12. CARNetova korisnička konferencija – CUC 2010. „Novi izazovi“

viktorija_hrzica

cuc- kuglica - logoOd 15. do 17. studenog 2010. je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje – FESB, Sveučilišta u Splitu, održana 12. CARNetova korisnička konferencija – CUC 2010. u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Konferencija je okupila oko 450 sudionika iz nekoliko zemalja.

naslovna 2

logo - kocka - bez pozadineOvogodišnji CUC bavio se temama: Društvene mreže, Otvoreni kod, Integracija interneta, Internet (dis)connecting people, Od garaže do uspjeha u različitim formama: Okrugli stol, Panel rasprava, Plenarna predavanja, Radionice, SysTrack, Webfestival.

Sva predavanja mogla su se pratiti uživo videoprijenosom na CARNetovom portalu Media on Demand te prvi put i na mobitelima. Snimke svih predavanja dostupne su (ili će uskoro biti) ovdje.

Dobar početak – novinarska konferencija

stanic, ministar, skvarc 3Konferencija za novinare održana je u hotelu Lav, a novinarima su se obratili ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fucks, ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić i predsjednik Programskog odbora Goran Škvarč

vecera - uzvanici Otvaranje CARNetove korisničke konferencije održano je u hotelu Le Meridien Lav uz prisutnost brojnih uzvanika iz političkog i gospodarskog okruženja. Na otvaranju su gradonačelnik Splita Željko Kerum i ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić predstavili projekt e-Split. Sudionicima konferencije obratili su se ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. predsjedniciRadovan Fucks, predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović koji je i otvorio CUC 2010. te predsjednik Republike Makedonije dr. Gjorgje Ivanov koji je održao prvo od tri pozvana predavanja s temom Utjecaj ICT-a na razvoj gospodarstva, društva i obrazovanja u zemljama u razvoju. 

Jesmo li u oblaku?

Light motiv ovogodišnje konferencije bili su programi i usluge u darko i pozvani predavaci„oblacima“. Cloud Computing je vodeća tehnološka mijena današnjice u području računalstva i interneta. Utjecat će i na učenike i na učitelje i nastavnike kao i na obrazovni sustav u cijelosti. Ključno pitanje nije trebamo li se prilagoditi promjenama koje nastupaju prelaskom u „oblak“, nego – kako im se prilagoditi. Sve veća raširenost širokopojasnog pristupa i online usluga drastično će promijeniti načine korištenja tehnologija kao i načine plaćanja tog korištenja.
Prva predavanja o toj temi održana su u Microsoftovom inovacijskom centru, a uz učitelje i nastavnike, prisustvovali su im i učenici

Medicinske škole u Splitu. Predavanja su održali međunarodno poznati i priznati stručnjaci iz Microsoftovih programa Partners in Learning, Live@edu i Microsoft Online – Michael Wegmann, Frank Schumann, Teodor Milev, Ratko Mutavdžić i Darko Jureković.

Portal Edu.hr

portalCARNet je predstavio novu uslugu, portal Edu.hr, mjesto integriranog pristupa svim CARNetovim online uslugama, dostupnu učiteljima, nastavnicima i učenicima. Nova je usluga dostupna na adresi http://www.edu.hr. Na portalu Edu.hr je, osim CARNetovim uslugama, moguće pristupiti i Microsoftovim Live@edu uslugama pomoću jedinstvene prijave. Osim mogućnosti pristupa Live@edu uslugama, Microsoft je hrvatskim učiteljima, prvima u svijetu, omogućio korištenje portala Dream Spark, na kojemu je moguće preuzimanje Microsoftovih programa.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić predstavio je portal Edu.hr te usluge dostupne na njemu. CARNet, kao ustanova, nudi obrazovnoj i akademskoj frank, stanic - predavanjezajednici niz usluga – od pristupa internetu, obrazovanja, internetskih usluga i računalne sigurnosti do pomoći i podrške za sve usluge.  Mnoge od ovih usluga su mrežni programi kojima je moguće pristupiti jedino uz prijavu i autorizaciju pomoću korisničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Osnovna ideja portala Edu.hr je da se na jednom mjestu objedine sve dostupne usluge pomoću jedne, centralizirane prijave. Posjetitelj koji nije prijavljen vidi popis svih usluga, ali mu one nisu dostupne. Na Portalu se, prije naziva usluge, nalazi ikona čija boja (crvena ili zelena) označava njezinu dostupnost, ovisno o tome je li korisnik prijavljen ili nije te je li usluga namijenjena grupi kojoj pripada. Dostupna je i pomoć CARNetove službe za podršku korisnicima Skypeom, e-poštom ili telefonom.

frank, stanicFrank Schumann, Microsoft Live@edu Product Manager, predstavio je Live@edu usluge dostupne obrazovnoj i akademskoj zajednici: Outlook online, Office Web Apps, Mesh, Live Essential te pokazao na koji način učitelji mogu pristupiti portalu Dream Spark i preuzeti programe koji se tamo nalaze. Nakon izlaganja gledatelji su imali mnoštvo pitanja na koja je gospodin Schumann rado odgovorio.

Nakon premijernog predstavljanja portala Edu.hr, razgovarali smo s gospodinom Frankom Schumannom, Microsoft, Live@edu Product Managerom. Pogledajte što nam je rekao.

