OneNote u usluzi Live@EDU

zarko_zecevic

Žarko Zečević

slika1Program OneNote Web- App internetska je nadopuna programa Microsoft Office OneNote koja omogućava proširenje njegovog okruženja u vaš mrežni preglednik.

Korištenjem ovog programa možete u bilo kojem trenutku i na bilo kojem računalu pristupiti svojim dokumentima s umanjenom paletom mogućnosti. Ovakav je pristup pogodan i ukoliko vaši suradnici koriste neku drugu verziju operacijskog sustava ili ne posjeduju verziju Officea koja u sebi sadrži OneNote – što znači da će vašim kolegama koji koriste operacijske sustave Macintosh ili Linux, pristup ovoj usluzi omogućiti sudjelovanje slika2u stvaranju OneNote dokumenta.

U sučelju mrežnog preglednika mogu se koristiti Word, Excel, PowerPoint i OneNote.

slika3Za sve korisnike usluge Live@EDU ova četiri Officeova alata su u potpunosti besplatna te, uz SkyDrive, omogućuju da svoje dokumente imate uvijek uz sebe. SkyDrive je usluga koja pruža prostor od 25 GB za sve tipove podataka kojima veličina ne prelazi 50 MB. Naravno, ništa vas ne sprječava da dokument, ako je veći od dopuštenog, podijelite na više dijelova koristeći neki od RAR ili ZIP alata. Prilikom toga, nažalost, niste u mogućnosti gledati i obavljati radnje na dokumentu izravno iz sučelja jer takav oblik podataka najprije treba otpakirati zbog čega nije moguće niti mrežno dijeljenje.

Realno gledajući, Officeovi dokumenti tih veličina su rijetki, ali smo ovu mogućnost naveli zato što OneNoteov dokument, zbog mogućnosti dodavanja cijelih videozapisa, zvučnih zapisa i ostalih dokumenata, može premašiti ovo ograničenje. Važno je naglasiti i da dijeljenje OneNote dokumenta preko mreže, tj. njihovo uređivanje pomoću OneNote Web-Appa, takve dodatke ostavlja samo u offline verziji.

Kako stvoriti OneNote online dokument

slika4Novi ćete dokument u sučelju Windows Live – Live@EDU usluge stvoriti klikom na izbornik Office.

Sličan izbor i ikona javljaju se ukoliko se nalazite u Outlookovom sučelju. Otvorit će se popis s nedavno korištenim Officeovim dokumentima u usluzi SkyDrive. Iznad tog popisa nalazi se izbornik Novo. Klikom na strelicu otvorit će se padajući izbornik u kojemu možete odabrati želite li stvoriti neki od dokumenata ili mapu.

slika5

Kliknite na Bilježnica programa OneNote i upišite naziv dokumenta koji želite stvoriti. Stvoreni dokument možete dijeliti sa svima, s prijateljima i njihovim prijateljima, odabranim prijateljima ili zadržati sadržaj dokumenta samo za sebe.

Kada ste unijeli naziv i podesili način dijeljenja, kliknite na gumb Spremi kako biste stvorili online Bilježnicu programa OneNote.

slika6

Sudionike u stvaranju ovako napravljene bilježnice možete obavijestiti slanjem obavijesti e-poštom.

Izgled sučelja OneNote Web-Appa

Sučelje se od standardne verzije razlikuje u skromnijoj paleti alata i pružanju mogućnosti izvršavanja samo nekih od osnovnih radnji.

 slika7 slika8

Na gornjim slikama prikazan je izgled izbornika Datoteka u standardnoj verziji OneNotea 2010 i u mrežnom programu, tj. online verziji programa.

slika10

slika9

Usporedimo li karticu Polazno s karticom Početna stranica, vidjet ćemo da su osnovni alati više-manje podržani u obje verzije. Usporedimo li, pak, karticu Umetanje, vidjet ćemo koje se stavke ne mogu pregledavati i uređivati u mrežnom programu.

slika11

 slika12

Prilikom pokretanja dokumenta koji je prethodno uređivan u standardnoj verziji, javit će se donja poruka.

slika13

Obavijest govori da iz mrežnog preglednika nije moguće obavljati radnje s datotekama koje nisu tekstualnog ili slikovnog tipa, tj. da nije podržano reproduciranje videoisječaka ili glazbe te za rad s tim vrstama datoteka moramo koristi standardnu verziju programa.

U kartici Prikaz također je vidljiva razlika u izboru alata i naredbi između online i offline verzije programa.

slika14

slika15

Bitne značajke

Nakon uređivanja načina dijeljenja i stvaranja prve stranice u Bilježnici programa OneNote, spremni ste za popunjavanje stranica i razmjenu s osobama koje imaju isto područje interesa.

Zajedničko pisanje bilježaka predstavlja proces suradnje. OneNote svima dopušta istovremeni pristup zajedničkom skupu bilježaka te automatski sinkronizira promjene na bilježnici svih korisnika. Rezultat ovakvog načina rada je bilježnica s najsvježijim informacijama.

Prednost OneNote Web-Appa je u tome što se sve bilješke pohranjuju na mreži te se ono na čemu radite može uređivati pomoću mrežnog preglednika kada ste izvan ureda, svoga doma ili škole. Svaka će promjena biti zapamćena, a praćenje promjena pregledno i podijeljeno prema autorima zbog čega ne postoji gumb Save (Spremi). Još jedna zanimljiva značajka je da možete pristupati i ranijim inačicama dokumenta te na taj način vratiti izbrisane dijelove ili pratiti promjene nastale tijekom uređivanja bilježnice. Na taj način jednim klikom možete vratiti prethodnu verziju stranice ukoliko neki korisnik nenamjerno promijeni sadržaj. Kao i sva ostala uređivanja bilježnice koja se zajednički koristi, promjene se automatski sinkroniziraju.

Vaši suradnici ne moraju nužno koristiti online verziju kako biste istovremeno uređivali sadržaj, već je interakcija moguća i uz korištenje standardne verzije programa.

Kako biste mogli koristiti Office Web-App, trebate imati odgovarajuću verziju mrežnog preglednika kao što su Internet Explorer, Firefox ili Safari te Windows Live ID ili SharePoint Foundation 2010.

Dokumentima se može pristupiti i korištenjem pametnih mobilnih telefona koji posjeduju jedan od podržanih mrežnih preglednika ili Office Mobile 2010. Naravno, razlike između značajki programa Office Web-App, sustava Office Mobile 2010 i programa sustava Office 2010 su vidljive, ali o tome ćemo više govoriti u narednim člancima.

Kako izgleda dijeljenje stranice Microsoft Office OneNotea 2007 gdje jedan od sudionika koristi OneNote Web-App, a drugi standardnu verziju OneNotea, možete pogledati u donjem videoisječku.

Koje su još prednosti i noviteti Microsoft Office OneNotea 2010, pogledajte u videoisječku.

Jedna misao o “OneNote u usluzi Live@EDU

  1. Povratni ping: Pogled s motivacijom | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.