Komentiranje i praćenje promjena u Microsoft Office Wordu

matija_kapic

Matija Kapić 

Je l’ vam se ikada dogodilo da surađujete s više ljudi na izradi nekog dokumenta i da redovito pišete duge poruke u kojima objašnjavate promjene koje je potrebno napraviti u dokumentu koji zajednički uređujete? Možda ste i doskočili tome problemu tako da ste Vrpca s alatimaunutar samog dokumenta odlučili koristiti posebnu boju za tekst u kojem opisujete potrebne promjene. U ovom ćemo tekstu govoriti o jednostavnom načinu praćenja promjena koji će uvelike olakšati suradnju na dokumentu.

Slika 1. Vrpca s alatima

Komentari u oblačićima

Program Microsoft Office Word ima mogućnosti kojima možemo upravljati dokumentom kada radimo u timu. Skup tih alata možete pronaći na vrpci Pregled (Slika 1.). Podijeljene su u nekoliko grupa – Komentari, Evidentiranje i Promjene. Grupa Komentari služi za komentiranje bilo kojeg dijela dokumenta. Time se izbjegava upisivanje nepotrebnog teksta u dokument ili objašnjavanje gdje i što učiniti. Suradnik može otvoriti dokument i vidjeti naše komentare upravo uz dijelove teksta na koje se odnose.Komentirani tekst

Kako biste komentirali dokument, označite dio teksta, kliknite na Novi komentar i u oblačić upišite svoj komentar.

Slika 2. Komentirani tekst

Praćenje promjena

Grupa Evidentiranje služi za praćenje promjena koje je jedan od autora unio u dokument. Te se promjene mogu prihvatiti ili odbaciti, a služe kako bi svi autori mogli vidjeti što je bilo upisano prije promjene i što je upisano kao promjena. Važno je napomenuti da se uz svaku promjenu bilježi ime i prezime autora koji je unio promjenu. Možda se praćenje promjena više autora na istome tekstu na početku čini zbunjujuće, ali s vremenom postane vrlo lako.

Evidentirana promjenaKako biste evidentirali promjene u dokumentu, u grupi Evidentiranje uključite Evidentiraj promjene klikom na istoimeni alat. Svaka izmjena nakon uključivanja bit će evidentirana.

Slika 3. Evidentirana promjena

Izvornik ili završetak
Želite li vidjeti kako je dokument izgledao prije promjene i kako izgleda nakon nje, u grupi Evidentiranje pronađite padajući izbornik Prikaži za pregled i odaberite Izvornik ili Završetak.

 Slika 4. Izvornik ili završetak

Nakon što su promjene evidentirane, potrebno ih je ili prihvatiti ili odbaciti. Postoji više načina kako ćete to učiniti. Jedan je da desnom tipkom miša kliknete na promijenjeni dio pa iz izbornika prečica odaberete Prihvati promjenu ili Odbaci promjenu. Drugi način je korištenje naredbi iz grupe Promjene – odaberite promjenu te prihvaćate li je ili odbacujete pa prijeđite na sljedeću klikom na Prethodno ili Sljedeće. U slučaju da ste sigurni da želite prihvatiti sve promjene odjednom, otvorite padajući izbornik ispod Prihvati ili Odbaci te kliknite na Prihvati sve promjene u dokumentu ili Odbaci sve promjene u dokumentu.

Prilagođavanje mogućnosti komentiranja i praćenja promjena

Možda vam ponekad neće odgovarati način na koji se obilježavaju izmjene i poželite uvesti Mogućnosti evidencije promjenadrugačija pravila. Različiti stilovi oblikovanja evidentiranih promjena mogu se i podesiti tako da otvorite padajući izbornik Evidentiraj promjene i odaberete Promijeni mogućnosti evidentiranja. Može se izmijeniti način na koji se oblikuju umetanja, obrisani tekst, promijeniti reci i slično. Također se mogu uključiti ili isključiti evidentiranje poteza i izmjene oblikovanja teksta. Uključite li Evidentiranje poteza, Word će evidentirati kamo ste premjestili dio sadržaja dokumenta.

Slika 5. Mogućnosti evidencije promjena

Ponekad se može dogoditi da dokument koji se zajedno uređuje „naraste“ na mnogo stranica i tada praćenje promjena postaje otežano ukoliko samo prelazimo po dokumentu i gledamo sve promjene. Moguće je da nas se neke od tih promjena ne tiču, a neke nas ne zanimaju. Kako biste se lakše snalazili u promjenama, u grupi Evidentiranje kliknite na gumb Okno za pregled. S lijeve će se strane otvoriti popis svih evidentiranih promjena te ostale informacije vezane uz svaku promjenu. Desnim klikom na odabranu promjenu možete odabrati hoćete li ju prihvatiti ili odbaciti.

O dodatnim mogućnostima komentiranja i evidentiranja promjena u Microsoft Office Wordu više možete saznati posjetite li prvu i drugu stranicu.

Jedna misao o “Komentiranje i praćenje promjena u Microsoft Office Wordu

  1. Povratni ping: Pogled na putu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.