Pozvana predavanja

Po običaju, na CUC-u imamo priliku slušati pozvane predavače, vrhunske stručnjake u određenim područjima IKT-a. Tako su i za ovu godinu pripremljena tri pozvana predavanja.

makedonacPrvo predavanje s nazivom Utjecaj ICT-a na razvoj gospodarstva, društva i obrazovanja u zemljama u razvoju na svečanom je otvaranju održao dr. Gjorge Ivanov, predsjednik Republike Makedonije.

hannes lubichDrugo predavanje s nazivom Oportunities and Challanges in Social Network održao je Hannes Lubich, redoviti profesor na Sveučilištu primijenjenih znanosti sjeverozapadne Švicarske. Profesor Lubich stručnjak je u računalnoj sigurnosti, jedan od savjetnika za korištenje društvenih mreža brojnih tvrtki iz područja bankarstva i biznisa. Jedan je od osnivača Švicarske akademske mreže – SWITCH, radio je na poslovima švicarske domene .ch te u švicarskom CERT-u. Čest je gost-predavač na brojnim konferencijama u Europi i svijetu. Gospodin Lubich, zbog svojih obveza nije mogao doći u Split, tako da je predavanje održano videokonferencijski.
U svome je predavanju iznio neka zapažanja o uporabi društvenih mreža te naveo dobre i loše strane društvenoga umrežavanja. Iznio je zanimljivo stajalište svojih studenata koji komunikaciju e-poštom smatraju zastarjelom, nečime čime se služe njihovi roditelji. Na početku predavanja je prikazao zanimljivi slajd s ikonama preko 60 različitih društvenih mreža. Ako znamo za sve mreže na slajdu, tada vjerojatno imamo manje od 20 godina, ako znamo za 20 %, tada nam je između 30 i 40 godina, ako nikada nismo čuli za njih, tada nam je više od 50 godina. No, ako ih posjećujemo sve, tada vjerojatno provodimo previše vremena za računalom. Najzanimljivije je da su se društvene mreže razvile tek u zadnjih nekoliko godina.

ms cloudTreće pozvano predavanje, Microsoft Cloud Services, održao je Michael Wegmann, Senior Product Manager – Microsoft Online. Gospodin Wegmann govorio je razvoju računalstva u oblaku i njegovoj primjeni.

Portal ucitelji.hr na CUC-u 2010.

clanice portala
Članice uredništva portala ucitelji.hr vrijedno su radile i za vas pratile događanja te sudjelovale kao predavači u različitim dijelovima programa:

 • Škola i Facebook – Marina Kulaš, OŠ Smiljevac, Zadar i Viktorija Hržica, AZOO (video)

 marina i ja 2marina predavanje

vesna

   

 • Online pripreme za Državnu maturu iz informatike – Vesna Tomić, Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
 • Portal mojamatura.net – Sonja Lušić Radošević, IX. gimnazija, Zagreb (video)

sonja 1sonja

 • Greetings from the world – Arjana Blažić, IX. gimnazija, Zagreb (video – uskoro)

arjanaarjana1

 • suzana predavanje 1Videokonferencija – connecting students – Suzana Delić, OŠ Horvati, Zagreb (video – uskoro)
 • Sudjelovali smo kao gosti na Okruglom stolu i u predstavljanju CARNetovog projekta ICT Edu

Uz njih, radove za CUC pripremili su i Gordana Sokol i Lidija Kralj: Kodu – programiranje igara te Darko Rakić: Live@edu u Osnovnoj školi Popovača.

Posebno se ponosimo dvjema nagradama koje su primili članovi uredništva našega Portala:

 • Online pripreme za Državnu maturu iz informatike Vesne Tomić proglašene su najboljim radom Konferencije (video) i
 • Od ideje do filma – rad Darka Rakića proglašen je najboljim Moodle tečajem u kategoriji kadeti. (video)

Natjecanja: Webfestival i Skockajte svoj web

moodle 2.0 lokalizacijaPrije dodjele nagrada pobjednicima Webfestivala održano je kratko predstavljanje Moodlea 2.0 i njegove lokalizacije na hrvatski jezik. Za lokalizaciju Moodlea 2.0 na hrvatski jezik Kristijan Zimmer, predsjednik udruge HrOpen, uručio je priznanja Jasminu Klindžiću, Ivani Bosnić i Maji Cvitković za uspješnu odrađen posao.

jasmin i ivana 

wfVeć tradicionalno, popratni događaji tijekom CUC-a su natjecanja Webfestival i Skockajte svoj web. Tako je ove godine održano 11. natjecanje Webfestival čija su tema bili obrazovni sadržaji u Moodleu.

wf1wf2

Natjecanje je provedeno u tri kategorije te su dva rada posebno nagrađena:

 • kategorija junior – Mali geografski laboratorij – Vesna Janko, II. Osnovna škola, Bjelovar (snimka)
 • kategorija kadeti – Od ideje do filma – Darko Rakić, OŠ Popovača, Popovača (snimka)
 • kategorija seniori – Financijska matematika – Zlatko Erjavec, Fakultet organizacije i informatike, Varaždin (snimka)
 • najbolja primjena multimedije u obrazovanju – Kemija 8 – Marijan Vrbančić, Eduvizija (snimka)
 • najbolja primjena Moodle aktivnosti – Tehničko crtanje pomoću računala – Darija Dasović Rakijašić, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Vinkovci. (snimka).

Više možete pročitati na stranici http://webfestival.carnet.hr/2010.

Na CMS natjecanju Skockajte web! sudjelovale su sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj koje izrađuju i uređuju svoj školski web u CARNetovom CMS sustavu. U natjecanju je ove godine sudjelovalo 88 škola u dvije kategorije: senior i junior.

U kategoriji senior pobjednici su:

 1. mjesto – Osnovna škola Slavka Kolara, Hercegovac
 2. mjesto – Osnovna škola Popovac, Popovac
 3. mjesto – Osnovna škola kneza Mislava, Kaštel Sućurac

U kategoriji junior pobjednik je:

 1. mjesto – Osnovna škola Drenje, Drenje

Jedna misao o “12. CARNetova korisnička konferencija – CUC 2010. „Novi izazovi“

 1. Povratni ping: Pogled na putu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.