Windows Live Profil

matija_blagus

Matija Blagus

Usluga Windows Live Profil omogućava međusobno dijeljenje informacija s našim prijateljima. Mogu se postaviti vlastiti statusi, popis knjiga koje čitamo ili glazbe koju slušamo i slično. Profil omogućava i dodavanje prijatelja s kojima ćemo podijeliti informacije.

CARNet u sklopu edu.hr portala osnovnim i srednjim školama nudi pristup sustavu Microsoft Live@edu. Sve što vam treba je prijava pomoću korisničkog računa skole.hr na www.edu.hr kako biste s desne strane mogli odabrati Microsoft Live@edu. Učitat će se početna stranica Profila na kojoj možete ažurirati svoje podatke. Naravno, ova usluga dostupna je i ako imate otvoren bilo kakav Live ID račun. Dovoljno je prijaviti se na profile.live.com i početi koristiti uslugu.

image

Unos početnih informacija

Kada se prijavite na profil, na početku će vas dočekati čarobnjak za unos osobnih informacija. Na sredini stranice u okviru Dobro došli na svoj novi profil odredite kome će profil biti dostupan. Odaberite jednu od ponuđenih mogućnosti te kliknite na gumb Spremi, a nakon toga na gumb Zatvori.

U sljedećom koraku u predviđena polja upišite svoje ime i prezime te kliknite na Spremi.

Prema vlastitim željama popunite ostale podatke, postavite vlastitu sliku ili jednostavno kliknite na gumb Preskoči ako ne želite unijeti informaciju.

Ukoliko posjedujete profil na nekoj drugoj društvenoj mreži, imagemožete ga povezati s vašim Live Profilom. Kliknite na društvenu mrežu koju želite povezati s profilom te unesite korisničko ime i zaporku kako biste povezali svoje račune. Možete se povezati s YouTubeom, MySpaceom, LinkedInom i Flickrom.

Videoisječak u kojemu možete vidjeti detaljne instrukcije kako postaviti osnovne informacije.

Uređivanje osobnih podataka

Usluga Profil omogućuje dodavanje različitih informacija o nama, poput kontaktnih imagepodataka, općih informacija, podataka o obrazovanju i slično. Da biste uredili osobne podatke, u srednjem stupcu odaberite Uredi pojedinosti. Otvorit će se stranica koja omogućuje unos različitih podataka koji su razvrstani u sljedeće kategorije: Kontaktni podaci, Poslovne informacije, Opće informacije, Društvene informacije, Podaci o obrazovanju.

U svakoj kategoriji možete odabrati informacije koje želite unijeti, a također i za svaku od informacija možete definirati kome će biti dostupna odabirom mogućnosti Dijeljeno s. Na taj način sprječavamo prikazivanje osobnih informacija svim korisnicima te definiramo kome želimo dati pravo pristupa našim podacima.

Videoupute za uređivanje osobnih podataka:

1. Uređivanje osobnih podataka

2. Poslovne informacije

3. Društvene informacije i podaci o obrazovanju

4. Opće informacije

Osobne poruke

Usluga Profil omogućuje postavljanje osobnih poruka koje će biti dostupne vašim prijateljima. Ta osobna poruka može biti vaš status ili neka od zanimljivosti koju želite podijeliti s drugima. Uz tekstualnu poruku možete postaviti i fotografiju, vezu na neku stranicu ili dokument. Osobne poruke vaši će prijatelji vidjeti kao novost te ih na taj način možete brzo i jednostavno obavijestiti o nekoj zanimljivoj stranici, događaju i slično.

imageAko želite postaviti svoju osobnu poruku, pokraj slike profila odaberite Podijeli nešto novo te u polje upišite poruku. Kliknite na Podijeli kako biste je i objavili.

Prijatelji

Dodavanjem prijatelja na svoj profil proširujete skupinu osoba kojima će biti dostupna vaša ažuriranja i podaci. S desne strane nalazi se sekcija Vaši prijatelji te klikom na dodajte prijatelje na profil možete dodati svog poznanika na profil. Na imagetaj način možete vidjeti ažuriranje te osobe kao što i ona može vidjeti vaša. Možete pojedinačno unijeti ime ili adresu e-pošte kako biste pozvali osobu da se pridruži vašem profilu, a možete dodati i osobe iz ostalih društvenih mreža, iz Facebooka, MySpacea, LinkedIna, Gmaila, Outlooka i slično.

Ukoliko želite, možete podesiti da se ažuriranja nekog korisnika češće pojavljuju.

Teme

Profil omogućuje postavljanje nekoliko različitih vrsta grafičkih tema kako biste poosobili vlastiti profil. Možete postaviti dinamične i standardne teme. Ako koristite standardne teme, iz predloženih tema odaberite onu koja vam najviše odgovara jer je ona stalno ista. imageOdabirom dinamične teme i upisom vašeg trenutnog mjesta boravka, tema se mijenja ovisno o dobu dana i vremenskim prilikama u mjestu u kojem se nalazite. Za promjenu teme postavite pokazivač miša u gornji desni kut pokraj svojeg imena i prezimena kako biste aktivirali padajući izbornik i iz njega odabrali Više tema. Od dostupnih tema odaberite onu koja vam se najviše sviđa pa kliknite na Spremi kako biste postavili novu temu za profil. Ukoliko koristite dinamične teme, obavezno u predviđeno polje upišite mjesto u kojemu se nalazite.

Postavke privatnosti

Od velike važnosti je da pri dijeljenju osobnih informacijama obratimo pozornost na postavke privatnosti. One omogućuju prikaz informacija samo osobama kojima želimo dati pristup našim podacima. Usluga Profil omogućava detaljno postavljanje postavki privatnosti kako bismo u potpunosti mogli kontrolirati vlastiti profil. Dozvole se mogu podijeliti na tri glavne skupine:

1. Javno – drugi korisnici vas mogu pronaći pomoću tražilice, dok su vaše kontaktne informacije dostupne samo prijateljima koje odaberete.

2. Ograničeno – drugi korisnici vas mogu pronaći pomoću tražilice, dok vaša ažuriranja mogu vidjeti samo vaši prijatelji.

3. Privatno – samo vaši prijatelji vas mogu pronaći pomoću tražilice, a vaša ažuriranja vide samo odabrani prijatelji.

Postavke privatnosti možete podesiti ako u gornjem desnom kutu pokraj svojeg imena i imageprezimena iz padajućeg izbornika odaberete mogućnost Postavke privatnosti. Preporučljivo je ih postavite što detaljnije tako da kliknete na poveznicu Dodatno koja se nalazi na dnu stranice. Detaljne postavke podijeljene su u nekoliko kategorija kako bi bilo olakšano njihovo mijenjanje za određeni dio profila. Podesite postavke kako vam najbolje odgovara te kliknite na Spremi kako biste ih spremili.

Jedna misao o “Windows Live Profil

  1. Povratni ping: Pogled na putu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.