za zajednička fotografiranja, razmjene adresa e-pošte, ideja… prekrasnog druženja.

5.dan_1

Sama večer protekla je u tonu Afrike, pjesme i plesa. Nakon pozdravnih riječi, uslijedile su nominacije novih mentorskih škola te nominacije finalista inovativnih nastavnika. Napetost i iščekivanja te proglašenje tri najbolja inovativna nastavnika u tri kategorije!

Prikaz dijaprojekcije

Čestitke, veselje, pjesma, blicevi, a zatim nastup afričke plesne 5.dan_3grupe te zabava do ponoći. Tada su se u čast našeg Foruma upalila svjetla koja su osvijetlila cijelu planinu, Table Mountin iznad Cape Towna. Ponosno smo gledali tu ogromnu planinu koja je tu večer, prvi put nakon Svjetskog prvenstva u nogometu, poprimila još čudniji izgled čuvara ove prekrasne uvale u kojoj uživa Cape Town i njegova čudna luka.

Povratak u hotel, jutarnja šetnja do Waterfronta, još jedan pozdrav s ovim čudno prelijepim gradom, prepunim kontrasta, tako afričkim, a i europskim.

Pozdravi s novim prijateljima i polazak na aerodrom – samo 28 sati putovanja!

Prošao je nezaboravni Forum, ali već u avionima su počela razmišljanja o daljnjim aktivnostima, novim projektima i uvjerenju da ćemo uspjeti u svom radu i sljedeće godine u ovo isto vrijeme biti pozvani u Washington i primljeni u obitelj elitnih svjetskih mentorskih škola.

Jedna misao o “U svijetu svjetske inovativnosti

  1. Povratni ping: Pogled na putu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.