Svečana konferencija AMPEU

Svečana konferencija povodom punopravnog sudjelovanja Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje i programu Mladi na djelu

arjana_blazic

Arjana Blažić

Agencija za mobilnost i programe Europske unije je, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 10. studenimageog 2010. godine u Zagrebu organizirala Svečanu konferenciju povodom punopravnog sudjelovanja Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje i programu Mladi na djelu. Svečanosti su prisustvovali visoki dužnosnici Republike Hrvatske i Europske komisije, ravnatelji europskih nacionalnih agencija za obrazovne programe Europske zajednice te hrvatska obrazovna zajednica.

Konferenciju je svečano otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs koji je istaknuo kako svoju obrazovnu politiku Republika Hrvatska gradi u svjetlu europskih integracija. Ujedno je pozvao sve predstavnike ustanova, učitelje, nastavnike, profesore, predstavnike udruga za mlade, učenike i studente da se aktivno uključe u Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu te da time pridonesu osobnom profesionalnom razvoju, ali i kvaliteti i konkurentnosti svojih ustanova i udruga.

Sudionici konferencije su se različitim prezentacijama, primjerima dobre prakse, imageaktivnostima na promotivnim štandovima i okruglim stolovima upoznali s mogućnostima koje nude programi Europske zajednice na području formalnog, neformalnog i informalnog učenja. Hrvatskim se građanima u 2011. godini širom otvaraju vrata cjeloživotnog učenja kako bi zajednički stvorili društvo utemeljeno na znanju te time pridonijeli jačanju svoje konkurentnosti na europskom tržištu rada.

Tina Šarić, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, napomenula je kako je u 2009. i 2010. godini iz pretpristupnih fondova za međunarodnu mobilnost za učenje imageiskorišteno više od 23 milijuna kuna. Dodala je kako će u 2011., zahvaljujući punopravnom sudjelovanju u obrazovnim programima EU, više od 4400 građana Republike Hrvatske imati mogućnost sudjelovanja u međunarodnim projektima koji se odnose na studiranje, stručno usavršavanje, obavljanje prakse, volontiranje te studijska putovanja.

Uz predstavljanje Programa za cjeloživotno učenje i Mladi na djelu, predstavljeni su primjeri uspješnih sudjelovanja u tim programima:

  • Iskustvom do posla – Brigita Jerić, Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“,
  • Mir kao bumerang – Raffaella D’Apolito, Volonterski centar Zagreb.

Na konferenciji sam imala priliku razgovarati s Katjom Adam-Weustenfeld, predstavnicom agencije JUGEND für Europa iz Bonna. JUGEND für Europa je njemačka nacionalna agencija za program Mladi na djelu i SALTO centar za obuku i suradnju.

Budući da njemačka agencija već sedam godina radi na ovom programu, sa simpatičnom sam Katjom pričala o njihovim iskustvima te o prijedlozima i savjetima koje bi nam mogli dati kao iskusni provoditelji programa.

KatjaA_W

Katja je najprije čestitala čelnicima i djelatnicima Agencije za mobilnost i programe EU na uspjehu koji je Agencija postigla nakon trogodišnjeg rada i zalaganja, učinivši Republiku Hrvatsku punopravnim članom programa Europske zajednice na području formalnog, neformalnog i informalnog učenja. U svom dosadašnjem radu Agencija je pripremila put za primjenu niza različitih značajnih projekata. Katja se raduje daljnjoj suradnji s hrvatskim kolegama i kolegicama iz Agencije. Prema vlastitim iskustvima, smatra da osnovni cilj rada Agencije treba biti potpuna potpora aktivnostima neformalnog, ali i formalnog učenja. Ulogu Agencije vidi u pružanju podrške mogućim korisnicima i širenju baze mogućih projekata. Također je važno proširiti suradnju i povezati se s korisnicima programa iz cijele Europe. Poručuje da je nužno ohrabriti organizacije mladih u Hrvatskoj da iskoriste brojne mogućnosti koje im pružaju aktivnosti iz ovog programa. Program Mladi na djelu pruža izvanredne mogućnosti za promicanje mobilnosti mladih ljudi od 13 do 30 godina unutar i izvan granica Europske zajednice, za stjecanje novih znanja, vještina i sposobnosti te aktivno sudjelovanje u projektima i inicijativama.

Na svečanoj konferenciji imali smo prilike čuti nekoliko zanimljivih prezentacija, od kojih bih izdvojila upečatljivo predavanje Davida Frosta „Učenje na nekoliko razina – ključ obrazovne reforme“. David Frost je profesor na Sveučilištu Cambridge i voditelj i osnivač Cambridge mreže za rukovođenje učenjem te koordinator HertsCam mreže u kojoj sudjeluju i neke škole iz Hrvatske. Prof. Frost je govorio o važnosti cjeloživotnog učenja nastavnika jer jedino oni nastavnici koji preuzmu inicijativu i odgovornost za vlastito napredovanje i učenje, mogu stvoriti pozitivno okruženje za učenje u kojem su učenici angažirani i motivirani za rad. Učenici neće napredovati ako njihovi nastavnici ne napreduju. Ako nastavnici ne napreduju, nećemo imati napredan obrazovni sustav. U sustavu u kojem je svatko od sudionika obrazovnog procesa preuzeo odgovornost za učenje, svi postaju rukovoditelji učenja te time postajemo svjesni vrijednosti koje nam ono donosi, usvajamo viziju o tome kakav obrazovni sustav želimo imati te određujemo strategije kojima ćemo to postići.

prezentacija

Svečana konferencija nastavljena je sljedeći dan Međunarodnom tematskom konferencijom s ciljem predstavljanja načina osiguravanja kvalitete u projektima dosadašnjih i budućih korisnika te razmjene iskustava.

dvorana

Tijekom konferencije uručena je nagrada snimatelju pobjedničke fotografije na fotonatječaju „Mobilnost – učim, putujem i snimam“ koju je odabrao stručni žiri koji su činili Tina Šarić, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Maja Bagić, grafička dizajnerica i Željko Badrov, profesionalni fotograf. U završni krug ušlo je pet fotografija, a najboljom je proglašena „Cjeloživotno učenje“ Željka Sovića.

Prenosimo najbolje fotografije sa stranica AMPEU.

1. Lifelong Learning, Željko Sović

Zeljko_Sovic_lifelong_learning_-_1_bod

2. Pisanje razglednica u vlaku, Elvira Anđal

Elvira_andal_Pisanje_razglednica_u_vlaku

3. U mobilnosti rasteš veći od okoline, Marina Damjan

Marina_Damjan__U_mobilnosti_rastes_veci_od_svoje_okoline

4. Erasmus zvijezde, Goran Keserović

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. DV Bambi Spojena s Europskom unijom, DV Bambi, Željka Hrženjak

Bambi_DJECA_vr_BAMBI_SPOJENA_S_EUROPSKOM_UNIJOM_-_5_bodova

Prezentacije sa Svečane konferencije možete preuzeti na ovim stranicama AMPEU.

Jedna misao o “Svečana konferencija AMPEU

  1. Povratni ping: Pogled na putu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.